Eierstokkanker

Eierstokkanker

Wanneer er kwaadaardige gezwellen in één of beide eierstok(ken) ontstaan, spreek je van eierstokkanker. Een ander woord voor eierstokkanker is ovariumcarcinoom.

Het Maasstad Ziekenhuis is onderdeel van het Regionaal Gynaecologisch Eierstokkankernetwerk. Dit is een samenwerkingsverband tussen de ziekenhuizen in de Regio Zuidwest Nederland. Door gezamenlijke afspraken, afstemming in behandeling en ondersteuning binnen dit netwerk verbeteren wij de kwaliteit van de zorg voor patiënten.

Diagnostiek, onderzoek, chemobehandeling en nazorg vindt plaats in alle deelnemende ziekenhuizen. De operaties voor vrouwen met eierstokkanker vinden plaats in het academisch centrum (Erasmus MC) en in 3 gynaecologische oncologische satelliet centra (Albert Schweitzer ziekenhuis, Bravis ziekenhuis en Franciscus Gasthuis). Aan ieder satelliet centrum is een gynaecologisch oncoloog van het Erasmus MC verbonden.

Kijk voor meer informatie op deze website www.eierstokkankernetwerk.nl

Mogelijke onderzoeken bij Eierstokkanker

Mogelijke behandelingen bij Eierstokkanker

Betrokken afdelingen en vakgroepen


Vrouwen hebben in het begin van de ziekte meestal weinig klachten.  Hierdoor wordt eierstokkanker helaas vaak pas in een laat stadium ontdekt. De volgende klachten kunnen op een gegeven moment ontstaan:

  • Misselijkheid;
  • Een opgeblazen gevoel;
  • Buikpijn;
  • Vaker dan normaal plassen;
  • Verstopping;
  • Vermoeidheid;
  • Gewichtsverlies.

Let op: al deze symptomen kunnen ook andere oorzaken hebben, maar als u zich er niet goed bij voelt, zijn ze altijd een reden om contact op te nemen met de huisarts.

Als u met één of meer van de hiervoor genoemde klachten bij de gynaecoloog komt, gaat hij of zij u eerst lichamelijk onderzoeken.

Daarnaast vindt er een echografie plaats.

Na dit onderzoek wordt met u besproken welke vervolgonderzoeken worden gedaan om de eventuele afwijking te achterhalen. Dit kan een CT-onderzoek en een ascitespunctie zijn.

Bespreking uitslagen

Alle uitslagen van de onderzoeken worden met de artsen in het netwerk besproken. Tijdens dit overleg worden de behandelopties voor u vastgesteld. 

Na deze bijeenkomst worden de uitslagen met u besproken door de gynaecoloog. De casemanager is bij dit gesprek aanwezig.

Hierna bespreekt de casemanager samen met u nog een keer in alle rust de verdere stappen en geeft u de nodige (schriftelijke) informatie.

Het Maasstad Ziekenhuis zorgt ervoor dat u zo snel mogelijk behandeld wordt.

De behandelmethoden voor kanker kunnen verschillende doelen hebben. Specialisten gebruiken meestal de volgende indeling:

  • Een curatieve behandeling
    Een curatieve behandeling is gericht op het genezen van iemand.
  • Een adjuvante behandeling
    Een adjuvante behandeling kan worden gegeven na een curatieve behandeling. Na een operatie kan bijvoorbeeld chemotherapie worden gegeven om eventuele niet-waarneembare uitzaaiingen te bestrijden. De adjuvante behandeling is dus een toegevoegde behandeling die bedoeld is om een beter eindresultaat te verkrijgen.
  • Een palliatieve behandeling
    Een palliatieve behandeling is gericht op het afremmen van de ziekte en/of het verminderen van klachten wanneer de ziekte niet meer te genezen is.

Operatie en chemotherapie

Eierstokkanker kan op verschillende manieren worden behandeld. De keuze van de behandeling is afhankelijk van diverse factoren.

De meeste vrouwen met eierstokkanker krijgen een operatie in combinatie met chemotherapie. Bestraling (radiotherapie) wordt bij eierstokkanker bijna nooit toegepast.

Team specialisten

Een team van specialisten is verantwoordelijk voor uw behandeling. Zij werken intensief samen aan uw behandelplan in een multidisciplinair team.

Na de behandeling van eierstokkanker is het belangrijk dat u onder controle blijft.

Deze controles worden uitgevoerd door de gynaecoloog en/of internist oncoloog en bestaan uit een gesprek met de arts, lichamelijk onderzoek en inwendige echo. Als het nodig is, dan vraagt de gynaecoloog en/of de internist oncoloog aanvullend onderzoek aan.

Meer weten?