Als er een sterk vermoeden is dat u diabetes heeft, wordt er uitgebreid bloedonderzoek gedaan. Ook wordt er gekeken welke vorm van diabetes u heeft en in hoever het op dat moment ontregeld is zodat duidelijk wordt hoe de behandeling gestart moet worden.
Afdeling Diabetes
Volwassen patiënten met diabetes mellitus worden behandeld op de afdeling Diabetes. Deze behandeling is multidisciplinair met onder andere de internist/endocrinoloog, diabetesverpleegkundige en de diëtist.
Als de patiënt onder behandeling is van een internist/endocrinoloog, dan kan er een afspraak voor deze patiënt bij de diëtist ingepland worden. Er zijn spreekuren op verschillende dagen en tijden.
Onderzoeken
Regelmatig worden onderzoeken gedaan, onder andere:
- Bloed- en urineonderzoek naar mogelijke complicaties en naar andere auto-immuunziekten.
- Het HBA1C gemeten. Het HBA1C is een maat voor de glucoseregulatie van de afgelopen 2 à 3 maanden. Hieraan kunnen we zien of de behandeling goed is afgestemd .
- Lengte en gewicht controle.
- Bloeddruk wordt in de gaten gehouden.
- Als u langer diabetes heeft, wordt er onderzoek gedaan naar de functie van andere organen, zoals de ogen, nieren en voeten.
- We doen onderzoek naar de kwaliteit van leven. Hierbij wordt u gevraagd om vragenlijsten in te vullen om te kijken hoe het leven met diabetes is en of wij daarin op bepaalde gebieden kunnen ondersteunen.
- Soms wordt u verwezen naar de podotherapeut om de voeten preventief na te laten kijken.
Behandeling
Diabetes type 1 wordt behandeld met insuline. De alvleesklier maakt geen insuline meer aan. Dit is blijvend. Daarom moet er insuline toegediend worden. Dit wordt gedaan met een insulinepen of een insulinepomp.
Het doel is dat de bloedglucosewaarden binnen de normaalwaarden blijven. Om de bloedglucosewaarden in de gaten te houden, moeten er iedere dag meerdere keren bloedglucosewaarden geprikt worden.
U kind mag alles eten. Belangrijk is dat de koolhydraten geteld worden, zodat de insuline daarop aangepast kan worden.