Behandeling zonder operatie
Er wordt vaak voor een behandeling zonder operatie gekozen als een duim uit de kom is geweest. Meestal is dit handtherapie (spalktherapie en spierverstevigende oefeningen).
Behandeling met operatie
Bij langer bestaande instabiliteit kan bij een operatie een duimbasisgewricht weer gestabiliseerd worden (stabilisatieplastiek).
De stabiliteitsklachten worden veroorzaakt door een slap gewrichtskapsel en slappe gewrichtsbanden. Bij een stabilisatieplastiek wordt een nieuwe band gemaakt voor het duimbasisgewricht. Deze nieuwe band bestaat uit een stuk buig- of strekpees. Door de nieuwe band wordt het duimbasisgewricht goed op zijn plaats gehouden.
Het is heel belangrijk dat er nog geen duimbasisslijtage is. Als dit wel het geval is, bestaat de mogelijkheid dat het (versleten) gewricht anders belast gaat worden en meer klachten veroorzaakt.
Voor de operatie
Voor de operatie moet u met het volgende houden:
- Neem een begeleider mee naar het ziekenhuis om u na de operatie te helpen met aankleden en/of vervoer naar huis.
- Draag geen sieraden of nagellak.
- Haal alvast pijnstilling in huis (paracetamol, zo nodig krijgt u een recept voor extra pijnstilling).
- Geef eventuele allergieën voor de ingreep door aan de arts.
- Stop in overleg met de arts een aantal dagen voor de operatie met bloedverdunnende medicatie. U kunt dit 1 dag na de operatie weer hervatten.
Operatie
Tijdens de operatie ligt u op de rug met uw arm opzij. De operatie gebeurt in dagbehandeling onder verdoving van de hele arm. Heel soms wordt gekozen voor volledige verdoving (narcose).
Er worden 3 sneden gemaakt. De eerste snee op de plek van de duimmuis. Hier wordt bepaald waar het duimbasisgewricht zit. Daarna worden er 2 kleine sneden gemaakt aan de handpalmzijde van de onderarm en de pols.
Via deze 2 sneden wordt bepaald waar een van de buigpezen van de pols zit. Een gedeelte van deze buigpees wordt in de lengte gespleten en door een geboord gat in het eerste middenhandsbot getrokken en vastgezet. Zo ontstaat er een nieuwe stevige structuur wat de functie van de slappe gewrichtsbanden kan overnemen.
Soms is het nodig om het duimbasisgewricht tijdelijk vast te zetten met een metalen pinnetje. Dit pinnetje wordt dan na 4 weken op de polikliniek onder lokale verdoving verwijderd.
%2520%257B%2520%255Bnative%2520code%255D%2520%257D&w=1080&q=100)
Het duimbasisgewricht (rood) heeft niet voldoende stabiliteit. Een peesstrip van een van de polsbuigers wordt op een bepaalde manier ingevlochten om de duim weer stabiliteit te geven. Aan de palmzijde worden 2 littekens zichtbaar (groene stippellijn).