Start nieuwe opleiding tot klinisch farmacoloog
Onlangs is de aanvraag van het Maasstad Ziekenhuis tot opleidingsbevoegdheid voor klinische farmacologie goedgekeurd door de certificeringscommissie*. Dat betekent dat we dit jaar al gaan starten met de nieuwe opleiding tot klinisch farmacoloog.
Dit is te danken aan de inspanningen van collega’s Rikje Ruiter, internist ouderengeneeskunde, en Tessa Bosch, ziekenhuisapotheker. Beide zijn zij klinisch farmacoloog.
Rikje Ruiter:
“Klinische farmacologie is van meerwaarde in de huidige tijd waar we te maken hebben met een vergrijzende populatie die, met reden, meer medicijnen tegelijkertijd gebruikt. Echter, nog steeds is 5% van de opnames te wijten aan een bijwerking van een medicijn. We zijn daarom blij dat we onze kennis mogen overdragen op andere mensen die ook interesse hebben in dit vakgebied.”
Wat doet een klinisch farmacoloog?
De klinisch farmacoloog heeft diepgaande kennis over de farmacotherapie (medicijnen) en toxicologie (lichaamsvreemde stoffen). Belangrijk hierbij zijn de farmacokinetiek en de farmacodynamiek.
Farmacokinetiek kijkt naar de reis die een geneesmiddel maakt door je lichaam. Wat doet je lichaam met het geneesmiddel, vanaf de toediening tot het moment dat je lichaam zich van het geneesmiddel en de resten er van ontdoet.
Farmacodynamiek gaat over wat medicatie doet met je lichaam als het eenmaal op de juiste plek is. Het gaat hier om het effect dat het medicijn op je lichaam heeft. Dus hoe bijvoorbeeld een pijnstiller de pijn laat verdwijnen.
Tessa Bosch:
“De opleiding tot klinisch farmacoloog bevordert de samenwerking tussen verschillende specialismen hier in het Maasstad Ziekenhuis. Ook geeft het een belangrijke impuls aan wetenschappelijk onderzoek op dit gebied. Uiteindelijk heeft de patiënt hier baat bij door een optimale behandeling van zijn/haar aandoening.”
Wie kunnen de opleiding volgen?
De opleiding is bedoeld voor apothekers en medisch specialisten die naast hun huidige vakgebied, meer ervaring willen opdoen binnen het brede vakgebied van de klinische farmacologie.
Deze verbreding van hun kennis en kunde kan hen helpen nog betere patiëntenzorg te leveren. Dat is in een vergrijzende bevolking waar patiënten vaak met meerdere aandoeningen te maken hebben en meerdere soorten medicijnen nemen, een belangrijk voordeel.
Wietske Vrijland, bestuurder Maasstad Ziekenhuis:
“We zijn blij dat deze vervolgopleiding in het Maasstad Ziekenhuis aangeboden kan worden. Veel van onze patiënten hebben te maken met meerdere aandoeningen en daarmee met verschillende medicijnen. Goede zorg leveren vraagt dan ook kennis van de klinische farmacologie en met deze opleiding kunnen we meer professionals zich laten ontwikkelen op dit terrein.
We zijn trots op de initiatiefnemers Rikje Ruiter en Tessa Bosch die de certificering hebben behaald voor het ziekenhuis.”
Tessa Bosch en Rikje Ruiter
*Certificeringscommissie van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Farmacologie en Biofarmacie