Goedaardige tumoren in het hand- en pols gebied:
Ganglion
Een ganglion of slijmcyste is een omkapselde holte gevuld met geel, geleiachtig vocht. Het ganglion kan ontstaan in het gewrichtskapsel, de peesschede of de gewrichtsband. Een ganglion kan veranderen van grootte. Het kan tintelingen en pijnklachten geven bij bepaalde bewegingen. Bij verdenking van een onderliggende aandoening wordt er aanvullend onderzoek verricht in de vorm van echografie, een CT scan of een MRI scan. De behandeling bestaat uit afwachten, leegzuigen van de cyste en inspuiten van ontstekingsremmers of operatieve verwijdering.
Voor meer informatie:
ganglion pols
ganglion vinger
mucoidcyste
Reuscel tumor van een peesschede
Een reuscel tumor van de peesschede (de peesschede is een buisvormige structuur rondom de pees) is een solide tumor. De tumor is goedaardig en groeit langzaam. De afwijking komt regelmatig voor rondom het eindgewricht van de vinger. Het komt het vaakst voor bij vrouwen tussen de 40 en 60 jaar. De behandeling bestaat uit een operatieve verwijdering.
Epidermale inclusie cyste
Een epidermale inclusie cyste is een holte gevuld met vocht. De cyste ontstaat direct onder de huid. De inhoud van de cyste bestaat uit cellen van de opperhuid (epidermale cellen), hoornstof (keratine) en afbraakproducten hiervan. De arts zal vooral afgaan op het klachtenpatroon dat u beschrijft en de uitslagen van het lichamelijk onderzoek. De behandeling bestaat uit een operatieve verwijdering. Indien de cyste ontstoken is, dan bestaat de behandeling uit het openen van de cyste, het laten wegvloeien van de inhoud en regelmatig spoelen.
Lipoom
Een lipoom is een tumor van vetweefselcellen. Een lipoom kan klachten geven door druk op een van de zenuwen. De behandeling bestaat uit een operatieve verwijdering.
Fibroom
Een fibroom is een tumor van bindweefselcellen. Bindweefsel steunt, beschermt en bepaalt de vorm van organen. Fibromen van de hand groeien langzaam en zijn zeldzaam.
Exostose
Een exostose is een benig uitsteeksel van een bot. Indien een exostose klachten geeft, kan gekozen worden voor een operatie waarbij het uitsteeksel wordt verwijderd.
Glomus tumor
Een glomus tumor (angioneuroma) is een goedaardige woekering van cellen van het glomus lichaam. Het glomus lichaam regelt de temperatuur en de mate van bloeddoorstroming in de vingers. Bij een glomus tumor kunt u last hebben van een zichtbare blauwrood gekleurde zwelling bij de vingertoppen of het nagelbed, pijn in aanvallen en verergering van de pijn bij koud en aanraking. Uw arts zal vooral afgaan op uw klachtenpatroon en de uitslagen van het lichamelijk onderzoek. De behandeling van een glomus tumor bestaat uit een operatieve verwijdering. Vaak is het nodig om de nagel hierbij weg te halen. Deze nagel groeit in ongeveer vier maanden terug.
Enchondroom
Een enchondroom is een cysteuze afwijking in het beenmerg van het bot. Het komt vaker voor bij jonge mensen. Een enchondroom geeft niet altijd klachten en kan bij toeval op een röntgenfoto gevonden worden. Mogelijke klachten van een enchondroom zijn zwellingen en pijn. Ook kan een enchondroom het bot verzwakken en uiteindelijk een botbreuk veroorzaken. Afhankelijk van de klachten en de uitbreiding kan een enchondroom wordt deze operatief verwijderd.
Kwaadaardige tumoren in het hand- en polsgebied:
Wanneer u een zwelling in de hand of pols ontdekt, ontstaat er vaak ongerustheid over kanker. Bij kanker is er sprake van een ongeremde deling van de lichaamscellen. Kanker in het hand- en polsgebied komt echter zelden voor. Het meest voorkomende type kanker van de hand is huidkanker. Andere typen kanker zijn zeer zeldzaam. Het is ook mogelijk dat kanker vanuit een andere plek in het lichaam uitzaait naar de hand.