Syncope

Syncope

Syncope is een wegraking door een verminderde doorbloeding van de hersenen.

Betrokken afdelingen en vakgroepen


Mogelijke oorzaken van een syncope zijn:

Flauwvallen komt veel voor: ongeveer 1 op de 3 mensen is wel eens flauwgevallen.

Sommige mensen vallen heel vaak flauw. Flauwvallen kan beangstigend zijn voor de patiënt en zijn omgeving. Ook kunnen mensen door de val verwondingen of botbreuken oplopen. Flauwvallen kan voorkomen op alle leeftijden. 

Er zijn veel oorzaken van flauwvallen zoals lang staan in een rij of onder de douche, pijn of angst bij bijvoorbeeld bloedprikken, te weinig hebben gedronken, buikklachten enzovoorts. 

Verschijnselen
De meeste mensen voelen flauwvallen aankomen. Ze worden bijvoorbeeld licht in het hoofd of duizelig, krijgen zwarte vlekken voor de ogen, horen geluiden op afstand, zijn bleek en soms misselijk. De bloeddruk wordt steeds lager, het hart klopt trager en uiteindelijk krijgen de hersens te weinig bloed en raakt iemand bewusteloos.  Meestal valt de patiënt dan. Tijdens de bewusteloosheid zijn er vaak een aantal schokken in de armen en de benen. Soms laat iemand de urine lopen. Na de val stijgt de bloeddruk weer en wordt iemand wakker. Patiënten zijn dan vaak nog bleek en zweterig en moeten even bijkomen.

Wanneer mensen flauwvallen voelen aankomen kunnen ze door op tijd te gaan zitten of liggen bewusteloosheid voorkomen. Maar bij sommige patiënten is de tijd te kort om te gaan zitten of te liggen. 

Hoe wordt vastgesteld dat er sprake is van flauwvallen?
Wanneer iemand flauwvalt tijdens bijvoorbeeld bloedprikken is het niet moeilijk om een diagnose te stellen. Echter, vaak weten patiënten niet waarom ze bewusteloos zijn geraakt. Dit leidt vaak tot angst voor bijvoorbeeld een ernstige oorzaak zoals een hartritmestoornis. Door het stellen van veel vragen aan de patiënt en het gebruik van vragenlijsten wordt het toch vaak duidelijk of er sprake is van flauwvallen of dat er gedacht moet worden aan andere soorten wegrakingen. 

De behandeling van flauwvallen
Tijdens het spreekuur wordt uitleg gegeven over de oorzaak van de klachten en manieren uitgelegd om flauwvallen te voorkomen. Hierbij kun je denken aan oefeningen om de bloeddruk te verhogen tijdens lang staan, adviezen om in sommige gevallen meer te drinken, hulpmiddelen om te voorkomen dat het bloed naar de benen zakt tijdens staan. Het advies hangt af van de oorzaak van de klachten.

Patiënten die vaak flauwvallen en moeite hebben om bewusteloosheid te voorkomen of patiënten die angstig worden door het flauwvallen krijgen een kanteltafeltest. Bij dit onderzoek wordt door lang staan een lage bloeddruk veroorzaakt en kan iemand flauwvallen. Patiënten leren vervolgens om hun klachten te gaan herkennen en ze krijgen meer controle over hun lichaam.

Bij aanhoudende klachten van flauwvallen wordt soms medicatie gestart om de bloeddruk te verhogen.  

Een ernstige oorzaak van een syncope is een wegraking als gevolg van een hartritmestoornis.

Uit het niets stopt het hart ineens met kloppen of klopt juist veel te snel waardoor geen bloed meer rond pompt. In de meeste gevallen herstelt de hartslag spontaan. Bij het vermoeden op een syncope door een hartritmestoornis is aanvullend onderzoek noodzakelijk.