Als er een mediche indicatie voor moeder en/of kind is, dan wordt u naar een verpleegafdeling overgeplaatst.
Verpleegafdeling Verloskunde
De afdeling Verloskunde is onderdeel van de Ouder en Kind eenheid en heeft 4 gezinssuites, een aantal 1-persoonskamers en een 4-persoonskamer.
Als u of uw baby na de bevalling nog medische of verpleegkundige zorg nodig heeft, dan gebeurt dit op de verpleegafdeling Verloskunde of Neonatologie samen met uw baby en uw partner (of een andere volwassene). De afdeling hanteert het ‘rooming-in-principe’. Dit houdt in dat uw baby naast uw bed in zijn of haar bedje ligt. En uw partner (of andere volwassene) kan altijd bij u op de kamer verblijven. Andere kinderen kunnen niet blijven slapen.
Wordt u opgenomen voor de inleiding van een bevalling en mocht u op een 4-persoonskamer liggen, dan kan de partner niet blijven slapen. Uw partner is dan welkom van 08.00 – 22.00 uur.
Voor het geven van kunstvoeding luisteren we natuurlijk naar uw wensen en passen we onze zorg aan, aan het ritme van uw baby. Borstvoeding gebeurt op verzoek van de baby (‘on demand’). De afdelingsarts komt elke dag bij u langs en bespreekt uw medische situatie.
Bezoekersregeling
- Naast uw partner zijn eventuele broertjes of zusjes van de baby van 08.00 tot 22.00 uur welkom. Het rustuur is van 12.00 tot 14.00 uur.
- Tijdens het bezoekuur van 10.00 tot 20.00 uur zijn naast de partner en broertjes en zusjes van de baby per dag 2 volwassenen welkom.
- Ligt u op een 4-persoonskamer, dan mogen er naast uw partner maximaal 2 personen tegelijk op bezoek komen.
Verpleegafdeling Neonatologie
De afdeling Neonatologie is onderdeel van de Ouder en Kind eenheid en heeft 4 gezinssuites, waarvan 3 meerlingkamers. In de gezinssuites worden pasgeboren baby’s opgenomen die extra zorg nodig hebben. Zij krijgen bijvoorbeeld ondersteuning en/of bewaking van de hartslag, ademhaling en het zuurstofgehalte in het bloed. ,
De gezinssuites zijn voor het hele gezin waardoor ook de kraamvrouw verpleegd kan worden en er mogelijkheid is voor beide ouders om dag en nacht bij hun kind te verblijven.
Er zijn 2 isolatiekamers en er is een familiekamer. In de familiekamer kunt u koffie of thee drinken, bezoek ontvangen en contact leggen met andere ouders. Hier worden ook activiteiten georganiseerd, zoals het Babycafé met verschillende thema’s zoals uitleg over draagdoeken en het delen van ervaringen met ervaringsdeskundigen.
Het Maasstad Ziekenhuis neemt deel aan het Neonataal Centrum Rotterdam. Dit is een samenwerking tussen het Erasmus MC, Sint Franciscus Gasthuis & Maasstad Ziekenhuis om optimale zorg aan te vroeg geboren kinderen in de regio Rotterdam te bieden.
GeboorteHotel Maasstad
Als het thuis te druk of te klein is of u wilt niet zo veel mensen over de vloer hebben, dan is het GeboorteHotel Maasstad een prima plek om de kraamtijd door te brengen. Als u hier wilt verblijven dan moet u dit zelf met Gro-up Kraamzorg regelen. Dit valt niet binnen het ziekenhuis.
Vanaf het ziekenhuis kunnen we u binnendoor naar het Geboortehotel brengen.
Borstvoeding
Het Maasstad Ziekenhuis voert een borstvoedingsvriendelijk beleid. Voor aanstaande moeders en hun partner bieden we informatie over de voeding en de behoefte van uw baby aan. U kunt kiezen:
- om naar een informatiemiddag te komen waar onze lactatiekundige u uitgebreid informeert over het geven van borstvoeding.
- of een presentatie die u digitaal ontvangt en u zelf thuis in uw eigen tempo bekijkt.
Kijk hier voor meer informatie en hoe u zich kunt aanmelden of de presentatie kunt aanvragen.
Heeft u vragen over de voeding voor uw baby voor of na uw bevalling? Neem dan contact op met de lactatiekundige via Lactatiekundige@maasstadziekenhuis.nl.
Geboorteaangifte
Als u een kind heeft gekregen, moet u binnen 3 dagen geboorteaangifte doen. Lees hier hoe geboorteaangfite kunt doen