“We doen altijd ons best om een oplossing te vinden. Soms lukt dat zelfs in de meest bijzondere gevallen.”
Aanvullende behandeling Carpaal Tunnel Syndroom (CTS): veelbelovende resultaten
Aanvullende behandeling Carpaal Tunnel Syndroom (CTS): veelbelovende resultaten
Met meer dan 2.800 hand- en polsoperaties per jaar zien Niels Schep en zijn collega Jean-Bart Jaquet allerlei soorten aandoeningen. Daardoor kunnen ze veel patiënten helpen. Ook voor patiënten die blijvend last hebben van het Carpaal Tunnel Syndroom zijn ze op zoek naar een oplossing.
Expertise behandelen van hand- en polsaandoeningen
Vanuit het hele land krijgen patiënten een doorverwijzing naar Maasstad Ziekenhuis als het gaat om aandoeningen aan de hand en/of pols. “We zien tijdens het spreekuur veel verschillende patiënten. Toch hebben ze vaak iets met elkaar gemeen: ze hebben een aandoening aan de hand of pols waarvan de (huis)arts niet precies weet hoe nu verder. Dan komen ze bij mij of Jean-Bart,” vertelt Niels.
Al 9 jaar is Niels traumachirurg in Maasstad Ziekenhuis. Sinds 2011 houdt hij zich bezig met het behandelen van (lastige) hand- en polsaandoeningen.
Second opinion
Eén van de aandoeningen die Jean-Bart en Niels vaak zien is het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS): “Wanneer je last hebt van CTS zit er een zenuw klem zit in ‘de tunnel’ van de pols. Patiënten hebben vaak last van tintelingen, pijnklachten en krachtverlies in de hand. De operatie voor CTS doen artsen door heel het land. Toch helpt dit niet altijd. We zien in Maasstad Ziekenhuis relatief veel patiënten voor een 'second opinion'.”
Van congres naar wetenschappelijk onderzoek
Jaren geleden waren Jean-Bart en Niels op een congres in Utrecht. Hier sprak een arts uit Zweden, Elisabet Hagert over het behandelen van CTS met een kleine ingreep aan de binnenkant van de elleboog. De zenuw, genaamd nervus medianus, kan in de pols klem zitten maar ook, aan het andere uiteinde, in de elleboog. “Na een aantal veelbelovende resultaten besloten Jean-Bart en ik om hier onderzoek naar te doen. Dat is waar Ileen in beeld kwam,” vertelt Niels glimlachend.
Ileen Domela Nieuwenhuis was voorheen arts-assistent op de afdeling Plastische Chirurgie en werkt daar nu als promovendus, tijdens haar promotieonderzoek werkt ze aan het verbeteren van de behandeling van een nervus medianus beknelling, zoals het Carpaal Tunnel Syndroom. “Als een patiënt na de operatie terugkomt omdat hij nog klachten heeft, vragen we altijd als eerst: ‘Zijn de klachten weggeweest?’. Is dit niet het geval? Dan heeft de arts mogelijk een deel van de diagnose gemist en is er een andere operatie nodig,” legt Ileen uit.
Onbekend gebied
Ze vervolgt: “Veel artsen weten niet dat de zenuw ook klem kan zitten net voorbij de elleboog. Ze zien het probleem niet omdat het nog een onbekend probleem is. Met mijn promotieonderzoek hoop ik meer duidelijk te krijgen over de operatie aan de elleboog.”
Ileen onderzoekt of de operatie bij elke patiënt met CTS nodig is en of te voorspellen is wanneer alleen de ‘normale’ operatie niet voldoende werkt.
“Er is nog veel onduidelijk over de elleboog-operatie, maar de eerste resultaten zijn positief. Patiënten merken direct na de operatie dat ze meer kracht in hun hand hebben,” legt Ileen uit. Niels vult aan: “Operatie is misschien wel een groot woord voor de behandeling. Het is een kleine ingreep van nog geen 5 minuten waarbij je lokale verdoving krijgt.”
De komende tijd staat voor Ileen in het teken van het verzamelen van data. Zo kan zij haar onderzoek naar de behandeling verder onderbouwen. Vanaf 1 oktober zal zij haar promotieonderzoek combineren met de opleiding tot plastisch chirurg in het UMC Utrecht.
Daarna staat ze voor een hele andere opdracht: “Omdat het Carpaal Tunnel Syndroom door veel verschillende specialisten wordt behandeld, moet je de boodschap meerdere keren vertellen.” Ileen werkt hard aan het publiceren van artikelen en het presenteren van haar onderzoeksresultaten op verschillende congressen.
Het behandelen van hand- en polsaandoeningen is één van de topklinische functies van Maasstad Ziekenhuis. Een topklinische functie betekent dat ons ziekenhuis zorg aanbiedt die u niet in elk ander ziekenhuis kunt ontvangen. Kijk voor meer informatie over de topklinische zorgfuncties van Maasstad Ziekenhuis op https://www.maasstadziekenhuis.nl/stz/.