Eerste patiënt in Nederland geopereerd met op maat gemaakte titanium polsplaat
Een Nederlandse primeur in het Maasstad Ziekenhuis. Daar kreeg mevrouw Van Eijk (25) een standscorrectie van haar pols met een speciaal voor haar op maat gemaakte polsplaat van titanium. Traumachirurg dr. Niels Schep en zijn team plaatsten de ‘custom-made 3D geprinte radiusplaat’ in haar pols. Uniek aan deze techniek is dat voor de operatie een nauwkeurige planning wordt gemaakt, zodat de 3D geprinte titanium polsplaat perfect past en ervoor zorgt dat de anatomie van de pols optimaal herstelt.
Afb: patiënt Van Eijk en chirurg Niels Schep.
Hoe werkt deze nieuwe techniek?
Chirurg Schep legt uit: “Bij een patiënt, waarbij na een breuk van de pols het bot niet in de juiste stand aan elkaar is gegroeid, dient soms een standscorrectie te worden uitgevoerd. Hierbij wordt het bot opnieuw doorgezaagd en vastgezet met een plaat en schroeven. Een nauwkeurige planning is hierbij essentieel. Allereerst wordt er van beide polsen een
CT-scan gemaakt. Met behulp van computertechniek wordt exact berekend waar de pols moet worden doorgezaagd en in welke stand hij moet worden gezet om de normale anatomie te herstellen. Met behulp van een 3D printer wordt eerst een mal geprint. Deze mal wordt tijdens de operatie op het bot van de patiënt geplaatst (zie figuur 1). Deze mal laat de chirurg zien waar de zaagsnede moet worden gemaakt en waar de gaten voor de schroeven moeten worden geboord. Vervolgens wordt de - speciaal voor de patiënt op maat gemaakte - 3D geprinte titanium plaat ingebracht. De vorm van de plaat zorgt ervoor dat de pols weer in de goede stand komt te staan wanneer de schroeven worden ingebracht (zie figuur 2).”
Afb. figuur 1 Afb. figuur 2
Optimaal herstel functie pols
Bij mevrouw Van Eijk is een zogenoemde standcorrectie (operatie) uitgevoerd met een 3D geprinte titanium plaat. Mevrouw Van Eijk vertelt: “Tijdens het voetballen heb ik mijn pols gebroken. Na een aantal weken in het gips, hielden de klachten aan. Buigen ging moeizaam en mijn pols draaien ook. Een operatie was onvermijdelijk.” Dr. Niels Schep: “Het kan inderdaad gebeuren dat de pols na een breuk verkeerd vastgroeit, dan is er sprake van een ‘malunion van de radius’. Dit kan leiden tot pijn en functiebeperking. Bij mevrouw Van Eijk was dit het geval. Het was al eerder mogelijk titanium platen te (3D) printen maar dit was zeer kostbaar. Nu dit is veranderd, kan deze techniek vaker worden toegepast. “Het resultaat is verrassend”, vertelt mevrouw Van Eijk. “Ik heb vrijwel geen pijn meer en mijn pols kan ik helemaal draaien. Op advies van de handtherapeuten blijf ik zelf ook oefenen om de functie van mijn pols nog verder te verbeteren.”