Polikliniek Fertiliteit

Polikliniek Fertiliteit

Op de afdeling Gynaecologie helpen we mannen en vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen die een kinderwens hebben.

  • Het spreekuur is iedere dag van 08.00 - 16.30 uur.
  • U kunt ons bellen van 10.30 - 12.00 uur en 13.30 - 16.00 uur.
  • Een behandeling is 7 dagen per week mogelijk, in de weekenden alleen op afspraak tot 12.00 uur.
Route

Route 104

Tot je 30ste jaar is de kans om zwanger te worden 15% per maand. Van alle vrouwen die zwanger proberen te worden, lukt dat bij 30% binnen 3 maanden, bij 70% binnen 6 maanden en bij 80% binnen 1 jaar, als er een regelmatige cyclus is.

Het is bekend dat de kans om zwanger te worden afneemt als de vrouw ouder wordt. Maar ook door factoren als stress, cafeïnegebruik, schildklierproblemen, overgewicht en doorgemaakte SOA's kan de kans afnemen.

Na een 1 tot 2 jaar durende kinderwens, kunt u via de huisarts of specialist een doorverwijzing krijgen. Dit is afhankelijk van uw leeftijd en de vooronderzoeken die hebben plaatsgevonden. 

Soms is het niet zinvol om te wachten, bijvoorbeeld als de menstruatie onregelmatig is of wanneer er al een vruchtbaarheidsprobleem bekend is.

Een gynaecoloog van een ander ziekenhuis/kliniek waar geen geassisteerde fertiliteitsbehandelingen plaatsvinden kan doorverwijzen naar ons ziekenhuis.

De leeftijdsgrens in ons ziekenhuis is tot 45 jaar (als het verantwoord is).

Personen die niet in aanmerking komen voor een vruchtbaarheidsbehandeling zijn:

  • Vrouwen die geen eitjes hebben.
  • Mannen die geen zaad hebben en waarbij extractie van het zaad uit de bal niet mogelijk is.

Voor hen bestaat de mogelijkheid tot zaadceldonatie, eiceldonatie en adoptie.

In ons ziekenhuis worden heel veel vruchtbaarheidsbehandelingen gedaan en we hebben dan ook veel ervaring. De gynaecoloog is ook werkzaam als geregistreerd subspecialist Voortplantingsgeneeskunde.

Dit zorgt voor een aantal voordelen:

  • De polikliniek Fertiliteit past innovatieve technieken toe en werkt samen met academische centra zoals het Erasmus Medisch Centrum en het Universitair Ziekenhuis van Gent.
  • Ons slagingspercentage (het aantal bevallingen) is hoog. En dan helpen we ook de patiënten die zeer moeilijk zwanger kunnen worden. 

Naast de behandeling staan ook de onderzoeken de nazorg centraal. We bespreken en onderzoeken uw klachten en uw medische voorgeschiedenis uitgebreid. En alleen als het nodig is, wordt er aanvullend onderzoek gedaan. 

Als de behandeling gelukt is (zwangerschap), gaat u, als het nodig is, terug naar uw eigen gynaecoloog of verloskundige voor controle en bevalling.

Eerste afspraak

Bij de eerste afspraak in ons ziekenhuis wordt vooral veel informatie uitgewisseld. Zo wordt onder andere in kaart gebracht welke bijzonderheden invloed hebben op de kans om zwanger te worden en wat u kunt verwachten als u met uw kinderwens bij de gynaecoloog komt. Ook wordt vaak een gynaecologisch onderzoek met een echoscopie gedaan. Daarna wordt het behandelplan besproken en worden de vervolgafspraken ingepland. 

Behandelproces

Naar aanleiding van het behandelplan, wordt al dan niet gestart met de behandeling van uw vruchtbaarheidsprobleem. In ons ziekenhuis kunt u terecht voor verschillende behandelingsmethoden. De behandelingen worden allemaal poliklinisch of in dagbehandeling uitgevoerd en zijn 7 dagen per week mogelijk.

De polikliniek Fertiliteit past innovatieve technieken toe. Het slagingspercentage (bevallingen) is hoog. De volgende technieken worden bij ons toegepast:

Het Maasstad Ziekenhuis bezit geen spermabank. Wij kunnen de inseminatie wel voor u verzorgen. Bij afwezigheid van eicellen bij de vrouw, kan gekozen worden voor eiceldonatie. Daarnaast is er de mogelijkheid tot adoptie. In deze gevallen verwijzen wij u door naar de juiste instanties. Zij beschikken over ruime ervaring en expertise op deze gebieden.

Freya, de Vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, heeft de afdeling Gynaecologie van het Maasstad Ziekenhuis een pluim toegekend.

Met het uitdelen van de pluimen laat Freya zien welke ziekenhuizen voldoen aan de kwaliteitscriteria van de Vereniging. Aan de hand van dit certificaat kunnen patiënten een goede keuze maken voor een ziekenhuis.

Website Freya

Het lijk misschien of iedereen zomaar zwanger wordt. Toch heeft 1 op de 6 stellen vruchtbaarheidsproblemen. 

In 'Vruchtbaarheid voor Dummies' geven een verpleegkundige, een fertiliteitsarts en een ervaringsdeskundige talloze adviezen voor degenen waarbij een zwangerschap langer op zich laat wachten.

Inhoud

'Vruchtbaarheid voor Dummies' begint met wat biologie voor beginners op het gebied van de vrouwelijke anatomie. Ook de mogelijke oorzaken voor het uitblijven van een zwangerschap en wat je er zelf aan zou kunnen doen komen aan bod. Allerlei vruchtbaarheidsbehandelingen van injecties tot IVF beschrijven de auteurs uitgebreid. Tot slot bespreekt het boek welke mogelijkheden er zijn om je kinderwens te vervullen als al het voorgaande tevergeefs geweest is.

Naast de lichamelijke kant besteedt 'Vruchtbaarheid voor Dummies' ook aandacht aan de emotionele gevolgen van een uitblijvende zwangerschap. Het boek geeft antwoorden op vragen als: Hoe zorg je ervoor dat je relatie zo min mogelijk lijdt onder de stress van het zwanger proberen te raken? Hoe ga je om met botte vragen of opmerkingen vanuit je omgeving? En hoe ga je verder als biologisch ouderschap onmogelijk blijkt?

Overzichtelijk

Je hoeft dit boek zeker niet van kaft tot kaft door te spitten. Zoals alle boeken uit de 'Voor Dummies'-serie is het overzichtelijk ingedeeld en heeft het een uitgebreide inhoudsopgave en register. Zo vind je makkelijk de onderwerpen die je interesseren. Pictogrammen markeren tips, samenvattingen van belangrijke punten en waarschuwingen. Ook de minder noodzakelijke informatie zoals technische details en persoonlijke verhalen hebben een eigen pictogram, zodat je deze stukken eventueel kunt overslaan.

'Vruchtbaarheid voor Dummies' probeert je te helpen met een schat aan informatie in begrijpelijke taal. Met een dosis humor worden zware onderwerpen besproken. Het is kortom een handig, prettig leesbaar boek voor wie zich wil voorbereiden op een zwangerschap en het medische traject dat daar misschien aan vooraf gaat. Oorspronkelijk een Amerikaanse uitgave, de vertaling door een Nederlandse fertiliteitsarts staat garant voor een vertaling naar de Nederlandse praktijk.

Meer weten?