06-03-2018

Maasstad Ziekenhuis voert nieuwe behandeling uit voor patiënten met risico op hartritmestoornis

Sinds kort voert de afdeling Interventiecardiologie van het Maasstad Ziekenhuis een nieuwe operatie uit voor een specifieke groep patiënten die het risico lopen op een gevaarlijke, onvoorspelbare ritmestoornis van de hartkamers. Bij de behandeling wordt preventief een ’S-ICD’ – een apparaat dat helpt om het hart in een normaal ritme te brengen en te voorkomen dat de drager overlijdt aan een gevaarlijke hartkamerritmestoornis – onder de huid geplaatst. Er lopen daarbij geen draden naar het hart. Dit in tegenstelling tot de gewone ICD, waarbij één of meerdere elektrodes (draden) via een ader aan het hart worden gekoppeld.

Voordelen patiënt
De S-ICD, wat staat voor Subcutane (onder de huid) Implanteerbare Cardioverter Defibrillator, levert de patiënt meerdere voordelen op. Allereerst is de ingreep minder belastend voor de patiënt omdat de plaatsing van een S-ICD minder lang duurt dan de plaatsing van een gewone ICD. Bovendien verkleint de kortere proceduretijd het risico op infecties. Daarnaast is er bij de plaatsing van een S-ICD een zeer geringe kans op een defect aan de gebruikte draad.

Specifieke patiëntengroep
Een S-ICD is voor een beperkte groep patiënten – met een hoog risico op een gevaarlijke, onvoorspelbare ritmestoornis van de hartkamers – mogelijk. Het betreft patiënten die enkel het gevaar lopen om een acute ritmestoornis te krijgen, maar verder geen onderliggend hartritmeprobleem hebben. In het laatste geval is extra ondersteuning van het hart nodig in de vorm van een pacemaker. Elke dinsdagochtend is er een speciaal spreekuur in het Hartcentrum van het Maasstad Ziekenhuis waarbij wordt bepaald of er patiënten zijn die in aanmerking komen voor een S-ICD. De verwachting is dat per jaar gemiddeld bij tien tot twaalf patiënten een S-ICD kan worden geplaatst. Bij de eerste operaties is een ervaren medisch specialist van het Erasmus MC aanwezig om de professionals van het Maasstad Ziekenhuis te assisteren en hun kennis te vergroten. Inmiddels is in het Maasstad Ziekenhuis bij twee patiënten succesvol een S-ICD geplaatst.

Specialistische kennis
De afdeling Interventiecardiologie is 24/7 open voor de opvang van acute hartpatiënten, die afkomstig zijn uit de directe omgeving van het ziekenhuis. Regionaal werkt de afdeling voor deze acute zorg samen met het Erasmus MC. Daarnaast wordt nauw samengewerkt met de afdeling Hartchirurgie van het Amphia Ziekenhuis in Breda.

Foto: het team na de succesvolle plaatsing van de tweede S-ICD in het Maasstad Ziekenhuis


Over de afdeling Interventiecardiologie
De afdeling Interventiecardiologie van het Maasstad Ziekenhuis heeft drie eigen behandelkamers. Twee voor dotterbehandelingen – waar per dag zestien tot achttien patiënten worden behandeld – en één voor elektrofysiologische behandelingen, zoals pacemakers en ICD’s. Op maandag en donderdag worden er acute patiënten uit de regio Rijnmond behandeld. Anton Broodman, gespecialiseerd interventieverpleegkundige: “We zijn een ambitieuze en vooruitstrevende afdeling. Er zijn continu ontwikkelingen op ons vakgebied. We voldoen aan de nieuwste criteria voor PCI-procedures (dotterbehandelingen) en ICD-implantaties van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC). Daarnaast doen we mee aan internationale studies. Iedereen heeft de rol van adviseur op zijn of haar vakgebied. Daarmee houden we de patiëntenzorg zo optimaal mogelijk.”