Een liesbreuk kan ontstaan door:
- Aangeboren factoren.
- Toename in gewicht
- Vaak en zwaar tillen.
- Persen of veel hoesten.
Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de lies. De uitstulping ontstaat doordat er een zwakke plek of een opening in de buikwand zit. Het buikvlies en wat buikinhoud (bijvoorbeeld een stukje van de darm) komen als het ware 'naar buiten'.
Een liesbreuk kan ontstaan door:
Een liesbreuk veroorzaakt een zwelling in de lies. Dit kan een pijnlijk, soms zeurend of branderig gevoel in de lies geven.
Ons chirurgisch team is zeer ervaren in het uitvoeren van een liesbreukoperatie.
Als het vermoeden bestaat dat u een liesbreuk heeft, heeft u een afspraak bij de Chirurgie polikliniek voor verder onderzoek.
Wat gaat er op de dag van uw afspraak gebeuren?
Als u voor het eerst in het ziekenhuis komt, gaat u voor de afspraak eerst langs Patiëntenregistratie in de centrale hal om u te registeren.
Daarna meldt u zich bij de balie van de Chirurgie polikliniek (bouwdeel G, begane grond). U wordt onderzocht en u krijgt tijdens het eindgesprek te horen wat er gevonden is. Als het nodig is ontvangt u ook een behandelvoorstel en heeft u een afspraak met de anesthesist.
U ontvangt of we sturen u digitaal een informatiepakket met folders over de liesbreukoperatie, de opname en een lijst met vragen. Deze vragen moet u invullen voor de anesthesist.
Welke onderzoeken worden er gedaan?
Er vindt een lichamelijk onderzoek plaats om vast te stellen of er sprake is van een liesbreuk. Aanvullend onderzoek is meestal niet nodig. Als er afwijkingen zijn gevonden, bespreekt de chirurg met u wat de vervolgbehandeling is.
Hoe moet u zich voorbereiden op deze onderzoeken?
Wanneer u na onderzoek inderdaad een liesbreuk heeft, adviseert de arts meestal een operatie.
Dagopname liesbreuk: in 1 dag uit en thuis!
Een operatie is natuurlijk nooit prettig, maar een bijkomend voordeel van een liesbreukoperatie is de korte opnameduur. Meestal wordt de operatie uitgevoerd tijdens een dagbehandeling, u mag dan dezelfde dag weer naar huis. Uw liesbreuk is daarmee snel verholpen.
De operatie: korte herstelperiode
Er zijn verschillende technieken om liesbreuken te herstellen. Tegenwoordig worden liesbreukoperaties meestal met een kijkoperatie (laparoscopisch) gedaan, in plaats van een 'open operatie'. Onze specialisten hebben in de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met het uitvoeren van liesbreukoperaties met en zonder laparoscopische operaties.
Voordelen liesbreukoperatie via laparoscopie
Hoe een laparoscopische liesbreukoperatie precies verloopt kunt u lezen in een aparte folder.
U hoeft niet terug te komen op de polikliniek voor controle, behalve als dit met u is afgesproken. Binnen 4 tot 6 weken na de operatie neemt een medewerker van de polikliniek telefonisch contact met u op om te horen hoe het met u gaat.
Heeft u voor deze tijd vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Chirurgie.
Leefregels voor herstel
Klachten na behandeling
Na de behandeling kunnen de volgende klachten optreden:
Spoedklachten
Als onderstaande klachten optreden, meld deze direct bij de Spoedeisende Hulp van het Maasstad Ziekenhuis, 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar via (010) 291 27 50.