De verpleegafdeling
De afdeling Geriatrie is volledig aangepast aan geriatrische patiënten. Er is veel aandacht voor een veilige en therapeutische omgeving. Er wordt geprobeerd om zoveel mogelijk een normaal dagritme aan te houden.
Op de afdeling hebben we 16 eenpersoonskamers. Daarnaast is er een gezamenlijke huiskamer waar u overdag kunt verblijven om te eten of bijvoorbeeld televisie te kijken. Er is een activiteitenbegeleidster aanwezig die u kan helpen met de normale dagelijkse bezigheden. Ook is er voedingsassistent aanwezig die u kan adviseren over gezonde voeding.
De toegangsdeur van de verpleegafdeling Geriatrie is gesloten. De deur kan geopend worden met een code, die u ontvangt bij opname. Dit is om te voorkomen dat patiënten met geheugenproblemen de afdeling verlaten en verdwalen.
Op de afdeling werken we met een multidisciplinair team aan uw herstel en behoud van zelfredzaamheid. Dit team bestaat onder andere uit een geriater, arts-assistent geriatrie, geriatrisch verpleegkundige, fysiotherapeut, diëtist, ergotherapeut, maatschappelijk werker, activiteitenbegeleidster en neuropsycholoog.
Rooming-in
In sommige gevallen is tijdens de opname rooming-in mogelijk. Dat betekent dat uw naaste ook buiten de bezoektijden aanwezig is op de afdeling.
Het doel hiervan is om patiënten een vertrouwde omgeving te bieden, bijvoorbeeld bij geheugenproblemen, problemen met het verstaan van de taal, of een naderend levenseinde.
Zorgvragen
Voor al uw zorgvragen kunt u terecht bij de verpleegkundigen.
Voor informatie over diagnose, behandeling en ontslag wordt een familiegesprek georganiseerd waarbij de klinisch geriater aanwezig is. De secretaresse neemt contact op om een afspraak te maken.
Als u tussendoor vragen heeft waar de verpleegkundigen geen antwoord op mag of kan geven, dan kan de zaalarts benaderd worden.
Nazorg
De gevolgen van een acute ziekenhuisopname voor ouderen zijn vaak groot. Ze verliezen bijvoorbeeld hun zelfstandigheid, hebben meer zorg nodig en worden soms opnieuw opgenomen.
Het Maasstad Ziekenhuis hecht veel waarde aan een goede nazorg. De duur van de nazorg en het aantal keer dat nazorg plaatsvindt, is afhankelijk van de soort behandeling en uw persoonlijke situatie.
We overleggen met u (en eventueel met uw familie/mantelzorger) over de nazorg die u nodig heeft na uw ziekenhuisverblijf. Wanneer er na het ontslag meer zorg nodig is dan uw familie en andere direct betrokkenen kunnen bieden, wordt er samen met Bureau Nazorg besproken welke mogelijkheden er in uw situatie zijn voor passende ondersteuning.