Aspirine werkt pijnstillend, koortsremmend en in hogere dosering ook ontstekingsremmend. Een aspirientje wordt daarom zowel toegepast als pijnstiller, koortsverlager en ontstekingsremmer, en in lagere doseringen wordt het gebruikt ter verlaging van de kans op het optreden van bloedstolsels bij patiënten die hart- of hersenproblemen hebben.
Veelgestelde vragen Cardiologie
Veelgestelde vragen Cardiologie
Hier leest u de veelgestelde vragen van de afdeling Cardiologie. Staat uw vraag niet op deze pagina? Stel de vraag dan gerust aan onze zorgverleners!
Hoe werkt een aspirine?
Wat is het beste, een snel of een traag hartritme?
Bij iemand die gezond is, heeft het hartritme of de hartfrequentie niet zoveel belang. Men gaat ervan uit dat de hartfrequentie bij een volwassene tijdens zijn gewone dagelijkse bezigheden van 60 tot 100 slagen per minuut kan gaan.
Bij minder dan 60 slagen per minuut spreekt men van bradycardie of vertraagde hartwerking.
Bij meer dan 100 slagen per minuut spreekt men van tachycardie of versnelde hartwerking.
Tijdens het slapen kan de hartslag dalen tot onder 60 of zelfs 50 of 40 slagen per minuut. Op emotionele momenten of tijdens inspanningen versnelt ons hart tot een stuk boven 100 slagen per minuut. Bij jongeren is het hart sneller dan bij oudere mensen en vaak hebben vrouwen een sneller hart dan mannen.
Vaak denkt men dat een langzaam hart, dat dus bij wijze van spreken spaarzaam werkt, gunstiger is. Dat stelt men vast bij mensen die hun leven lang aan sport hebben gedaan of regelmatig fysiek actief zijn geweest.
Toch kunnen veel vrouwen met een hoge hartfrequentie, in de buurt van 90-100 slagen per minuut, ook heel oud worden.
Als je al jaren rookt, heeft het dan nog zin om te stoppen?
Het gezegde 'beter laat dan nooit', is hier meer dan ooit van toepassing.
Stoppen met roken is op elke leeftijd interessant, ongeacht de hoeveelheid tabak die men rookt en hoelang men al rookt.
Door te stoppen met roken maakt men een aantal gezondheidsrisico's min of meer snel kleiner. Zo verkleint het risico van een hartinfarct al zeer snel, naar sommigen beweren zelfs vanaf de eerste dag. Wat vaststaat, is dat een jaar na de laatste sigaret het risico op een hartinfarct al met de helft verminderd is en het gevaar voor een beroerte teruggebracht is tot dat van een niet-roker.
De verlaging van het longkankerrisico laat langer op zich wachten: het duurt naar schatting gemiddeld 5 jaar eer het risico met de helft is afgenomen. Na een tiental jaar zonder tabak is de levensverwachting van een gewezen roker opnieuw gelijk met iemand die nooit gerookt heeft.