Behandeling zonder operatie
Er is geen goede behandeling zonder operatie voor een EPL ruptuur. Als de functionele klachten minimaal zijn, kunt u er voor kiezen niets te doen.
Behandeling met operatie
Helaas is het bijna nooit mogelijk om de EPL te herstellen door alleen de 2 peesstompen aan elkaar te hechten. De pees is vaak niet scherp doorsneden maar meer kapot gesleten. Er zijn dan 2 mogelijkheden:
- Er wordt een stukje pees ergens anders uit het lichaam gebruikt (wat gemist kan worden) als overbrugging tussen de 2 peesstompen.
- Een extra pees van de wijsvinger (EIP) wordt gebruikt om de functie van de EPL over te nemen (EIP naar EPL pees transfer). Deze procedure wordt meestal gebruikt bij een EPL ruptuur.
Op de polikliniek wordt met een simpel testje gekeken of deze extra pees aanwezig is.
Na de operatie moet u gaan trainen om de wijsvingerpees aan te sturen, zodat daarna de duim kan worden gestrekt. Dit gaat meestal goed. De nieuwe strekpees van de duim heeft alleen niet dezelfde kracht en trekrichting als de oude duimstrekpees. De functie van de duim keert dus mogelijk niet volledig terug naar de oude situatie.
Voor de operatie
Voor de operatie moet u rekening houden met:
- Draag makkelijke, ruimvallende kleding.
- Neem een begeleider mee naar het ziekenhuis om u na de operatie te helpen met het aankleden/vervoer naar huis.
- Draag geen sieraden of nagellak.
- Haal alvast pijnstilling in huis (paracetamol).
- Geef eventuele allergieën voor de ingreep door aan de arts.
- Stop in overleg met de arts een aantal dagen voor de operatie met bloedverdunnende medicatie. U kunt dit 1 dag na de operatie weer hervatten.
Operatie - EIP naar EPL pees transfer
Bij de operatie ligt u op de rug met uw arm opzij. De operatie gebeurt vaak in dagbehandeling onder verdoving van de hele arm. Slechts zelden wordt gekozen voor volledige verdoving.
Er wordt een snee gemaakt over de rug- en duimzijde van de pols overgang naar de hand. De huid wordt opzij geklapt. De zenuwen worden opzij gehouden en de gescheurde EPL komt in beeld.
Via een tweede snee aan het begin van de wijsvinger wordt de extra pees (EIP) losgemaakt en onderhuids naar de EPL verplaatst. Met een stevige hechting wordt de EIP aan de EPL vastgemaakt. De huid wordt hierna gesloten.
%2520%257B%2520%255Bnative%2520code%255D%2520%257D&w=1080&q=100)
Een ruptuur van de lange duimstrekker (rode kruis) wordt hersteld met een extra strekpees van de wijsvinger (groen) die u kunt missen.
%2520%257B%2520%255Bnative%2520code%255D%2520%257D&w=1080&q=100)
Deze pees wordt bij de aanhechting losgemaakt en vastgemaakt aan de kapotte duimstrekker.
%2520%257B%2520%255Bnative%2520code%255D%2520%257D&w=1080&q=100)
Aan de rugzijde van de hand zijn 2 kleine littekens te zien (groene stippellijn).