Patiëntervaring Vaatchirurgie

In 2010 en in 2015 is de heer Boerhof uit Hattem geopereerd in het Maasstad Ziekenhuis. Hij is zeer tevreden over de behandeling. “Hier word je serieus genomen. Ze luisteren goed naar de patiënt en je weet waar je aan toe bent. Er is hoor en wederhoor. Niemand voelt zich op de tenen getrapt als je kritische vragen stelt.”

Hoe komt iemand uit Hattem (dat in de buurt van Zwolle ligt) in het Maasstad Ziekenhuis in behandeling?  “Gewoon aan de zorgverzekeraar vragen waar de beste vaatchirurgen zitten”, zegt Gerrit Boerhof (1951) glimlachend. “Gelukkig geeft mijn zorgverzekeraar daar eerlijk antwoord op.”

Serieus

In 2009 heeft Boerhof een amputatie ondergaan van het rechter onderbeen. “Het genezingsproces verliep niet goed. In 2010 meldde de vaatchirurg bij wie ik toen onder controle was, dat hij verder moest amputeren, hoog in het been. Daar ging ik niet zo maar mee akkoord en via de zorgverzekeraar kwam ik in Rotterdam terecht voor een second opinion. De vaatchirurgen aldaar stelden alles in het werk om de knie te behouden. Uiteindelijk bleek verdere amputatie toch nodig, maar dan wel zo kort mogelijk boven de knie, waardoor een goede prothese mogelijk is.” Tevreden: “Dat alles gebeurde in nauw overleg met mij. Niet van: de arts is de baas, hij bepaalt en de patiënt moet het maar accepteren, zoals in het vorige ziekenhuis. Nee, hier word je uiterst serieus genomen.” Hij vervolgt: “Dat geldt overigens ook voor de functieafdelingen.

"Ze geven eerlijk antwoord op  je vragen, schepen je niet af met: ‘dat hoort u wel bij de chirurg’."

Heel goed: als je bij de onderzoeken hoort waar je aan toe bent, kun je bij de specialist ook gerichte vragen stellen.”

Vakkundig trio

“De drie vaatchirurgen in het Maasstad Ziekenhuis vormen echt een fantastisch en vakkundig trio”, vervolgt hij. “Vorig jaar lag ik op de afdeling en heb ik dat weer van nabij ervaren. Het zijn drie zeer bevlogen artsen, die hun werk zien als uitdaging en steeds gaan voor het beste resultaat. Ze werken goed samen en praten eventuele problemen uit. Zo kreeg ik van de één de mededeling dat ik moest blijven vanwege gebruik van een vacuümpomp. De ander zei dat ik naar huis mocht. Ze kwamen vervolgens samen aan mijn bed om dit misverstand door te spreken. Ook dan ervaar je de open communicatie, het voelt goed dat niemand iets achterhoudt.”

Boerhof is zeer te spreken over het verblijf in het ziekenhuis. “Het is prettig dat de vaatchirurg persoonlijk langskomt, in veel ziekenhuizen houdt de zaalarts de ronde.

"Ook de verpleging is heel betrokken, niet alleen medisch, maar ook op sociaal gebied. Je bent tenslotte meer dan je aandoening."

Verpleegkundigen geven eerlijk hun mening en als ze iets niet weten, vragen ze het na bij de specialist. Die dan vervolgens zelf weer langskomt om het te bespreken.”

Controles

Hij kiest er heel bewust voor om onder controle te blijven in het Maasstad Ziekenhuis. Dat betekent dus steeds een rit van Hattem naar Rotterdam en terug. Boerhof haalt zijn schouders op. “Ach, wat is anderhalf uur rijden, als het gaat om je gezondheid”, zegt hij nuchter. “Dat heb ik er graag voor over.”