Ganglion

Een ganglion of slijmcyste is een omkapselde holte gevuld met geel, geleiachtig vocht. Het ganglion kan ontstaan in het gewrichtskapsel, de peesschede of de gewrichtsband en komt vaak voor aan: - de achterzijde van pols - de palmzijde van de pols - de palmzijde van de vingers (voor meer info, zie ganglion vinger) - op de rugzijde van het eindgewricht van de vingers (voor meer info, zie mucoidcyste)

Een ganglion kan veranderen van grootte, spontaan verdwijnen en openbarsten. Het is een goedaardige zwelling, onschuldig van aard welke vaker voor komt bij vrouwen dan bij mannen. De oorzaak van een ganglion is vaak onduidelijk. Bij oudere mensen kan slijtage (artrose) een rol spelen en soms ontstaat een ganglion na bijvoorbeeld een polsbreuk. Specifieke werkzaamheden of hobby’s hebben geen invloed op het ontstaan van een ganglion.

Ganglion 1

Een ganglion aan de palmzijde van de pols (blauw) ontstaat vaak in het polsgewricht. Na het verwijderen blijft er een klein litteken over (groene stippellijn).

Ganglion 2

Een ganglion aan de rugzijde van de pols (blauw) ontstaat vaak tussen twee handwortelbeentjes (SL ligament). Na het verwijderen blijft er een klein litteken over (groene stippellijn).

Hand- en polsaandoeningen
Alle aandoeningen & ziektebeelden van A tot Z