Maasstad Ziekenhuis trots op benoeming als koploperziekenhuis prostaatkankeroperaties
Om de kwaliteit van prostaatkankeroperaties te stimuleren heeft Zilveren Kruis, samen met de ProstaatKankerStichting (PKS) en de Nederlandse Federatie voor Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), drie koplopers aangewezen op het gebied van prostaatkankeroperaties. Peter Langenbach, voorzitter raad van bestuur Maasstad Ziekenhuis: “We zijn enorm trots dat het Maasstad Ziekenhuis, als onderdeel van het Anser prostaatnetwerk, is aangewezen als koploper op het gebied van prostaatkankeroperaties. We hebben dit alleen kunnen bereiken door de unieke samenwerking binnen dit netwerk: een samenwerkingsverband van zeven ziekenhuizen in de regio west Nederland (Albert Schweitzer ziekenhuis, Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, HMC, LUMC, Maasstad Ziekenhuis en OLVG). Alle patiënten van deze ziekenhuizen en onze andere lokale partners zijn door de samenwerking verzekerd van de beste zorg bij de behandeling van prostaatkanker.”
Binnen het Anser prostaatnetwerk wordt alle kennis gedeeld, de modernste technieken toegepast en verrichten we gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek op het gebied van prostaatzorg. Voor onderzoek, diagnose en nazorg kunnen patiënten terecht in één van de zeven betrokken ziekenhuizen, de Anser prostaatcentra. Als een operatie nodig is, wordt de patiënt verwezen naar de gespecialiseerde Anser prostaatoperatiekliniek in ons ziekenhuis in Rotterdam. Naar verwachting worden in de nabije toekomst 1.000 operaties per jaar uitgevoerd in de kliniek. Dit maakt de Anser prostaatoperatiekliniek de grootste en meest ervaren zorgverlener in Nederland op het gebied van prostaatzorg.
Koplopers krijgen voorkeurscontract
Alle geselecteerde ziekenhuizen worden met ingang van 1 januari 2019 door Zilveren Kruis beloond met een driejarig, volumevrij contract voor het uitvoeren van prostaatkankeroperaties. Olivier Gerrits, directeur Zorginkoop Zilveren Kruis: ‘De selectie van deze drie koploperziekenhuizen draagt eraan bij dat prostaatkankeroperaties steeds meer plaatsvinden in gespecialiseerde ziekenhuizen. Daar zijn we heel blij mee; het komt de kwaliteit van zorg voor onze verzekerden aanzienlijk ten goede.’
Samen optrekken voor de beste kwaliteit
Ook de NFK en PKS zijn enthousiast: ‘Wij willen de beste zorg voor alle kankerpatiënten, het is mooi dat Zilveren Kruis deze ambitie met ons deelt, vertelt Kees van den Berg, voorzitter van PKS. ‘Het brengt ons een stap dichter bij expertzorg voor prostaatkanker.’ Arja Broenland, directeur NFK, vult aan: ‘Wij zijn blij dat Zilveren Kruis ziekenhuizen die voorop lopen beloont en ons betrekt bij de beoordeling en selectie van de koploperziekenhuizen.’
Concentratie van behandelingen
De zorg voor prostaatkankerpatiënten in Nederland is goed, maar onderzoek heeft aangetoond dat patiënten na afloop veel minder complicaties ervaren wanneer zij geopereerd zijn door een gespecialiseerd team met veel ervaring. Op basis van dit onderzoek heeft de Nederlandse Vereniging voor Urologen (NVU) de norm voor prostaatkanker operaties voor 2019 verhoogd naar ten minste 100 operaties per ziekenhuis. Zilveren Kruis heeft de ziekenhuizen die aan deze norm voldoen vervolgens uitgenodigd deel te nemen aan de selectie voor koploperziekenhuis.