Bekkenbreuk

Bekkenbreuk

Het bekken bestaat uit 2 helften en het heiligbeen. Een breuk van een of meerdere van deze botstructuren noemen we een bekkenbreuk.  

Betrokken afdelingen en vakgroepen


Een bekkenbreuk ontstaat meestal door een ongeluk waarbij enorm veel druk op het bekken komt te staan. Een val van grote hoogte of een verkeersongeluk kunnen hier de oorzaak van zijn.

Vooral bij ouderen komt een bekkenbreuk vaker voor omdat de botdichtheid minder wordt als men ouder wordt.  

Tijdens het ongeluk krijgt u meteen een felle stekende pijn. Deze stekende felle pijn gaat langzaam over in een zeurende pijn. Bij belasting of verkeerde beweging van het bekken kan er opnieuw een stekende pijn worden gevoeld.  

De hoeveelheid breuken en de plaatsen kunnen invloed hebben op de stabiliteit van het bekken. Bij bijvoorbeeld een breuk waardoor een botstuk los komt te zitten, kan instabiliteit het gevolg zijn. 

De behandeling van een bekkenbreuk hangt af van de ernst van de breuk. Er kan gekozen worden voor een behandeling zonder operatie of met operatie.

Bij een minder ernstige breuk kan de breuk met hulp van de fysiotherapeut zelf herstellen. Maar een bekkenbreuk is meestal complex en een operatie is dan nodig.

Speciaal opgeleid team

Het behandelen van breuken aan de bekken of heupkom (acetabulum) is een aandachtsgebied binnen de chirurgie van het Maasstad Ziekenhuis. De behandeling/operaties worden uitgevoerd door 2 traumachirurgen die hiervoor speciaal zijn opgeleid.

Regionale functie

Het Maasstad Ziekenhuis vervult een regionale functie. Dat betekent dat patiënten met een bekken- of heupkomfractuur vanuit andere ziekenhuizen naar ons worden verwezen voor een operatie.