Ruim twee ton voor onderzoek naar sneller herstel met antibiotica bij bloedvergiftiging
Voor patiënten die zijn opgenomen op de Intensive Care kan bloedvergiftiging (sepsis) levensbedreigend zijn. Daarom is het van belang om zo snel mogelijk met de juiste dosering antibiotica te starten. Dr. Corstiaan den Uil, intensivist in het Maasstad Ziekenhuis, onderzoekt of een hogere dosering antibiotica leidt tot sneller herstel van deze patiënten. In dit onderzoek werkt Den Uil samen met de IC-afdelingen van de vijf andere BeterKeten-ziekenhuizen. Van Stichting BeterKeten ontvingen zij voor deze studie een subsidie van €207.000.
De initiatiefnemers zijn dr. Corstiaan den Uil, dr. Tessa Bosch, ziekenhuisapotheker in het Maasstad Ziekenhuis, dr. Nicole Deetman, internist-intensivist in het Albert Schweitzer Ziekenhuis, prof. dr. Birgit Koch, ziekenhuisapotheker in Erasmus MC en dr. Rik Endeman, internist-intensivist in Erasmus MC. De zes deelnemende ziekenhuizen zijn onderdeel van de BeterKeten en het IC- Rijnmond Netwerk.
Juiste dosering essentieel
Bij ernstig zieke patiënten met bloedvergiftiging werkt antibiotica anders. Het is belangrijk dat ze tijdens de eerste ziektedagen voldoende antibiotica toegediend krijgen. De huidige standaarddosering van antibiotica houdt hier onvoldoende rekening mee. Reden hiervoor is dat de dosering van antibiotica vaak is gebaseerd op studies waar gezonde vrijwilligers aan deelnemen.
Het gevolg hiervan is dat de concentratie antibiotica bij IC-patiënten met bloedvergiftiging niet optimaal is en daardoor mogelijk minder effectief is. Bij een te lage dosering gaan de bacteriën die bloedvergiftiging veroorzaken niet snel genoeg dood. Hierdoor blijven deze patiënten mogelijk langer ziek en bestaat een verhoogde kans op overlijden.
De juiste medicatie in de juiste dosering toedienen voor de juiste periode is daarom essentieel om bloedvergiftiging bij een IC-patiënt te kunnen behandelen.
Eerder hebben de ziekenhuizen samen een algoritme ontwikkeld dat snel bepaalt of een hogere dosering antibiotica nodig is. Met deze studie wordt onderzocht of een verhoogde dosering leidt tot sneller herstel van de patiënt.
Kans op sneller herstel en verbetering kwaliteit van leven
Corstiaan den Uil: “Als een patiënt met een hogere dosering behandeld wordt, vermindert dit mogelijk de kans op complicaties. We verwachten dat de patiënt sneller herstelt en dat de kwaliteit van leven op de langere termijn verbetert. Tegelijkertijd levert het ons tijdswinst op, omdat de patiënt minder lang op de IC ligt. Tijd die wij weer kunnen inzetten om een andere patiënt van zorg te voorzien.”
Foto: Corstiaan den Uil (Maasstad Ziekenhuis) en Birgit Koch (Erasmus MC) nemen de symbolische cheque van €207.000 in ontvangst van Stichting BeterKeten.
Stichting BeterKeten
De Stichting BeterKeten die het onderzoek financiert heeft als doel de samenwerking tussen ziekenhuizen in de regio Groot-Rijnmond op het gebied van patiëntenzorg, opleiding en wetenschap te stimuleren en te verbeteren. Voor de zesde keer investeert de stichting in drie veelbelovende gezamenlijke promotietrajecten, waarvan deze studie er dit jaar één is.