Informatie zorgprofessionals
Laten we samen ouders in Nederland de kans bieden om zich voor te bereiden op het ouderschap en invloed te hebben op hun eigen gezondheid tijdens de zwangerschap, tijdens en na de geboorte van hun kind. Lees op deze pagina wat u als zorgprofessional kunt doen voor (toekomstige) ouders en hoe PATH hierbij helpt.
Het Maasstad Ziekenhuis vindt het belangrijk om bij te dragen aan sterk en voorbereid ouderschap in het belang van de gezondheid van moeder, partner én kind. Het Maasstad Ziekenhuis is lid van Santeon en is een STZ ziekenhuis (Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen). Kennisdelen en opleiden om hoogwaardige kwaliteit van zorg te kunnen leveren, staat voorop. Het PATH-project sluit hier helemaal op aan.
In het Europees gesubsidieerde Interregionale 2 Zeeën programma PATH werken partners in Nederland, Engeland, Frankrijk en België samen om met behulp van getrainde deskundigen zowel online als in de praktijk (aanstaande) ouders te trainen en informatie te geven over zwangerschap, geboorte en het jong ouderschap.
Deze is speciaal bestemd voor VSV’s, ziekenhuizen, verloskundepraktijken, kraamzorgorganisaties en Centrum voor Jeugd en Gezin die het belangrijk vinden dat aanstaande ouders zich goed kunnen voorbereiden op een zwangerschap, de geboorte en het ouderschap. Daartoe willen en kunnen zij de Voorbereid Ouderschapscursus gezamenlijk aanbieden aan aanstaande ouders.
Voor wie
Deze cursus is bedoeld voor babyconsulenten, kinderverpleegkundigen, neonatologieverpleegkundigen, jeugdverpleegkundigen, verloskundigen, jeugdartsen, kinderartsen, pedagogisch hulpverleners, pedagogen, psychologen en alle andere deskundigen, actief en betrokken bij preventie, gezondheidsvoorlichting en opvoeding.
Doel
Komen tot een integrale cursus in de 1e en 2e lijn welke ouders ondersteunt tijdens de zwangerschap en voorbereid op de geboorte en het ouderschap. Het is voor ons normaal dat wij families ondersteunen in de zwangerschap, bij de geboorte, in de kraamtijd en in het jonge ouderschap en opvoeding. Het is nog vanzelfsprekender om dit samen met andere partners te doen door middel van een Voorbereid Ouderschapscursus, zodat aanstaande ouders de zorg als geheel en continu mogen ervaren. Dit bevordert de zelfzorg en de emotionele en sociale balans van ouders doordat zij kennis en vaardigheden aangereikt krijgen voor een gezonde levensstijl en hun nieuwe rol als ouders.
Uitdaging voor professionals
Laten we samen ouders in Nederland de kans bieden om zich voor te bereiden op het ouderschap en invloed te hebben op hun eigen gezondheid tijdens de zwangerschap, tijdens en na de geboorte van hun kind. Schrijf je nu in voor de ‘train-de-trainer’ cursus en help om de cursus te implementeren in jouw organisatie.
MattieClick-training voor professionals
Als je als professional in de zorg of het sociale domein werkt, heb je misschien te maken met (aanstaande) moeders (en hun partners) die vastlopen in hun situatie. Via de MattieClick-tool kun je hen stimuleren om hun eigen netwerk in te schakelen. Via het Maasstad Ziekenhuis kun je een training volgen in de toepassing van MattieClick. Na afloop van de training kun je vervolgens zelf trainingen aan deze doelgroep geven.
Wat is MattieClick
MattieClick is ontwikkeld om jonge (aanstaande) moeders te ondersteunen die praktisch en/of persoonlijk in de knel dreigen te komen. Bijvoorbeeld omdat ze te weinig tijd voor zichzelf hebben en oververmoeid raken, omdat ze problemen krijgen met de opvoeding van hun kind(eren) of omdat het ouderschap een zware wissel trekt op hun relatie. Ook kunnen problemen ontstaan met werk, opleiding, financiën en/of huisvesting.
MattieClick geeft deze vrouwen (en hun partners) in vijf eenvoudige stappen inzicht in hun eigen netwerk. Vaak zijn er binnen dit informele netwerk namelijk mensen aanwezig die de (aanstaande) moeder een steun in de rug kunnen geven.
MattieClick is onderdeel van het PATH-programma waar het Maasstad Ziekenhuis aan meedoet.
Over de training
De training is kosteloos en bestaat uit twee (avond)bijeenkomsten van elk 2,5 à 3 uur en wordt gegeven in het Maasstad Ziekenhuis. De groep bestaat uit minimaal vijf en maximaal tien personen. Tijdens deze bijeenkomsten komen de verschillende aspecten van de MattieClick-methode aan de orde. Als deelnemer ervaar je zelf hoe de methode werkt en hoe je deze kunt gebruiken in je werk.
MattieClick-licentie
Na het doorlopen van de training krijgen de deelnemers een MattieCick-licentie. Hiermee kun je zelf workshops voor (aanstaande) moeders geven. De licentie is één jaar geldig en kan worden verlengd door een jaarlijkse terugkombijeenkomst te volgen.
Aanmelding en data
Aanmelding kan via het contactformulier, hier staat ook een agenda met data. Een training-op-maat, is ook mogelijk. Dit kan als minimaal vijf personen zich samen als groep aanmelden.
Voor meer informatie zie ook www.mattieclick.nl
Deze cursus is bedoeld voor obstetrie-, kinder- en neonatologieverpleegkundigen en wordt aangeboden in het PATH-project door het Maasstad Ziekenhuis aan
organisaties in het Interregionale 2 Zeeën gebied (kustlijn Nederland).
