Hypermobiliteit
U heeft hypermobiliteitsklachten die invloed hebben op uw dagelijks leven en beperkingen geven. U wilt hier graag verandering in brengen en deskundige hulp bij hebben. Het Maasstad Ziekenhuis, locatie Rotterdam, biedt hiervoor een hypermobiliteits-revalidatieprogramma aan.
Het doel van de revalidatie is om te begrijpen welke factoren er een rol spelen bij uw klachten en de invloed die u zelf kunt uitoefenen op deze factoren. In de revalidatie wordt het bio-psycho-sociaal model gebruikt. Dit model gaat er van uit dat er biologische, psychische en sociale factoren meespelen bij het ontstaan, het blijven bestaan of herstel van uw klachten.
- Bij biologische factoren kunt u onder andere denken aan slaap, voeding, inspanning/ontspanning, bewegen en conditie.
- Bij psychische factoren kunt u onder andere denken aan emoties, stress, gedachten en het omgaan met bepaalde situaties.
- Bij sociale factoren kunt u onder andere denken aan relaties, werk, hobby’s en communicatie.
Al deze factoren zijn van invloed op uw gezondheid. Daarnaast is er ook aandacht voor de gevolgen van hypermobiliteit.
We willen dat patiënten de eigen controle kunnen voeren en houden over hun klachten en geven graag uitleg en antwoorden op vragen. Lidmaatschap van patiëntenverenigingen (bijvoorbeeld www.reumanederland.nl) kan inzicht en steun opleveren. Zo nodig kan eerstelijns-therapie ingezet worden, zoals fysiotherapie of ergotherapie bij u in de buurt. Soms is er afstemming tussen therapeuten nodig, soms kunt u zelf of uw huisarts hier een rol in spelen. Als er meer samenwerking en vaker overleg nodig is tussen therapeuten of zijn er nog andere therapeuten nodig, dan kan een revalidatiearts een multidisciplinaire behandeling starten.
Doelstellingen
Doelstellingen van het revalidatiebehandelprogramma bij het Maasstad Ziekenhuis zijn:
- inzicht krijgen in de relatie tussen hypermobiliteit en klachten en hoe deze onder controle te krijgen;
- verbeteren van algehele kracht, conditie en stabiliteit van gewrichten, evenwicht, lichaamsgevoel en bewegingspatroon;
- gebruiken van adviezen over ergonomie en de principes van belasting en belastbaarheid;
- het aanvaarden van het hebben van een chronische aandoening.
Het primaire doel is dus niet gericht op pijnvermindering, maar om op een zo goed mogelijk manier te kunnen functioneren.
Het poliklinische behandeltraject bestaat uit meerdere therapieën per week, gedurende (gemiddeld) een kwartaal.
Er is dus (best veel) belastbaarheid en beschikbaarheid voor nodig om dit programma te doorlopen. Voor patiënten buiten de regio met een lange reistijd is het dus vaak niet geschikt.