Naast het vaststellen en behandelen van de ziekten, begeleiden we de patiënten in alles wat er bij hun ziekte komt kijken. Zo begeleiden wij patiënten om te zorgen dat zij de best mogelijke kwaliteit van leven ervaren, maar ook bij het psychische onderdeel van de ziekte, vroegtijdige screening op andere infectieziekten en innovatie van patiëntenzorg. Door goede informatie te geven helpen we de patiënt bij het samen beslissen. Zo leveren we waardegedreven zorg.
Seksuele Gezondheid
Seksuele Gezondheid
Op de afdeling Infectieziekten is seksuele gezondheid een belangrijk onderwerp. We houden onder andere bezig met vaststellen en behandeling van seksuele overdraagbare aandoeningen (SOA), HIV, Hepatitis B en Hepatitis C.
Polikliniek Infectieziekten
Betrokken afdelingen en vakgroepen
Meer weten?
Landelijk erkend behandelcentrum
Het hiv-behandelcentrum is een onderdeel van de polikliniek Infectieziekten. Het centrum is door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aangewezen als hiv-behandelcentrum. Voor het behandelen van mensen met hiv is namelijk een speciale vergunning nodig. Het Maasstad Ziekenhuis heeft zo'n vergunning, samen met het Erasmus Medisch Centrum.
Alle patiënten met HIV en andere seksueel overdraagbare ziekten uit Rotterdam-Zuid en omgeving kunnen in het Maasstad Ziekenhuis terecht voor een volledig behandeling. Testen en behandelen van Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA) kan ook op de polikliniek Infectieziekten.
Met verwijzing (van de huisarts) kunt u telefonisch een afspraak maken. Op de polikliniek kunt u zich volledig laten screenen. Dat wil zeggen dat u getest kan worden op syfilis, gonorroe, chlamydia, hepatitis B, C en HIV.
Samenwerking en positie in de regio
Sinds 2023 worden vaccinaties tegen Herpes Zoster (gordelroos) en pneumokokken geadviseerd en vergoed voor mensen met hiv. Het gaat hierbij om 2 vaccinaties tegen Herpes Zoster en 2 verschillende vaccinaties tegen pneumokokken (type 13 en 23), beide kunnen gegeven worden met 2 maanden interval. Hiervoor moet het recept voorgeschreven worden via de hiv-behandelcentra. We vragen aan huisartsen in de omgeving om deze vaccinaties via de assistentes aan gemeenschappelijke patiënten te geven.