28-10-2020

Geboortehotel Maasstad verhuist tijdelijk naar Maasstad Ziekenhuis

Nog voor het einde van deze week verhuist een deel van Geboortehotel Maasstad van de 6e verdieping op de Zorgboulevard naar de 4e verdieping van het Maasstad Ziekenhuis. Met dit noodplan komen Geboortehotel Maasstad en het Maasstad Ziekenhuis tegemoet aan de oproep van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) om de bedden van het geboortehotel beschikbaar te stellen voor de opvang van COVID-19 patiënten in de regio door Aafje.

“We weten dat de druk in Rotterdam enorm is als het gaat om de opvang van COVID-19 patiënten binnen en buiten de ziekenhuizen. Daarom wilden wij zeker meedenken in het beschikbaar stellen van bedden, maar hebben wij sluiting van het geboortehotel willen voorkomen", zegt Marja Huizer, bestuurder van Kraamzorg Rotterdam. "Een goede start voor de, vaak kwetsbare, jonge gezinnen blijft ook belangrijk. Dankzij de gezamenlijke inspanning met onze partners hebben we een tijdelijke oplossing gevonden die de functie van het geboortehotel grotendeels behoudt.”

Gezamenlijk alternatief
Na het telefoontje op vrijdagmorgen vanuit het ROAZ, is door verloskundigen, het Maasstad Ziekenhuis en Kraamzorg Rotterdam intensief samengewerkt om een alternatieve oplossing te vinden. Het resultaat van deze inspanningen is een plan om een deel van het geboortehotel fysiek te verplaatsen naar het Maasstad Ziekenhuis. Met deze oplossing wordt de verloskundige zorg en de 24/7 kraamzorg aan moeder en kind geborgd.

“Als ziekenhuis zien wij de continue stroom van coronapatiënten, dus wij begrijpen heel goed de noodzaak van uitbreiding van de capaciteit van coronacentrum Aafje. De voordelen van het tijdelijk onderbrengen in ons ziekenhuis zijn dat wij de verloskunde patiënten snel kunnen doorplaatsen naar de tijdelijke afdeling van het Geboortehotel, zodat wij voldoende capaciteit houden voor de verloskundige zorg en de kwaliteit van zorg gewaarborgd blijft. Ook hopen we dat we op deze manier een goede voorziening kunnen blijven bieden aan de moeders met hun kind op onze afdeling Neonatologie,” aldus Wietske Vrijland, lid van de raad van bestuur van het Maasstad Ziekenhuis.

Inbreng verloskundigen
Natuurlijk zou het voor alle zorgverleners en alle cliënten in de geboortezorg beter en fijner geweest zijn als Geboortehotel Maasstad op haar vertrouwde plek open had kunnen blijven. Maar omdat juist dat niet mogelijk was, is met deze oplossing algehele sluiting voorkomen. Ook de verloskundigenpraktijken hebben meegewerkt om dit plan tot stand te brengen. Verloskundigen leggen, naast hun visites bij cliënten thuis, ook regelmatig visites af in het geboortehotel bij cliënten voor wie dag en nacht kraamzorg essentieel of wenselijk is. Hun rol is daarmee onmisbaar in de geboortezorgketen.

“Als verloskundigen betreuren we de tijdelijke sluiting in de huidige vorm van Geboortehotel Maasstad, omdat het een belangrijke rol vervult in de zorg voor kwetsbare jonge gezinnen," legt Anne Marie Kattenberg, voorzitter SEVZ uit. "Zij zullen noodgedwongen naar huis moeten of hun verblijf omzetten naar een verblijf in een ander geboortehotel. We zijn dankbaar voor de goede samenwerking binnen het VSV en voor de mogelijkheid om binnen de muren van het Maasstad Ziekenhuis toch nog 24/7 kraamzorg te kunnen bieden aan kraamvrouwen voor wie het nog niet verantwoord is om direct naar huis te gaan.”

Waardering vanuit ROAZ
Het ROAZ is Kraamzorg Rotterdam (moederorganisatie geboortehotel), het Maasstad Ziekenhuis en de verloskundigenpraktijken in de regio bijzonder erkentelijk dat zij zo snel geschakeld hebben. Zij waarderen het zeer dat met deze oplossing meer dan 20 bedden extra vrijkomen om de COVID-19 -patiënten op te vangen. De kosten en het mogelijke verlies aan omzet dat samenhangt met deze fysieke verplaatsing worden dan ook gecompenseerd vanuit de zorgverzekeraars. Anders zou dit te zwaar drukken op het resultaat van het Maasstad Ziekenhuis en Kraamzorg Rotterdam.