Trigger finger

De trigger finger (haperende vinger of tendovaginitis stenosans) is een aandoening waarbij de buigpezen van één van de vingers of van de huls rondom de buigpezen zijn ontstoken (de peesschedetunnel).

In beide gevallen kan de pees niet vrij door de peesschede bewegen en loopt vast op het begin van de tunnel. Het buigen of strekken van de vinger kan dan moeizaam gaan en gaat soms gepaard met een knappend gevoel (‘triggering’). Bij ernstige gevallen blijft de vinger gebogen staan. Deze kan alleen maar recht gemaakt worden met hulp van de andere hand.

Een trigger finger komt vooral voor bij vrouwen tussen de 45 en 65 jaar. De ringvinger en de duim zijn het vaakst aangedaan. De oorzaak van een trigger finger is nog onduidelijk. Mogelijk speelt overbelasting een rol. Verder komt een trigger finger vaker voor bij mensen met reuma en suikerziekte.

Trigger finger 1

De buigpezen van de vingers (grijs) glijden niet goed door de peestunnel (rode cirkel). Bij een operatie wordt het dak van de tunnel gekliefd zodat de pees weer probleemloos door de peesschede kan bewegen (zie groene stippellijn voor een voorbeeld litteken).

Trigger finger 2

 

Trigger finger 3

Hand- en polsaandoeningen
Alle aandoeningen & ziektebeelden van A tot Z