Chronische pijn
Chronische pijn komt bij veel mensen voor en heeft grote invloed op het dagelijks leven. Pijn brengt bijvoorbeeld lichamelijke beperkingen met zich mee: u kunt niet meer goed functioneren in huis of op het werk.
Door deze beperkingen kan het zijn dat u somber wordt. Daarnaast maakt pijn mensen vaak moe. Ook die vermoeidheid kan leiden tot stemmingsklachten.
Wie kunnen terecht bij de Pijnkliniek?
De Pijnkliniek is speciaal opgericht voor volwassenen met chronische pijnklachten. We spreken van chronische pijn als de pijnklachten langer dan 3 maanden aanwezig zijn.
Patiënten met aangezichtspijn, pijn bij gordelroos en pijn bij kanker kunnen snel terecht. We adviseren om uw verwijzer contact met ons op te laten nemen.
Het team
In de Pijnkliniek werken verschillende medewerkers. Naast anesthesioloog-pijnspecialisten zijn binnen het team van de Pijnkliniek (gespecialiseerd) pijnverpleegkundigen, een klinisch psycholoog, een verpleegkundig specialist en een physician assistant werkzaam.
Eerste afspraak
Wanneer u wordt doorgestuurd naar de Pijnkliniek vragen wij u eerst digitaal een vragenlijst in te vullen, daarna wordt een afspraak ingepland.
De eerste afspraak bij de Pijnkliniek is met de anesthesioloog-pijnspecialist of verpleegkundig specialist/physician assistant. De behandelaar stelt u een aantal vragen (anamnese), bespreekt de vragenlijst met u en verricht eventueel lichamelijk onderzoek. De eerste afspraak is een intake, een eventuele behandeling vindt niet op deze dag plaats.
Soms is er verder onderzoek nodig om te bepalen welke behandeling nodig is. U kunt hierbij denken aan röntgenonderzoek, bloedonderzoek, een CT- of MRI-onderzoek of onderzoek bij een andere afdeling, bijvoorbeeld Neurologie of Orthopedie.
Na de onderzoeken wordt met u besproken of er een behandeling is die aansluit bij uw klachten.
De behandelingen die de Pijnkliniek aanbiedt, liggen vast binnen de landelijke richtlijnen en zijn bewezen effectief en kennen een stepped-care karakter. Stepped-care houdt in dat de behandeling bestaat uit een aantal stappen.
In eerste instantie wordt gekozen voor de minst ingrijpende behandeling. Als deze behandeling niet voldoende effectief is, wordt overgegaan op de volgende stap.