4. Diagnose
(verdenking) Endometriose
In een gesprek met uw behandelend specialist bespreekt u de uitslagen van de onderzoeken. Afhankelijk van de uitslagen bepaald u samen met de specialist het vervolgtraject.
Wat is endometriose
Endometriose is een goedaardige chronische ziekte die voorkomt bij vrouwen die zich in de vruchtbare tijd van hun leven bevinden. Ongeveer 2-10% van de vrouwen die zich in de vruchtbare fase van het leven bevinden heeft endometriose. Toch is de aandoening redelijk onbekend met gevolg dat vrouwen de symptomen vaak pas laat ontdekken. De oorzaak van endometriose is onbekend. Waarschijnlijk bepalen meerdere factoren of u endometriose krijgt. Zo lijken bepaalde genen verband te houden met het ontstaan van de ziekte.
Endometriose is een afwijking waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies, zich in de buikholte, op het buikvlies (peritoneum), eierstokken, eileiders, blaas en/of darmen bevindt.
Het baarmoederslijmvlies (endometrium) is slijmvlies dat zich aan de binnenkant van de baarmoeder bevindt. Aan het begin van iedere vruchtbare periode groeit dit slijmvlies aan. Wanneer een vrouw niet zwanger is aan het einde van deze periode, verwijdert het lichaam het slijmvlies. Dit gebeurt wanneer een vrouw ongesteld is.
Bij endometriose gebeurt dit proces ook buiten de baarmoeder. Dit zorgt vaak voor irritatie en kan leiden tot ontstekingen, littekenvorming en soms tot verklevingen tussen verschillende organen.
Tijdens de overgang stopt het proces van het slijmvlies aanmaken en afstoten. Ook de stukjes buiten de baarmoeder groeien dan niet meer. Ze zitten er nog wel, maar geven meestal geen klachten meer.
Stadiumindeling
Hoe erg u endometriose hebt zegt niets over hoeveel klachten u ervaart. Ernstige endometriose met weinig klachten en minder ernstige endometriose met veel klachten komen beide voor.
Endometriose wordt op basis van het aanvullend onderzoek onderverdeeld in 4 stadia.
Endometriose stadium 1 en 2 |
Het merendeel van de vrouwen heeft endometriose in stadium 1 en 2 (90%). Bij dit stadium is er sprake van oppervlakkige endometriose op het buikvlies. |
Endometriose stadium 3 en 4 |
Bij endometriose in stadium 3 en 4 spreken we van invasieve endometriose. Naar schatting heeft ongeveer 10% van de vrouwen met endometriose deze vorm (ongeveer 40.000 vrouwen in Nederland). |
Adenomyose
Adenomyose is een vorm van endometriose waarbij het slijmvlies zich bevindt in de spierwand van de baarmoeder. Deze goedaardige aandoening reageert hetzelfde op hormonen als het slijmvlies in de baarmoeder (cyclisch dikker worden, afstoten en bloeden).
Vruchtbaarheid en zwanger worden
Ongeveer 60-70% van de vrouwen met endometriose is vruchtbaar en kan zonder hulp zwanger worden. Om zonder hulp zwanger te worden is het belangrijk dat de diagnose zo snel mogelijk wordt vastgesteld.
Er zijn een aantal oorzaken voor het uitblijven van zwangerschap bij endometriose:
- Het kan zijn dat de eileiders verkleefd raken. Hierdoor kan de zaadcel de eicel niet bevruchten;
- De aanwezigheid van ontstekingsstoffen;
- Een minder goede eicelkwaliteit door aangedane eierstokken;
- Een verstoring van het milieu van de baarmoeder bij adenomyose.
Wanneer er sprake is van endometriose en een kinderwens, kunt u in samenwerking met onze gynaecologen gespecialiseerd in fertiliteit (vruchtbaarheid) een behandelplan opstellen.