Maasstad Ziekenhuis biedt veelbelovende immunotherapie voor patiënten met lokaal gevorderde longkanker
Er is gebleken dat een veelbelovend nieuw middel voor immunotherapie – Durvalumab (merknaam IMFINZI) – zeer goede resultaten geeft bij patiënten met lokaal gevorderde longkanker: niet-kleincellig longcarcinoom stadium III. De standaard behandeling voor dit stadium van de ziekte, waarbij sprake is van plaatselijke vergevorderde longkanker, is over het algemeen een combinatie van chemotherapie en radiotherapie. In een recent onderzoek is aangetoond dat het toevoegen van immuuntherapie – na het afronden van de standaard behandeling – zinvol is. Het Maasstad Ziekenhuis is een erkend immunotherapiecentrum dat deze therapie aanbiedt. Betrokken longartsen Susan van ’t Westeinde, Johan Lie en Paul van den Berg van het Maasstad Ziekenhuis: “Uit onderzoek is gebleken dat het aanvullend behandelen met immunotherapie de groei van de tumor langer tot stilstand brengt (ook wel ‘progressie vrije overleving’ genoemd), dan wanneer de patiënt alleen met chemotherapie en radiotherapie wordt behandeld. Bij de ‘standaard’ behandeling wordt de groei van de tumor gemiddeld 5,6 maanden stilgezet. Als aanvullend met deze immunotherapie wordt behandeld, stijgt dit gemiddelde naar 16,8 maanden. Dat geeft uiteraard nieuwe mogelijkheden voor patiënten die lijden aan deze vorm van kanker.”
Immunotherapie in Maasstad Ziekenhuis
De immunotherapie is geschikt voor patiënten met lokaal gevorderde niet-kleincellige longkanker, die niet geopereerd kunnen worden. Met een PD-L1 expressie van 1% of meer, waarbij de tumor niet is gegroeid is na een behandeling met platinum – een soort chemotherapie – en bestraling. Door de positieve resultaten heeft de farmaceut – de maker van het medicijn – besloten om Durvalumab kosteloos beschikbaar te stellen, onder andere aan het Maasstad Ziekenhuis, totdat het middel wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
Patiënten die meer wil weten over de immunotherapie kunnen contact opnemen met hun behandelaar of met de polikliniek Longgeneeskunde van het Maasstad Ziekenhuis, om te bespreken of ze voor het middel in aanmerking komen.
Medicijn in de sluis
Durvalumab zit momenteel in de sluis voor dure medicijnen. Dit betekent dat de minister het eerst met de farmaceut eens moet worden over een redelijke prijs, voordat het medicijn vanuit de basisverzekering kan worden vergoed. Tot 31 december 2018 is het medicijn via een zogeheten ‘compassionate use program’ beschikbaar voor patiënten. Daarbij betaalt de farmaceut het medicijn. Mogelijk wordt Durvalumab vanaf 2019 wel vergoed vanuit de basisverzekering.