Aandachtsgebieden
Het team Medisch Maatschappelijk Werk is gespecialiseerd in de volgende aandachtsgebieden.
Daarnaast kunnen ook partners, volwassen kinderen of andere betrokken bij het MMW terecht.
Enkele voorbeelden van gespreksonderwerpen kunnen zijn:
- Ondersteunen bij verwerking en acceptatie van de ziekte/ aandoening;
- Omgaan met emoties als gevolg van diagnose of ziekte;
- Ondersteuning tijdens opname;
- Hoe vertel ik mijn kinderen over mijn ziekte?;
- Vragen ten aanzien van het maken van keuzes met betrekking tot een voorgestelde behandeling;
- Omgaan met reacties van buitenaf;
- Moeilijkheden op het gebied van financiën, werk en huisvesting.
Voor het maken van een afspraak, kunt u contact opnemen met de verpleegkundige of behandelend specialist. Uiteraard kunt u ook telefonisch contact met het MMW opnemen voor het maken van een afspraak of voor vragen. U kunt het MMW elke werkdag bereiken, tussen 8.30u en 17.00u via (010) 291 17 11 of (010) 291 25 17.
Gynaecologie
Op de afdeling Gynaecologie is het MMW aanwezig voor patiënten die behoefte hebben aan ondersteuning bij de zorgen die er zijn rondom hun zwangerschap of bij gynaecologische aandoeningen. Ook bij het onverhoopt overlijden van een nog ongeboren kindje zal de maatschappelijk werker de ouders bijstaan. Voor zowel emotionele als praktische ondersteuning zijn zij op de afdeling beschikbaar.
Polikliniek Gynaecologie
Ook op de polikliniek gynaecologie is MMW aanwezig. De maatschappelijk werkers ondersteunen en begeleiden vrouwen tijdens hun zwangerschap, indien er sociale of emotionele problemen zijn. Samen met de zwangere wordt er gekeken waar ondersteuning bij nodig of gewenst is en zal er een plan gemaakt worden. Dit gaat in nauwe samenwerking met de betrokken gynaecoloog.
Vruchtbaarheidskliniek
Daarnaast is MMW aanwezig op de fertiliteitspoli. Het ondergaan van vruchtbaarheidsbehandeling is een emotioneel zeer zwaar traject. Indien gewenst kunnen stellen gedurende de behandeling begeleid worden door een maatschappelijk werker.
Neonatologie
Op de afdeling Neonatologie voert het MMW gesprekken met alle ouders van kinderen die voor de 35ste zwangerschapsweek geboren worden. Aan bod komen o.a. de impact van de vroeggeboorte op ouders, het omgaan met de opname op de afdeling neonatologie, maar ook allerlei praktische zaken als zwangerschapsverlof, werkhervatting, kraamzorg, etc.
Kinderafdeling
Op de Kinderafdeling voeren wij, daar waar nodig of gewenst is, gesprekken met ouders van opgenomen kinderen. Ziekte van een kind en opname in het ziekenhuis zijn heftige gebeurtenissen, die het hele gezin raken. Met de maatschappelijk werker kan gepraat worden over het omgaan met de impact die de ziekte en opname op ouders heeft. Maar ook praktische zaken rondom verlof, ondersteuning thuis etc., kunnen besproken worden. Ouders kunnen ook zelf vragen om een gesprek met het MMW.
Nierfalen
Wanneer de nefroloog verwacht dat nierfunctievervangende behandeling noodzakelijk is, wordt de patiënt doorverwezen naar het MMW. Wij brengen de sociale situatie van de patiënt in kaart en ondersteunen de patiënt bij het maken van een behandelkeus. Daarnaast wordt de patiënt geholpen om zijn of haar gezondheidsproblemen binnen de familie en bekendenkring bespreekbaar te maken.
Bij problemen van psychische, relationele of maatschappelijke aard, verleent het MMW systematisch, procesmatig en doelgerichte hulp aan patiënt en gezinsleden
Transplantatie/donatie voorbereiding
De medisch maatschappelijk werker informeert de patiënt over de sociale aspecten van niertransplantatie en donatie bij leven. In het geval van levende donatie draagt de medisch maatschappelijk werker zorg voor gescheiden hulpverleningstrajecten voor donor en ontvanger. Met de donor vindt een gesprek plaats waarbij de beweegredenen van de donor een belangrijk onderwerp van gesprek vormen. Bovendien wordt deze geïnformeerd over de bestaande onkostenregelingen.
Tijdens de dialyseperiode
Dialysebehandeling heeft een forse impact op het leven van de patiënt en zijn directe familieleden. In deze periode biedt het MMW begeleiding en behandeling bij de problemen die voortkomen uit ziekte en behandeling. De maatschappelijk werkers hebben in deze periode regelmatig contact met de dialysepatiënten en hun sociaal netwerk.
Nierdialoog
Eenmaal per twee maanden organiseert het MMW in samenwerking met nefrologen, diëtisten en een dialyseverpleegkundige een nierdialoog. Het Nierdialoog is een laagdrempelige bijeenkomst voor patiënten, familie en andere belangstellenden waar door behandelaars en ervaringsdeskundigen op een interactieve wijze informatie wordt gegeven over diverse onderwerpen rondom nierziekte en nierfunctievervangende behandeling.
Doel is om mensen met een aandoening, ziekte of beperking zo volwaardig mogelijk te laten functioneren. Het uitgangspunt is dat lichamelijke klachten, zowel psychische, sociale en/of praktische gevolgen kunnen hebben.
Gespreksonderwerpen kunnen zeer uiteenlopend zijn. Te denken valt aan emotionele ondersteuning, verwerkingsproblematiek, leren omgaan met reacties van buiten af, balans vinden tussen belasting en belastbaarheid, maar ook is er ruimte om eventuele gevolgen omtrent werk, woning en financiën te bespreken.
Samen met u wordt gezocht naar een nieuw evenwicht in wisselwerking tot uw omgeving. Hierbij gaan de maatschappelijk werkers uit van uw eigen kracht en kunnen, zodat u weer de regie over uw eigen leven krijgt en kan behouden.