- Inspectie van de huid: bekijk dagelijks uw huid of u rode plekken ziet die niet verdwijnen als u er op drukt. Kijk ook of er verder geen beschadigingen zijn van de huid.
- Beweeg zo veel mogelijk: blijf zo veel mogelijk bewegen, ook als u aan bed of rolstoel gebonden bent.
- Zorg voor een juiste houding:
- een kantelstoel zorgt voor de beste zithouding wanneer u de stoel iets naar achteren kantelt (60 graden) en de benen op een voetenbankje rusten met de hielen vrij. Wanneer u rechtop wilt zitten, zorg er dan voor dat de voeten plat op de grond komen of gebruik een voetenbankje.
- een verstelbaar bed zorgt voor de beste houding in bed.
Wanneer u op de rug ligt kunt u de hielen vrij leggen door een kussen onder de onderbenen te leggen.
Bronvermelding afbeeldingen: WCS wondenboek 13e druk 2015
- Zorg voor een droge en schone onderlaag: voorkom kreukels en kruimels in de stoel en in bed.
- Verander regelmatig van houding: als u veel in een stoel zit, probeer dan regelmatig van houding te veranderen. Probeer elk uur een stukje te lopen of even te gaan staan. Als u een verstelbare stoel heeft, wissel dan hiermee af en toe van houding. Wanneer u veel in bed ligt, probeer dan elke vier uur te veranderen van houding door af te wisselen in rug- en zijligging.
- Niet schuiven, maar liften: schuif zo min mogelijk met uw zitvlak over het matras of de zitting van uw stoel. Wanneer u van houding verandert, til dan uw zitvlak op. Gebruik in de stoel de armleuningen om af te zetten. U kunt een papegaai aanschaffen voor in bed; dit is een beugel om aan op te trekken.
- Zorg voor een goede lichamelijke hygiëne: houd uw huid droog en schoon, let hier extra op bij transpiratie en incontinentie. Als u een droge huid hebt, vet deze dan in met een vette crème of zalf.
- Eet voldoende en gevarieerd: probeer drie maaltijden op een dag aan te houden en anders eet meerdere keren een kleine portie. Wanneer het eten moeizaam gaat, bespreek dit met de huisarts, zij kunnen eventueel een diëtist inschakelen. Drink ook voldoende vocht.
- Zorg voor de juiste materialen: overleg met de verpleegkundige of huisarts of u extra hulpmiddelen nodig hebt om decubitus te voorkomen zoals een antidecubitus- matras/zitkussen.