Pijn op de borst
Pijn op de borst (angina pectoris) is een pijn veroorzaakt door een hartziekte. In het Maasstad Ziekenhuis onderzoeken en behandelen wij deze aandoening op de afdeling Cardiologie.
Het hart is een spier die zuurstof verkrijgt van de kransslagaders. Dit zijn slagaders die als een krans om het hart heen liggen. Er ontstaan problemen als de kransslagaders van binnen dichtslibben met bloedcellen en vetachtige stoffen als cholesteroldeeltjes. Zo'n opeenhoping noemen we een plaque en de vorming ervan slagaderverkalking. Deze opeenhoping zorgt ervoor dat de kransslagader nauwer wordt, waardoor er minder bloed kan doorstromen en het hart minder zuurstof krijgt dan het op een bepaald moment nodig heeft. Dit voelt als vermoeidheid bij inspanning of als pijn op de borst. In dit geval kunt u last hebben van de hartziekte angina pectoris oftewel pijn op de borst, veroorzaakt door het hart.
Als een bloedstolsel of een losgeschoten stukje plaque de vernauwing niet kan passeren, stopt de bloedtoevoer via die slagader. Het deel van de hartspier dat geen bloed meer krijgt, sterft af. Er is sprake van een hartinfarct. In dat geval is er sprake van een levensbedreigende situatie en dient u meteen 112 te bellen.
Snel behandeltraject
Gelukkig wordt niet alle pijn op de borst veroorzaakt door het hart. Het kan echter belangrijk zijn om uw pijn nader te onderzoeken. Er vinden onderzoeken plaats, waarvan u de uitslag direct krijgt en er wordt samen met u een behandelplan opgesteld.
De doorbloeding van de kransvaten met behulp van de computer doorgerekend
Sinds oktober 2018 kan het Hartcentrum van het Maasstad Ziekenhuis met een nieuwe (onderzoeks)techniek bepalen in welke mate bloedvaten rondom het hart, de kransvaten, vernauwd zijn. Daarbij wordt een virtuele FFR-analyse – een computer 3D model – van het hart gemaakt door het bedrijf HeartFlow. Dit doet zij met een FFR-meting, op basis van een speciale CT-scan (CT-coronair angiografie), die het ziekenhuis naar hen opstuurt. Met de nieuwe techniek kunnen vernauwingen beter in kaart worden gebracht en kan een gerichter behandelplan voor u worden opgesteld.
Bij de pijn-op-de-borst-poli van de afdeling Cardiologie staat naast de behandeling, ook het onderzoek en de nazorg centraal. U wordt voor, tijdens en na de behandeling uitstekend begeleid.
Professionele en ervaren specialisten
Om de hartaandoeningen te kunnen behandelen is veel kennis en ervaring nodig. Binnen de Pijn-op-de-borst-poli van de afdeling Cardiologie zijn professionele en ervaren cardiologen werkzaam en wordt u behandeld binnen de veilige omgeving van een ziekenhuis.
Daarnaast werken verschillende specialismen samen om patiënten met hartaandoeningen snel en efficiënt te kunnen helpen. Daardoor ontstaat een brede expertise. Op de afdeling werken cardiologen samen met o.a. internisten, chirurgen, longartsen, KNO-artsen en uw huisarts.