Borstkanker

Borstkanker

In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 18.000 mensen borstkanker vastgesteld. In ons land heeft een vrouw een kans van 1 op 8 om ooit in haar hele leven borstkanker te krijgen. Daarmee is het de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen.

Borstkanker komt het meest voor bij vrouwen van 50 tot 75 jaar. Ondanks veel onderzoek zijn er nog steeds geen duidelijke oorzaken van borstkanker bekend.

Bekijk voor meer informatie de digitale folder Borstkanker of klik op de afbeelding.

Digitale folder 'borstkanker'

Mogelijke onderzoeken bij Borstkanker

Mogelijke behandelingen bij Borstkanker

Betrokken afdelingen en vakgroepen


Borstcentrum ZuidHollandZuid

Patiënten met (verdenking op) borstkanker worden behandeld in samenwerkingsverband Borstcentrum ZuidHollandZuid.

Het centrum is een initiatief van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland, het Ikazia Ziekenhuis en Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en het Spijkenisse Medisch Centrum in Spijkenisse. Meer dan 80 medisch specialisten, paramedici (zoals fysiotherapeuten en diëtisten) en verpleegkundigen werken hierin intensief samen.

Meer informatie vindt u op de website van Borstcentrum ZuidHollandZuid.

Samen beslissen en uitkomstgerichte zorg voor borstkankerpatiënten

Als u of uw naasten de diagnose borstkanker krijgt, komt er veel op u af.

Om u op een overzichtelijke manier van uitkomstinformatie te voorzien, hebben de Santeon ziekenhuizen een patiëntgerichte infographic voor borstkanker ontwikkeld. Het bekijken ervan helpt u om u een duidelijk beeld te vormen over wat u kunt verwachten van de behandeling. Hierdoor weet u beter wat de mogelijkheden zijn, wat samen beslissen mogelijk maakt.

Bekijk hier de infographic op de Santeon website.

Een aantal patiënten stelt contact met medepatiënten op prijs. Het uitwisselen van ervaringen en het delen van gevoelens met iemand in een vergelijkbare situatie kunnen helpen de moeilijke periode door te komen. Lotgenoten hebben vaak aan een half woord genoeg om elkaar te begrijpen. Daarnaast kan het krijgen van praktische informatie belangrijke steun geven. Maar anderen vinden contact met medepatiënten te confronterend of hebben er geen behoefte aan.

Contact met lotgenoten kan op verschillende manieren plaatsvinden, namelijk in de kennissen- of vriendenkring, op de polikliniek van het ziekenhuis, via internet op een forum. Maar het kan ook via een patiëntenorganisatie. Voor vrouwen die borstkanker hebben (gehad) is dat de borstkankervereniging, Pink Ribbon of bijvoorbeeld Amazones. Over het hele land verspreid zijn vrouwen, allen zelf (ex-) patiënte, bereikbaar voor telefonisch contact. Wie behoefte heeft aan contact of verdere informatie wenst, kan bellen of schrijven naar:

U kunt ook informeren of er bijeenkomsten of gespreksgroepen bij u in de buurt worden georganiseerd.

Meer weten?