Obstipatie bij kinderen

Obstipatie bij kinderen

Obstipatie bij kinderen kent een tweedeling: chronische obstipatie en functionele obstipatie. Chronische obstipatie is een langdurige verstopping van ontlasting die niet goed regeert op medicijnen. Functionele obstipatie is een verstopping door ophoudgedrag waardoor pijn en angst kan ontstaan.

Mogelijke onderzoeken bij Obstipatie bij kinderen

Betrokken afdelingen en vakgroepen


Er zijn verschillende oorzaken van obstipatie:

  • De overgang van borst/flesvoeding naar vaste voeding.
  • Vezelarme voeding.
  • Te weinig vochtinname.
  • Weinig lichaamsbeweging.
  • Vergeten of te laat naar het toilet gaan (uitstellen).
  • Niet durven poepen.
  • Weinig regelmaat of het te druk hebben.

De volgende klachten kunnen erop wijzen dat uw kind last heeft van obstipatie.

  • Donkere, brede of harde ontlasting die geen of nauwelijks zichtbare voedselresten bevat.
  • Gasvorming en/of winderigheid: in de darmen bevinden zich bacteriën die gassen produceren. Als voedselresten lang in de darm achterblijven, neemt de hoeveelheid gassen toe. Sterk ruikende winden zijn hiervan het gevolg.
  • Zeurende of krampende buikpijn: darmen maken knijpende bewegingen om de ontlasting te verplaatsen en uit te persen.
  • Bij obstipatie kan de darm de ontlasting niet verwijderen, waardoor de darm steeds harder gaat knijpen. Dit kan erg pijnlijk zijn, net als het uitpersen van de harde ontlasting. Deze pijn kan er voor zorgen dat het kind de ontlasting ophoudt, wat de verstopping verergerd. De pijn centreert zich vaak rondom de navel.
  • Verminderde eetlust. De ophoping van ontlasting in de darm veroorzaakt een verzadigd en opgeblazen gevoel, waardoor de eetlust verminderd.
  • Braakneigingen (in extreme gevallen). Tijdens of na de maaltijd door het volle gevoel.
  • Overloopdiarree: door obstipatie ontstaat in het onderste gedeelte van de darm een harde hoeveelheid ontlasting. De hoeveelheid is moeilijk uit te persen, maar dunne ontlasting kan er langs lekken. Het ruikt zeer onaangenaam en veroorzaakt poepvegen in luier of onderbroek. Ook kan dit tot huidirritaties leiden.
  • Ontwijkgedrag/teruggetrokken gedrag; door de obstipatie is de aandrang verminderd en kan uw kind “ongemerkt “ ontlasting verliezen. Omdat het kind zich hiervoor schaamt, kan het gebeuren dat een kind zich terug trekt en niet meer met andere kinderen wil spelen of doet net of het probleem niet bestaat. (verdringing). Dit kan veel onbegrip opwekken in de omgeving. Het lijkt of het uw kind onverschillig laat, maar het tegendeel is waar.
  • Futloos, moe zijn; ook kan het zijn dat uw kin bij langer bestaande obstipatie zich futloos en moe gaat voelen. Er is weinig zin meer om zich ergens voor in te spannen, ook de stemming van uw kind kan veranderen.

Sommige kinderen moeten 2-3 keer per dag naar het toilet om te poepen, anderen maar 1 keer per 2 dagen. Dit is allemaal normaal. We poepen allemaal anders.

We spreken van obstipatie (verstopping) als een kind minder dan 3 keer per week poept. Als de ontlasting te lang in de darm achterblijft, wordt deze hard. Dit komt doordat er water aan de ontlasting wordt onttrokken. Als ontlasting hard is en er moeizaam uitkomt, wordt er gesproken van obstipatie of verstopping.

Als kinderen, die al zindelijk zijn voor ontlasting, weer vieze broeken krijgen is het vaak een teken van obstipatie. Een harde prop ontlasting in het laatste gedeelte van de darm, blokkeert de uitgang.

Pas als de darm erg vol zit voelt het kind aandrang. Soms voelt het kind helemaal geen aandrang. Ook kan het zijn dat er een klein beetje ontlasting langs de harde ontlasting wegloopt en in de onderbroek terecht komt zonder dat het kind hier iets van gemerkt heeft. Het lijkt erop dat het kind diarree heeft, maar er is juist het tegenovergestelde aan de hand. Namelijk obstipatie. We noemen dit verschijnsel overloopdiarree.

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen tegen obstipatie.

Vocht
De dagelijkse vochtbehoefte is afhankelijk van veel factoren. Denk hierbij aan leeftijd en gewicht. Bij sommige omstandigheden is de vochtbehoefte hoger, zoals bij warm weer, zweten, diarree, braken of koorts. Een kind met een gewicht van 10 kilo of hoger heeft gemiddeld per dag zo'n 1 tot 1,5 liter vocht nodig.
 
Vezels
Vezels worden niet verteerd in het maagdarmkanaal, ze blijven dus intact en trekken vocht aan. Hierdoor blijft de ontlasting zacht en soepel. Genoeg vezels eten is dus erg belangrijk, dit zit in groenten, fruit, bruin brood en volkoren producten. Voor voedingsadviezen kunt u ook terecht op de website van het voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl.
 
Beweging
Bewegen is goed voor ons allemaal, beweging zorgt ervoor dat onder andere de darm aan het werk blijft (het bevordert de darmperistaltiek). Ieder kind moet minimaal 1 uur per dag matig tot intensief bewegen, lekker buiten spelen, sporten, zwemmen, enzovoorts.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Poepspreekuur via (010) 291 22 73. 

Meer weten?