Prostaatkanker

Prostaatkanker

Prostaatkanker is een soort kanker die begint in de prostaat. De prostaat is een orgaan onder de blaas dat zaadvocht maakt. Alleen mannen hebben een prostaat, dus alleen mannen kunnen prostaatkanker krijgen.

Mogelijke onderzoeken bij Prostaatkanker

Mogelijke behandelingen bij Prostaatkanker

Betrokken afdelingen en vakgroepen


Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker onder Nederlandse mannen. In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 11.500 mannen prostaatkanker vastgesteld.

Vanaf het 50ste levensjaar neemt het aantal nieuwe prostaatkanker gevallen per leeftijdscategorie geleidelijk toe. Bijna de helft (48%) van alle patiënten is 70 jaar of ouder. Prostaatkanker is dus vooral een ziekte van oudere mannen.

Als gevolg van vergrijzing en groei van de bevolking is de verwachting dat het aantal mannen bij wie prostaatkanker wordt geconstateerd in de komende jaren sterk zal toenemen.

Afhankelijk van het stadium is sprake van een “minder” of “meer” ernstige vorm van prostaatkanker. Veel vormen van prostaatkanker zijn goed te genezen.

Als u prostaatkanker heeft, heeft u meestal in het begin geen klachten.

Dit maakt het vroegtijdig opsporen lastig. Daarom is het belangrijk dat u, als man van boven de 50 jaar oud, regelmatig uw PSA laat controleren. 

Heeft u een verhoogd PSA? Dan krijgt u een doorverwijzing naar de afdeling Urologie.

Verhoogd PSA

Als u klachten heeft, kunt u de volgende symptomen herkennen:

  • Problemen met plassen: pijn (branderig gevoel) bij plassen, moeite met plassen, vaker moeten plassen, bloed in urine/troebele urine.
  • Problemen met stoelgang. Als de kanker dusdanig gegroeid is dat deze tegen de endeldarm gaat drukken kan deze de doorgang van de ontlasting bemoeilijken.
  • Verandering in sperma. De prostaat produceert het grootste gedeelte van het sperma. Bij prostaatkanker kan er bloed in het sperma aangetroffen worden.
  • Pijn in lymfklieren en/of botten als gevolg van een mogelijk uitzaaiing.

Kanker is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende ziekten. Al deze verschillende soorten kanker hebben één gemeenschappelijk kenmerk: een ongeremde deling van lichaamscellen. Hierdoor ontstaat er een gezwel of tumor.

Goed- en kwaadaardig

Er zijn goedaardig en kwaadaardige gezwellen of tumoren. Alleen bij kwaadaardige gezwellen of tumoren is er sprake van kanker. Tumor is een ander woord voor gezwel. Een kwaadaardige tumor kan omliggende weefsels en organen opzij drukken, kan er groeien en uitzaaien.

Goedaardige zwelling

Goedaardig gezwel. De gevormde cellen dringen geen omliggend weefsel binnen.

Kwaadaardige zwelling

Kwaadaardig gezwel. De cellen dringen wel omliggend weefsel binnen.

Uitzaaiingen 

Van een kwaadaardige tumor kunnen cellen losraken. Die kankercellen kunnen via het bloed en/of lymfe op andere plaatsen in het lichaam terechtkomen en ook daar uitgroeien tot gezwellen. Dit zijn uitzaaiingen (metastasen). Indien er alleen sprake is van aantasting van de lymfeklieren in de oksel, wordt dat beschouwd als lokale- en niet als uitgezaaide ziekte.

Meer weten?