Dysartrie (spraakstoornis)

Dysartrie (spraakstoornis)

Bij dysartrie is de uitspraak/articulatie onduidelijk (dys = moeilijk, artrie = articuleren). Het kan ontstaan door een aandoening aan het zenuwstelsel (zoals bij een beroerte, de ziekte van Parkinson, ALS of MS). Er zijn verschillende vormen van dysartrie. Dit is afhankelijk van de aandoening.

Een persoon met dysartrie kan op verschillende manieren klinken.

  • Soms lijkt het alsof met dubbele tong of mompelend gesproken wordt.
  • Het komt ook voor dat de spraak ‘door de neus’ (nasaal) klinkt of dat de coördinatie tussen adem en stem verstoord is. De stem klinkt dan niet helder en er is te weinig adem om de zin volledig uit te spreken.
  • Ook kan het spreken te snel gaan en met onregelmatige pauzes.

Dit alles komt doordat (een deel van) de spieren die betrokken zijn bij de uitspraak niet goed of minder goed werken. Ook kan er een verlamming aanwezig zijn aan één kant van het gezicht en kan het gevoel aan één kant van het gezicht anders zijn. Soms is de spraak hierdoor zeer moeilijk te verstaan. Het begrip van de taal is wel goed.

Betrokken afdelingen en vakgroepen


Logopedie bij dysartrie

De logopedist onderzoekt het gevoel en het werken van de spieren in het gezicht en mondgebied.

Door de behandeling kan de verstaanbaarheid verbeterd worden. U leert door oefeningen gebruik te maken van de mogelijkheden.

Soms is spreken en/of schrijven niet of bijna niet mogelijk. De logopedist kan dan een hulpmiddel ter ondersteuning van de communicatie aanraden en begeleiding daarbij geven.

De logopedist onderzoekt met een dysartrie-onderzoek het gevoel en de werking van de spieren in het gezicht en mondgebied. De logopedist beoordeelt wat er precies mis gaat. Bijvoorbeeld te veel/te weinig spanning, moeite met de coördinatie. Dit doet de logopedist door observaties. Er wordt u gevraagd iets na te spreken of voor te lezen. Aan de hand van deze observaties wordt het soort dysartrie vastgesteld.

Wanneer de soort dysartrie is vastgesteld, kan de logopedist de oefeningen hierop aanpassen. Deze oefeningen voert u uit tijdens de behandelingen, maar het is ook erg belangrijk deze oefeningen thuis te doen. Ook geeft de logopedist adviezen voor een betere verstaanbaarheid.

De logopedist bespreekt de persoonlijke adviezen met u. Hieronder volgen een paar algemene adviezen voor de verstaanbaarheid:

  • Spreek langzaam.
  • Spreek in korte zinnen.
  • Stempel de lettergrepen uit.
  • Zorg voor een rustige, goed verlichte omgeving.
  • Maak oogcontact met de gesprekspartner.