Tuberculose komt steeds minder vaak voor in Nederland. Toch is de ziekte nog niet verdwenen. Dit komt met name door de lange, verre reizen die mensen maken en de immigratie van allochtonen uit landen waar tuberculose veel voorkomt. Het kan vele jaren duren voordat iemand uiteindelijk de ziekte tuberculose ontwikkelt.
Tuberculose
Tuberculose
Tuberculose (TBC) is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de TBC-bacterie. Deze bacterie veroorzaakt in het lichaam ontstekingen. Op de afdeling Longgeneeskunde binnen het Maasstad Ziekenhuis worden patiënten met TBC behandeld.
Mogelijke onderzoeken bij Tuberculose
Betrokken afdelingen en vakgroepen
Longtuberculose
Longtuberculose is de meest voorkomende vorm van tuberculose, maar de ziekte kan ook ontstaan in andere delen van het lichaam, zoals de nieren, gewrichten, hersenen of lymfeklieren.
Wanneer bij iemand de diagnose longtuberculose wordt gesteld, kan dit besmettelijk zijn voor anderen. Ongeveer één op de vijf TBC-patiënten heeft een besmettelijke vorm van tuberculose, de open tuberculose. In dit geval zit de ontsteking op een plek in de luchtwegen waardoor het mogelijk is dat de bacteriën vanuit de ontsteking rechtstreeks naar buiten komen, bijvoorbeeld via hoesten en niezen. Daarom zullen ook altijd de mensen worden onderzocht die intensief contact hebben gehad met degene bij wie tuberculose is geconstateerd. Personen met een verminderde weerstand zijn gevoeliger voor tuberculose.
Klachten
Het is belangrijk om tuberculose tijdig te ontdekken en te behandelen. De meest voorkomende klachten in het beginstadium van tuberculose zijn:
- Gebrek aan eetlust en daardoor vaak gewichtsverlies;
- Hoestklachten (langer dan drie weken) met (bloederig) slijm;
- Nachtzweten;
- Vermoeidheid.
Onderzoeken
Voordat de diagnose gesteld kan worden, worden er een aantal onderzoeken uitgevoerd:
- Bacteriologisch onderzoek van het speeksel;
- Bloedonderzoek;
- Contactonderzoek (onderzoek uitgevoerd door de GGD bij mensen die mogelijk besmet zouden kunnen zijn door een patiënt met open tuberculose);
- Mantoux onderzoek (test waarbij een kleine hoeveelheid vloeistof in de linker onderarm wordt gespoten. Als het lichaam de TBC-bacterie bevat, zal er een bobbeltje in de huid van de onderarm verschijnen);
- Quantiferon test (bloedtest waarmee gekeken kan worden of patiënten besmet zijn met tuberculose);
- Röntgenonderzoek van de longen.
Behandeling
Tuberculose is goed te behandelen. De behandeling duurt minimaal zes maanden, en bestaat uit twee fasen:
- Intensieve fase: in een periode van ongeveer twee maanden worden een groot deel van de bacteriën gedood;
- Continuatie fase: omdat een klein deel van de bacteriën veel moeilijker te doden is volgt er nog een aanvullende fase van ongeveer vier maanden. In deze periode krijgt u nog twee verschillende soorten medicijnen toegediend.
Nazorg
Het Maasstad Ziekenhuis hecht veel waarde aan een goede nazorg. De frequentie en duur van de nazorg is afhankelijk van de soort behandeling en uw persoonlijke situatie.
Over het algemeen vinden één of meerdere nacontroles plaats door een longarts en kan er een afspraak worden gemaakt met de diëtist, fysiotherapeut of psycholoog. Indien gewenst en beschikbaar, is deelname aan een patiëntenforum/lotgenotencontact mogelijk.