4. Behandeling

Te snel werkende schildklier (hyperthyreoidie)

Een te snel werkende schildklier behandelen we met medicijnen, radioactief jodium of door middel van een operatie aan de schildklier. U bespreekt met uw arts welke behandeling bij u past.

Medicijnen

Als u kiest voor de behandeling met medicijnen, krijgt u vaak de block-and-replace (rem en vervang) behandeling.
De medicijnen remmen de productie van schildklierhormoon en vullen het tekort aan schildklierhormoon aan.
Een alternatief voor de block-and-replace behandeling is de titratiemethode. Het medicijn zorgt er voor dat u genoeg schildklierremmende medicatie binnenkrijgt om de schildklierwaarden normaal te krijgen. Bij dit medicijn moet u vaker voor controle naar het ziekenhuis komen.

Na 12 tot 18 maanden met de medicijnen komt u voor controle naar het ziekenhuis. U en uw arts gaan kijken of u kunt stoppen met de medicijnen.

Bij ongeveer 50-60% van de patiënten is de ziekte van Graves na het stoppen van de medicijnen genezen. Bij ongeveer 40-50% komt de ziekte van Graves terug. Dan bespreekt uw arts de optie voor een behandeling met radioactief jodium of een schildklieroperatie.

Radioactief jodium

De schildklier neem jodium op en bouw het jodium in, in de schildklierhormoon. Ook radioactief jodium wordt door de schildklier opgenomen. De straling van dit radioactief jodium (jodium-131) kunnen we gebruiken om de overmatige aanmaak van het schildklierhormoon te stoppen of om een groot struma kleiner te maken. Het opgenomen radioactieve jodium in de schildklier zendt straling uit en zorgt dat een deel van de schildkliercellen vernietigd wordt. Dit proces duurt maanden. Het kan dus ook een aantal maanden duren voordat de behandeling effect heeft.

Schildklieroperatie

Tijdens een schildklieroperatie wordt een deel of de gehele schildklier verwijderd. Uw arts zal u uitleggen hoe de behandeling er uit ziet.

  1. Verwijzing
  2. Polikliniek bezoek
  3. Onderzoek
  4. Behandeling