30-05-2023

Samen Beter programma voor patiëntengroep kwetsbare ouderen

Voor de patiëntengroep kwetsbare ouderen zijn de Santeon ziekenhuizen een gezamenlijk Samen Beter verbeterprogramma gestart, in het Maasstad Ziekenhuis ook wel waardegedreven zorg genoemd. Door de vergrijzing groeit deze groep patiënten, die doorgaans een hoge zorgbehoefte heeft. Vaak hebben kwetsbare ouderen meerdere chronische ziektes en daardoor ook meerdere behandelaars. Dit maakt de zorg aan hen ingewikkeld. De inzet van het Samen Beter programma is meer passende zorg bieden, die aansluit op de persoonlijke wensen van deze patiënten.

Kwetsbare ouderen kernteam in het Maasstad Ziekenhuis
Binnen het Maasstad Ziekenhuis is een kernteam kwetsbare ouderen opgesteld met twee medisch leiders, twee verpleegkundig leiders, een projectleider waardegedreven zorg en een data-analist. In het kernteam wordt aan de hand van dezelfde klinische en patiëntgerelateerde uitkomsten gekeken waar verbetermogelijkheden liggen. Deze uitkomsten vergelijken we met de andere Santeon ziekenhuizen met als doel om van elkaar te kunnen leren. Het kernteam houdt daarnaast overzicht over de verbeteracties voor kwetsbare ouderen die ziekenhuisbreed lopen.

Voor dit nieuwsitem is input gegeven door de twee medisch leiders uit het kernteam: Rikje Ruiter en Marleen Harkes.

Wanneer is een patiënt een kwetsbare oudere?
Binnen het Maasstad Ziekenhuis is onder andere Rikje Ruiter, internist ouderengeneeskunde en klinisch farmacoloog betrokken bij het programma: “Binnen het Santeon verbetertraject kwetsbare ouderen richten we ons op 70-plussers waarbij tijdens de ziekenhuisopname wordt vastgesteld dat er een verhoogde kans is op functieverlies als gevolg van risicofactoren zoals delier (verwardheid), vallen, ondervoeding en/of fysieke beperkingen. Dit komt neer op ruim 25% van de patiënten die in het ziekenhuis wordt opgenomen. Een grote groep patiënten dus.”

Waarom is de zorg voor kwetsbare ouderen ingewikkeld?
Wat de behandeling van deze patiënten lastig maakt, is dat oudere patiënten vaak meerdere zorgvragen hebben, waardoor er meerdere behandelaars betrokken zijn. Patiënten liggen vaak op verschillende afdelingen in het ziekenhuis, waar in geval van een kwetsbare oudere de geriater of de internist ouderengeneeskunde om advies gevraagd kan worden.
Voor deze patiënten zijn andere uitkomsten belangrijk dan voor de jongere patiënten: bijvoorbeeld behoud van zelfstandigheid. Dit vraagt om andere inrichting van de zorg.

Samen Beter programma
Vooral bij de groep oudere patiënten zijn de onderlinge verschillen tussen hoe deze patiënten de kwaliteit van leven ervaren zeer groot. Marleen Harkes, geriater in het Maasstad Ziekenhuis, licht toe: “Waar de ene patiënt graag nog geopereerd wil worden omdat hij of zij zich beperkt voelt, wil de andere patiënt dat juist niet omdat een ingreep mogelijk te belastend is. Dit vraagt om een persoonlijke aanpak. Doordat de zorg voor kwetsbare ouderen ingewikkeld is, is juíst voor deze patiëntengroep het Samen Beter programma van grote waarde.” Binnen het verbeterprogramma werken namelijk medisch specialisten en verpleegkundigen van alle 7 Santeon ziekenhuizen samen. Ze delen kennis en bespreken verschillen, met als doel continue verbetering van zorg, die bijdraagt aan de kwaliteit van leven van een patiënt.

Het Santeon verbeterprogramma maakt het mogelijk om verbeterinitiatieven van de verschillende ziekenhuizen en afdelingen bij elkaar te brengen en de ouderenzorg gezamenlijk écht te verbeteren. Hierbij wordt onder andere ingezet op het trainen van verpleegkundigen.

Lees meer over het Samen Beter programma