Spataderen (varices)

Spataderen (varices)

Spataderen zijn aderen in het been die niet goed meer werken en klachten kunnen geven. In de aderen van de benen zitten klepjes die ervoor zorgen dat het bloed vanuit de benen naar het hart terug kan stromen. Spataderen ontstaan als deze klepjes in de ader niet meer goed functioneren.

Mogelijke onderzoeken bij Spataderen (varices)

Mogelijke behandelingen bij Spataderen (varices)

Betrokken afdelingen en vakgroepen


Spataderen ontstaan door veranderingen in de wand van de aders of slecht functionerende kleppen.

Door druk op de aderen kunnen de kleppen lek raken en raakt de ader verwijd.

Risicofactoren voor spataderen zijn :

  • Familiaire aanleg.
  • Lang staan.
  • Leeftijd.
  • Overgewicht.
  • Zzwangerschap.

Meestal geven spataderen geen klachten.

Soms veroorzaakt een spatader een aantal typische klachten, zoals zware, vermoeide en vaak warme benen, jeuk, een gespannen gevoel, krampen, een stekende of trekkende pijn in de kuiten, trillingen in de benen en zwelling van de enkel.

Als spataderen lang bestaan kunnen spontaan huidafwijkingen ontstaan of een open wond die slecht geneest.

Op de polikliniek Chirurgie is een speciale spataderspreekuur. Wanneer u een afspraak maakt, vertelt u dan duidelijk of u een verwijzing voor 1 of 2 benen heeft.

Als het mogelijk is maken we een combinatieafspraak. Daarbij brengt u eerst een bezoek aan de verpleegkundig specialist voor anamnese en lichamelijk onderzoek en krijgt u daarna een duplex-onderzoek.

Met de uitslagen van de onderzoeken stellen de vaatchirurg en de verpleegkundig specialist een behandelplan op en bespreken dat met u.

Afspraken en onderzoeken met betrekking tot uw klachten worden altijd vergoed vanuit het basispakket als u een doorverwijzing heeft van bijvoorbeeld uw huisarts. Het kan wel zijn dat u hier mogelijk het eigen risico voor betaalt.

Behandeling vergoed?

Helaas worden niet alle behandelingen voor spataderen vergoed door de zorgverzekeraars. Of u in aanmerking komt voor vergoeding van een behandeling hangt af van hoeveel spataderen u heeft en hoeveel last u hiervan heeft.

Zorgverzekeraars vragen naar de CEAP classificatie. En de uitslag van het onderzoek in het vaatlaboratorium moet aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Een aantal behandelingen zoals sclerocompressietherapie en foamsclerocompressietherapie zijn helemaal uit de basisverzekering geschrapt. Uw zorgverzekeraar kan u informeren over de eventuele vergoeding vanuit uw aanvullende verzekering. Bij twijfel over de vergoeding doet u er goed aan om aan uw zorgverzekeraar een schriftelijke bevestiging te vragen dat de behandeling vergoed wordt.

Betaling van behandelingen

Als de behandeling die u krijgt niet vergoed wordt door uw zorgverzekeraar, moet u de behandeling vooraf betalen. Voor informatie over prijzen en betaling kunt u terecht bij de Informatiebalie onverzekerde zorg in de centrale hal. De prijs die u hier betaalt betreft de behandeling plus de normale nazorg. De duur van het zorgtraject is maximaal 90 dagen.