De meest voorkomende types huidkanker zijn:
- Basaalcelcarcinoom, ongeveer 70% van alle nieuwe patiënten
- Plaveiselcelcarcinoom, ongeveer 20% van alle nieuwe patiënten
- Melanoom, ongeveer 10% van alle nieuwe patiënten
Huidkanker is de kankersoort die het meeste voorkomt. Het kan zijn dat er een vreemd plekje op je huid zit. Het plekje kan groeien, jeuken of bloeden. De kans op huidkanker wordt groter wanneer je ouder wordt. De belangrijkste oorzaak van huidkanker is uv-straling van de zon of zonnebank.
HuidkankerkaartDe meest voorkomende types huidkanker zijn:
Er zijn verschillende vormen van huidkanker:
Niet ieder mens reageert in dezelfde mate op blootstelling aan ultraviolet licht.
Hoe de huid reageert, hangt af van het huidtype. Men onderscheidt zes verschillende huidtypen:
Huidtypen I en II lopen de hoogste risico's op zonnebrand. Ook wordt aangenomen dat deze mensen bij een overmatige blootstelling aan zonlicht de grootste risico's lopen op het ontwikkelen van huidkanker. Voorzichtigheid en een goede bescherming tegen de zon zijn dan ook van belang.
Mensen met huidtype III en IV kunnen in het algemeen langer in de zon blijven en lopen minder risico's op huidkanker. Om vroegtijdige huidveroudering tegen te gaan, is een goede bescherming tegen de zon echter ook voor deze groepen van belang.
Huidkanker kan ontstaan uit verdachte plekjes of moedervlekken op het lichaam.
Hier kunt u specifiek letten op:
Wanneer u moedervlekken of andere verdachte plekken niet vertrouwd, maak dan een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts doet verder onderzoek naar de verdachte plek en verwijst u door naar de specialist in het ziekenhuis wanneer hij of zij het niet vertrouwd.
Risicofactoren die de kans op huidkanker verhogen zijn:
Bij uw eerste bezoek aan de polikliniek maakt u kennis met uw behandelend arts. Hij/zij stelt u vragen over uw ziektegeschiedenis, gezondheidstoestand, medicatiegebruik en of uw klachten hebt. Ook wordt lichamelijk onderzoek verricht en wordt gekeken of er nog andere verdachte plekken op het lichaam zijn.
Bij verdenking op een melanoom wordt meestal gelijk bij het eerste polikliniekbezoek de plek op de huid weggesneden. De plek wordt plaatselijk verdoofd zodat u hier niets van voelt. Na het verwijderen van de plek, wordt de wond gedicht en verbonden. Het wordt aangeraden dat u pijnstilling in huis haalt. Paracetamol is voldoende.
Is er geen verdenking op een kwaadaardige tumor, dan wordt er een nieuwe afspraak met u gemaakt om de plek te verwijderen.
Stadium 0 |
De tumor zit alleen in de buitenste laag van de huid (epidermis). Hij is niet doorgegroeid naar de binnenste laag van de huid (dermis). In de lymfeklieren zitten geen kankercellen. |
Stadium I |
Stadium I is ingedeeld in stadium IA en IB. Stadium IA
Stadium IB
|
Stadium II |
Stadium II is ingedeeld in stadium IIA, IIB en IIC. Stadium IIA
Stadium IIB
Stadium IIC
De lymfeklieren bevatten geen kankercellen. |
Stadium III | Stadium III is ingedeeld in stadium IIIA, IIIB en IIIC. Dit is afhankelijk van de plaats, het aantal en de omvang van de uitzaaiingen. |
Stadium IV |
Bij stadium IV is de tumor uitgezaaid:
|
Meer informatie over de operatie, vindt u in de folder 'Kwaadaardige
huidafwijkingen'.
Kanker is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende ziekten. Al deze verschillende soorten kanker hebben één gemeenschappelijk kenmerk: een ongeremde deling van lichaamscellen. Hierdoor ontstaat er een gezwel of tumor.
Er zijn goedaardig en kwaadaardige gezwellen of tumoren. Alleen bij kwaadaardige gezwellen of tumoren is er sprake van kanker. Tumor is een ander woord voor gezwel. Een kwaadaardige tumor kan omliggende weefsels en organen opzij drukken, kan er groeien en uitzaaien.
Goedaardig gezwel. De gevormde cellen dringen geen omliggend weefsel binnen.
Kwaadaardig gezwel. De cellen dringen wel omliggend weefsel binnen.
Van een kwaadaardige tumor kunnen cellen losraken. Die kankercellen kunnen via het bloed en/of lymfe op andere plaatsen in het lichaam terechtkomen en ook daar uitgroeien tot gezwellen. Dit zijn uitzaaiingen (metastasen). Indien er alleen sprake is van aantasting van de lymfeklieren in de oksel, wordt dat beschouwd als lokale- en niet als uitgezaaide ziekte.
De confrontatie met de ziekte kanker en haar behandeling is voor de meeste mensen heftig en brengt vaak veel dingen in het leven in beweging. Mede door de behandeling die u ondergaan heeft, kunnen er klachten of problemen zijn ontstaan.
Lees meerBinnen het oncologisch kenniscentrum zijn verschillende specialismen betrokken om patiënten met kanker te onderzoeken en te behandelen. Daarnaast werkt het Maasstad Ziekenhuis samen met ziekenhuizen in de regio om u de beste zorg te kunnen bieden.
Lees meer