Doel van de cursus
Kennis en vaardigheid van gespecialiseerde verpleegkundigen bevorderen, zodat zij beschikken over het zelfvertrouwen om vraaggestuurde individuele zorg te bieden aan families. Om hen te ondersteunen bij het toepassen van zelfzorg en zelf leren zorg te dragen voor hun familie(leden).
Opbouw van de cursus
Jacobien Wagemaker heeft, samen met Anne Marie Enneking- Louwerse, Ingrid Hankes-Drielsma, Floor Molkenboer en Fabienne Naber, het theorieboek geschreven en de cursus samengesteld.
In deze cursus worden kennis en vaardigheden van de Family Centered Care in de praktijk van de geboortezorg en neonatologie aangereikt en gaan theorie en praktijk hand-in-hand. De cursus vult het hiaat in kennis- en vaardigheden van de gecertificeerde obstetrie-, kinder- en neonatologieverpleegkundige werkzaam in de geboortezorg en neonatologie.
Inhoud
- Een zelfstudieboek
- Een 6-daagse praktijktraining (6 volle dagen of 12 halve dagen)
- Instap- en eindtoets
- Praktijkopdrachten
- Evaluatieonderzoek
Certificering en accreditatie
- Bij aanvang en aan het einde van de cursus wordt een digitale toets afgenomen. Tijdens de cursus wordt gewerkt met het Family Centered Care-competentiemodel om vakbekwaamheid te bevorderen.
- Cursisten werken mee aan evaluatieonderzoeken welke voortkomen uit het PATH-project om de toegevoegde waarde van de kennis- en vaardighedentraining te kunnen meten en het cursusmateriaal zo nodig te kunnen bijstellen.
- De cursus is ter accreditatie aangeboden aan het Kwaliteitsregister V&V voor de expertisegebieden VOG (Voortplanting Obstetrie en Gynaecologie) Kinderverpleegkunde en Intensive Care.
Informatie, kosten en inschrijving:
De cursus wordt gegeven in groepen van 30-35 deelnemers op een locatie in het Maasstad Ziekenhuis of elders in het Interregionale 2 Zeeën gebied in Nederland. Afhankelijk van de organisatorische mogelijkheden kan worden gekozen voor een cursus in 6 dagen of 12 dagdelen.
De cursus wordt vanaf eind 2019 tot april 2022 gratis aangeboden voor gespecialiseerd verpleegkundigen werkzaam in organisaties in het Interregionale 2 Zeeën gebied in Nederland.
Begin september wordt er meer bekend over de inschrijfprocedure.
Voor aanvullende informatie, inschrijving en organisatie:
Jacobien Wagemaker, Projectleider PATH en trainer
T 06 44 64 05 24
E WagemakerJ@maasstadziekenhuis.nl
Daarom hebben we nuttige linken en informatiebronnen van betrouwbare organisaties en websites voor u op een rijtje gezet ter ondersteuning bij vragen. U vindt deze informatie op de website van PATH.
Deze app biedt betrouwbare informatie over zwangerschap en kraamtijd aan de zwangere en haar partner. De medische informatie in de apps is samengesteld en gecontroleerd door de verloskundigen, gynaecologen, verpleegkundigen en de multidisciplinaire teams van de organisaties die samenwerken binnen het VSV Rotterdam-Zuid.
Naast dat de zwangere belangrijke informatie op het juiste moment in de zwangerschap ontvangt, kan ze een digitaal dagboek bijhouden over hoe zij zich voelt, haar bloeddruk, haar gewicht en ook notities en foto’s toevoegen. Dit dagboek kan de zwangere ook gebruiken bij het gesprek met de verloskundige of gynaecoloog.
PATH, voorbereid ouderschap
De ZwApp+ is een onderdeel van het internationale project PerinAtal menTal Health (PATH). PATH is bedoeld om aanstaande en kersverse ouders te helpen zich voor te bereiden op het krijgen van een kind en op de opvoeding van het kind vanaf de geboorte.
Binnen PATH werkt het Maasstad Ziekenhuis als Nederlandse partner samen met partners in Engeland, Frankrijk en België. “Een gezonde zwangerschap geeft gezinnen een goede start. Het is mooi om hier binnen PATH met elkaar een bijdrage aan te kunnen leveren,” aldus Wietske Vrijland, lid raad van bestuur Maasstad Ziekenhuis.
De meeste zwangerschappen zorgen voor blijdschap en geluk en mensen verheugen zich op de komst van het nieuwe leven. Toch kan het ook voorkomen dat deze gewenste gevoelens van de roze wolk er minder of niet zijn. Dan kunnen er mentale problemen ontstaan bij ouders. Erover praten zou kunnen helpen maar dat gebeurt vaak niet omdat er ook vanuit de omgeving verwachtingen lijken te zijn over hoe iemand zich moet voelen. PATH wil bijdragen aan het verspreiden van kennis over deze mentale problemen via de documentaire 'Ze wist toch waar ze aan begon...?!'. Ook hoopt PATH op deze manier mensen bewust te maken van vooroordelen rond zwangerschap en geboorte. Het uiteindelijke doel is te zorgen voor meer begrip, steun en hulp voor de ouders.
In deze documentaire vertellen een aantal vrouwen hoe ze deze mentale problemen hebben ervaren, hoe er vanuit de omgeving op werd gereageerd en wat deze reacties voor effect hadden op hun ouderschap. Ook bespreken een aantal personen die bij het PATH-project betrokken zijn dit thema.
Bekijk de documentaire hier.