Sommige baby's heeft direct of kort na de geboorte extra zorg nodig omdat ze bijvoorbeeld te vroeg worden geboren, te licht van gewicht zijn, een moeilijke geboorte hebben gehad of ziek zijn. Deze extra zorg en behandeling kan niet worden gegeven in het kraamhotel of thuis. Uw baby wordt daarom op de afdeling Neonatologie opgenomen. Een opname op de afdeling Neonatologie kan voor u en uw baby een ingrijpende gebeurtenis zijn.
Neonatologie
Neonatologie
De afdeling Neonatologie is een speciale afdeling, gericht op de behandeling en verzorging van pasgeboren baby’s.
Inloggen babycamNeonatologie nazorg spreekuur
Betrokken afdelingen en vakgroepen
Meer weten?
Wanneer komt uw kind op de afdeling Neonatologie?
Hoe ziet de afdeling Neonatologie eruit?
De afdeling Neonatologie is onderdeel van de Ouder en Kind eenheid en bestaat uit in totaal 14 gezinssuites, waarvan 3 meerlingkamers.
In de gezinssuites worden pasgeboren baby’s opgenomen die extra zorg nodig hebben. Zij krijgen bijvoorbeeld ondersteuning en/of bewaking van de hartslag, ademhaling en het zuurstofgehalte in het bloed.
Vaak liggen de baby's dan ook in een couveuse omdat zij te vroeg en/of met een laag geboortegewicht geboren zijn en de bescherming van een couveuse nodig hebben. In de couveuse worden de baby's op temperatuur gehouden zonder dat de baby daar moeite voor hoeft te doen. Ook wordt de luchtvochtigheid automatisch geregeld. Via de centrale monitor worden de vitale functies als hartslag, ademhaling en het zuurstofgehalte in het bloed in de gaten gehouden.
De gezinssuites zijn voor het hele gezin waardoor ook de kraamvrouw verpleegd kan worden en er mogelijkheid is voor beide ouders om dag en nacht bij hun kind te verblijven.
Er zijn 2 isolatiekamers en er is een familiekamer. In de familiekamer kunt u koffie of thee drinken, bezoek ontvangen en contact leggen met andere ouders. Hier worden ook activiteiten georganiseerd, zoals het Babycafé met verschillende thema’s zoals uitleg over draagdoeken en het delen van ervaringen met ervaringsdeskundigen.
Wat is gezinsgerichte zorg?
Wij bieden gezinsgerichte zorg. Dit betekent dat de zorg voor u en uw kind zoveel mogelijk samen en in overleg met u wordt gedaan. Vanuit deze visie worden u en uw kind zo min mogelijk van elkaar gescheiden. Dit komt de ontwikkeling van uw kind ten goede en biedt u als ouders de gelegenheid uw pasgeboren kind goed te leren kennen. Zo kunt u meer een eigen invulling geven aan de (kraam)tijd in het ziekenhuis en bent u beter voorbereid op de verzorging van uw kind in de thuissituatie.
Meer informatie over gezinsgerichte zorg leest u hier.
We willen graag, dat als u verblijft in de gezinssuite, u uw kind zelf verzorgt, Als het nodig is met hulp van een verpleegkundige. Zo kunt u wanneer uw kind naar huis gaat uw kind volledig zelfstandig verzorgen.
De artsenvisite vindt, als het nodig is, in de ochtend plaats. In het weekend kan dit ook later op de dag plaatsvinden. Tijdens deze visite wordt de algemene zorg van uw kind samen met u en de verpleegkundige doorgesproken. Dit vindt plaats in de gezinssuite. U kunt daarbij ook aangeven wat u hierbij belangrijk vindt.
Welke voeding krijgt mijn kindje?
Of u fles of borstvoeding gaat geven, bepaalt u uiteraard zelf. Borstvoeding is wel de meest natuurlijke en complete voeding.
Afhankelijk van de leeftijd, de conditie en de mogelijkheden van uw baby krijgt uw baby sondevoeding (afgekolfde moedermelk), borstvoeding of flesvoeding. De (neo)verpleegkundige beoordeelt met EFS (Early Feeding Systeem) of uw baby toe is aan het zelf kunnen drinken en geeft u advies over een goede houding waarin u de voeding kan geven. De verpleegkundige en lactatiekundige begeleiden u bij het geven van borstvoeding.
Wanneer uw baby flesvoeding drinkt, kunt u gebruik maken van onze flesjes. Als uw baby bijna naar huis mag, kunt u uw eigen fles meenemen zodat u daarmee kunt oefenen.
Als u in een ander ziekenhuis geleerd heeft sondevoeding te geven aan uw kind, bestaat de mogelijkheid om hier bij ons op de afdeling verder mee te gaan. Aan de hand van een stappenplan worden de aandachtspunten opnieuw met u doorgenomen.
Weer naar huis
Voor het ontslag vragen wij u een evaluatieformulier in te vullen waarop u uw bevindingen kunt invullen. Ook houden wij een ontslaggesprek met u. Daarin nemen wij belangrijke punten door voordat u naar huis gaat, bijvoorbeeld: bereiden van de voeding, bewaren van de voeding, kruiken, temperatuur enzovoorts.
Wanneer uw baby voor een langere tijd is opgenomen, heeft u meestal geen recht op kraamzorg. U kunt contact opnemen met uw zorgverzekeraar voor eventuele uitgestelde kraamzorg. Van ons krijgt u een ontslagbrief mee. Daarin staan gegevens over uw baby. Deze brief is bestemd voor de eventuele kraamzorg of, als u daar geen recht meer op heeft, voor het centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).
Voor een extra nacontrole kan het nodig zijn om een afspraak te maken voor uw baby bij de polikliniek Kindergeneeskunde.
Post Intensive Care / High Care
Op de afdeling Neonatologie kunnen wij uw kind de speciale zorg geven die hij of zij nodig heeft. Onze afdeling is een post-Intensive Care centrum. Dit houdt in dat onze afdeling aan de hoge kwaliteitseisen voldoet, om optimale zorg te kunnen bieden aan pasgeborenen die op een neonatale intensive care hebben gelegen.
Op alle kamers is er gelegenheid tot het aansluiten van bewakingsapparatuur. Bij de verzorging wordt als het nodig is gebruik gemaakt van technische hulpmiddelen, bijvoorbeeld om de hartslag en de ademhaling te bewaken en te ondersteunen. Onze neonatologen en verpleegkundigen hebben hiervoor gespecialiseerde opleidingen gevolgd. Op de afdeling zijn 24 uur per dag neonatologieverpleegkundigen aanwezig.
Neonataal Centrum Rotterdam
De afdeling Neonatologie van het Maasstad Ziekenhuis is onderdeel van het Neonataal Centrum Rotterdam.
Dit is een samenwerking tussen het Erasmus MC, Franciscus en het Maasstad Ziekenhuis, om optimale zorg aan te vroeg geboren kinderen in de regio Rotterdam te bieden.
Op de website van het Neonataal Centrum Rotterdam kunt u nog veel meer informatie lezen over opname, overplaatsing en overige nuttige informatie voor ouders en betrokkenen.
Bekijk hier de website van Neonataal Centrum Rotterdam.