Baarmoederhalskanker

Hoewel baarmoederhalskanker en baarmoederkanker beide in de baarmoeder ontstaan, zijn het twee verschillende soorten kanker. Zowel het ziekteverloop als de behandeling van deze twee ziekten is verschillend.

Baarmoederhalskanker ontstaat meestal uit cellen in het slijmvlies op de grens van baarmoederhals en baarmoedermond. In het overgangsgebied van de slijmvliezen kunnen afwijkende cellen ontstaan door langdurige infectie van die cellen met een virus: het humaan papillomavirus (HPV). Normaal gesproken ruimt het lichaam deze afwijkende cellen op; er is dan dus nog geen sprake van kanker. Bij een klein aantal vrouwen gebeurt dit niet. Als deze veranderingen onbehandeld blijven, dan ontaarden deze cellen, doorgaans heel langzaam, in kankercellen. Dit kan vijf tot vijftien jaar duren.

Als het aantal afwijkende cellen toeneemt, ontstaat na verloop van tijd een voorstadium van baarmoederhalskanker. De aandoening is in dit stadium nog heel beperkt en kan met een eenvoudige behandeling worden verholpen. Als dit voorstadium niet wordt behandeld, ontstaat uiteindelijk baarmoederhalskanker. In het beginstadium is dit over het algemeen nog steeds goed te behandelen. Ook als de baarmoederhalskanker zich verder heeft ontwikkeld kan behandeling in veel gevallen succesvol zijn. De kans op genezing wordt wel kleiner naarmate de ziekte zich verder uitbreidt.

Oncologisch Centrum
Alle aandoeningen & ziektebeelden van A tot Z Kosten en vergoedingen Informatie over betaling van ziekenhuiszorg