Het is een chronische ziekte: dat betekent dat de ziekte niet over gaat. De symptomen van de ziekte zijn wel onder controle te brengen met medicijnen.
Klachten
Bij SLE komen ontstekingen vaak voor in de huid en in de gewrichten. Veelvoorkomende klachten zijn huiduitslag – vaak als reactie op zonlicht – en pijnlijke, stijve en gezwollen gewrichten. Soms raken ook inwendige organen ontstoken zoals de nieren, de longen, het hart en de hersenen. Ontstekingen in deze organen leiden tot klachten en – onbehandeld – tot verlies van de werking van de organen. Klachten die kunnen voorkomen zijn het vasthouden van vocht, hoesten, kortademigheid, pijn bij ademhalen, pijn op de borst, hoofdpijn, verwardheid, epileptische aanvallen, krachtsverlies en gevoelsstoornissen.
Sommige patiënten hebben een vorm van lupus erythematodes die alleen huidontstekingen geeft, maar geen klachten van andere organen. In dat geval wordt gesproken van LE en niet van SLE. LE wordt meestal behandeld door de dermatoloog (huidarts).
Oorzaak
SLE ontstaat door een storing in het afweersysteem: het is een autoimmuunziekte. Het afweersysteem bestaat uit lichaamscellen die het lichaam moeten beschermen tegen aanvallen van buitenaf: bijvoorbeeld tegen bacteriën die het lichaam binnendringen. Bij SLE valt het afweersysteem echter het eigen lichaam aan. Dit leidt tot ontsteking.
De oorzaak van de storing in het afweersysteem is niet bekend. Waarschijnlijk gaat het om een combinatie van erfelijke aanleg en omgevingsfactoren waardoor het afweersysteem verkeerd gaat werken. Een bekende omgevingsfactor is zonlicht: vooral ontstekingen in de huid kunnen worden uitgelokt door zonlicht. In het bloed van patiënten met SLE worden vrijwel altijd afweerstoffen of ‘antistoffen’ aangetoond.
Behandeling
De behandeling van SLE is verschillend en hangt af van de ernst en uitgebreidheid van de ziekte.
- Voor alle patiënten met SLE geldt het advies goede zonbescherming te gebruiken.
- Daarnaast wordt in principe aan alle patiënten het medicijn hydroxychloroquine voorgeschreven; dit is oorspronkelijk een anti-malariamedicijn wat ontstekingsremmend werkt bij SLE.
- Als er sprake is van ontsteking in organen dan bestaat de behandeling vaak uit afweeronderdrukkende medicijnen of ‘immuunsuppressiva’. Voorbeelden zijn prednison en azathioprine.
- Voor SLE-patiënten met een kinder- of zwangerschapswens is het belangrijk dit met de behandelend arts te bespreken. Bij SLE is extra zorg nodig rondom zwanger worden en zwangerschap en is het verstandig om een zwangerschap te plannen.