Eerste Hart Hulp (EHH)

Eerste Hart Hulp (EHH)

De Eerste Hart Hulp (EHH) is de spoedeisende hulp voor patiënten met acute hartklachten zoals pijn op de borst, ritmestoornissen (en) of kortademigheid. U kunt op de EHH terecht met een verwijzing door de ambulance, huisarts, huisartsenpost of specialist.

Eerste Hart Hulp (EHH)

Op bezoek
24 uur per dag bereikbaar

Betrokken afdelingen en vakgroepen

Als u plotselinge hartklachten heeft, kunt u zich melden op de Eerste Hart Hulp van het Maasstad Ziekenhuis. Ook kan het zijn dat u doorgestuurd bent door uw huisarts, huisartsenpost (HAP) of dat u gebracht bent door de ambulance.

Een gespecialiseerde verpleegkundige vangt u op en u krijgt verschillende onderzoeken, zoals het maken van een hartfilmpje (ECG), het meten van uw bloeddruk, temperatuur en zuurstofgehalte. Ook wordt er bloed bij u afgenomen en zo nodig een röntgenfoto van uw hart en longen gemaakt. Ieder bed op de EHH heeft bewakingsapparatuur.

De verpleegkundige en dienstdoende arts stelt u vragen en doet lichamelijk onderzoek.

Omdat het Maasstad Ziekenhuis een opleidingsziekenhuis is, kan het zijn dat u eerst een (co-)assistent spreekt. Deze heeft altijd nauw overleg met een cardioloog over uw situatie. De cardioloog bepaalt uiteindelijk welke vervolgstappen nodig zijn.

Het team dat op de Eerste Hart Hulp werkt bestaat uit:

  • Een cardioloog
  • Zaalarts (arts-assistent)
  • CCU-verpleegkundigen: Dit zijn verpleegkundigen met een speciale opleiding om patiënten op de Hartbewaking te verplegen.
  • Verpleegkundigen in opleiding voor de CCU: Dit zijn gediplomeerd verpleegkundigen in opleiding tot CCU-verpleegkundigen. Zij werken altijd onder supervisie van een gediplomeerde CCU-verpleegkundige.

De artsen en verpleegkundigen werken in wisseldiensten.

Van maandag tot en met vrijdag komt uw cardioloog 1 keer per dag langs. In het weekend komt er 1 keer per dag een dienstdoende cardioloog langs.

U wordt bij binnenkomst op de EHH geholpen door de verpleegkundige en de cardioloog.

U wordt aangesloten op de monitor, zodat zij uw hartritme goed in de gaten kunnen houden. De verpleegkundige maakt een hartfilmpje (ECG), neemt zo nodig bloed af en bewaakt het hartritme en de bloeddruk. Het kan zijn dat er ook een röntgenfoto van het hart en de longen wordt gemaakt.

Totdat de diagnose bekend is, blijft u aangesloten aan de monitor. Als u medicatie nodig heeft, krijgt u deze toegediend.

Hoe lang u op de EHH blijft, wordt bepaald door de ernst van uw klachten en de noodzakelijke onderzoeken. Mocht de arts besluiten aanvullend onderzoek te doen, dan verblijft u langer op de EHH.

Er zijn verschillende mogelijkheden na de Eerste Hart Hulp: 

  • U wordt opgenomen op de afdeling Hartbewaking van het Maasstad Ziekenhuis.
  • U wordt opgenomen op de verpleegafdeling (Cardiologie of een andere afdeling) van het Maasstad Ziekenhuis.
  • U kunt naar huis met een afspraak voor controle op de polikliniek Cardiologie van het Maasstad Ziekenhuis.
  • U kunt naar huis met het advies om een afspraak te maken bij uw huisarts.
  • U wordt overgeplaatst naar een ander ziekenhuis voor verder onderzoek en/of behandeling.