14-06-2018

Maasstad Ziekenhuis is onderzoek gestart voor vroegtijdig herkennen ‘artritis psoriatica’ bij mensen met huidaandoening psoriasis

Het Maasstad Ziekenhuis heeft, in samenwerking met het Erasmus MC, een speciaal ‘screeningprogramma’ ontwikkeld waarmee artritis psoriatica (PsA) – een vorm van reuma – in een vroeg stadium kan worden herkend. Dermatologen en reumatologen werken hiervoor nauw met elkaar samen. “Snel ingrijpen en behandelen van deze vorm van reuma draagt bij aan minder belemmeringen in het dagelijks leven en minder beschadigingen aan gewrichten en pezen”, stelt reumatoloog Marc Kok die het onderzoek leidt. “Ook kan werkuitval ermee worden voorkomen”.

Op de afdeling Dermatologie van het Maasstad Ziekenhuis is in dit kader onlangs gestart met het ‘screenen’ (onderzoeken) van patiënten die er onder behandeling zijn voor de huidaandoening psoriasis. Na de screening kan een patiënt direct worden doorverwezen naar de reumatoloog.

Vroeg opsporen voorkomt klachten
Artritis psoriatica is een vorm van reuma waarbij mensen ernstige last hebben van gezwollen en pijnlijke pezen en gewrichten. Bij 20 tot 30 procent van de patiënten met psoriasis is er ook sprake van reuma, zo blijkt uit eerdere onderzoeken. De klachten die bij beginnende reuma horen zijn voor patiënten met psoriasis echter lastig te herkennen. Daardoor wordt de ziekte vaak pas vastgesteld als er al ernstige klachten zijn of als er al beschadigingen zijn aan pezen of gewrichten. Met de speciale screening kan deze vorm van reuma nu vroegtijdig worden herkend, zodat patiënten eerder een passende behandeling kunnen krijgen en ernstiger en/of blijvende klachten kunnen worden voorkomen. Het screeningsprogramma maakt deel uit van het onderzoeksproject ‘Joint Skin’. Joint Skin wordt financieel ondersteund door Novartis omdat het project helpt de reumazorg verder te verbeteren.  

Screening in Maasstad Ziekenhuis
Recentelijk wordt iedereen met psoriasis, die bij het Maasstad Ziekenhuis onder behandeling is en de polikliniek Dermatologie bezoekt, gescreend. De complete screening duurt zo’n 30 tot 45 minuten en bestaat uit:

  1. Het invullen van een vragenlijst. Deze bestaat uit vijf eenvoudige ‘ja/nee-vragen’. Bij drie of meer ja-antwoorden volgt een directe verwijzing naar de reumatoloog voor nader onderzoek. Zo niet, dan stopt de screening hier.
  2. Bij verwijzing naar de reumatoloog: lichamelijk onderzoek naar gezwollen en pijnlijke pezen en gewrichten.
  3. Een echografie – volgens de meest recente internationale kwaliteitsstandaarden – om eventuele gewrichtsontstekingen vast te stellen. Op basis van de uitslag kan een behandeling bij de reumatoloog volgen.

Eén van de patiënten bij wie de screening onlangs is afgenomen:
“Ik ben blij dat het Maasstad Ziekenhuis hier zo vooruitstrevend in is. Psoriasis is al niet fijn en als dan blijkt dat je ook nog risico loopt op ontstekingsreuma, dan kun je daar maar beter zo snel mogelijk bij zijn. Je wilt immers het liefst je dagelijkse dingen kunnen blijven doen.”  

Vervolg onderzoek Joint Skin 
Het Erasmus MC verwacht, in aansluiting op het Maasstad Ziekenhuis, dit najaar van start te gaan met de screening. In totaal kunnen 150 patiënten deelnemen aan het onderzoek. De eerste resultaten van het onderzoek worden in 2019 verwacht.

Joint Skin is opgezet door de medisch specialismen reumatologie en klinische immunologie (gespecialiseerd in de weerstand van het lichaam) van het Maasstad Ziekenhuis. Er wordt niet alleen onderzoek gedaan naar de vroege opsporing van reuma, maar tevens naar nieuwe behandelingen.  

Mensen met psoriasis, die denken dat ze mogelijk ook een vorm van reuma hebben, kunnen contact opnemen met hun behandelend huisarts of dermatoloog voor dit onderzoek; voor een verwijzing naar de polikliniek Dermatologie van het Maasstad Ziekenhuis.

Foto (van links naar rechts): betrokken dermatoloog Tim van Meurs, reumatoloog Marc Kok en arts-onderzoeker Hannah den Braanker in het Maasstad Ziekenhuis