Samen beslissen over uw behandeling

Samen beslissen over uw behandeling

Wanneer u bij het Maasstad Ziekenhuis in behandeling bent voor reumatoïde artritis beslist u samen met het behandelteam over uw behandeling.

Hoe werkt samen beslissen?

Wij willen graag goed weten hoe het met u gaat.

Daarom wordt u regelmatig via de e-mail gevraagd om digitale vragenlijsten in te vullen. Deze vragenlijsten hebben verschillende onderwerpen zoals bijv. bewegen, vermoeidheid, kwaliteit van leven, …

Tijdens de afspraak met uw behandelaar kunt u samen in ‘Mijn Reuma Overzicht’ de resultaten bekijken en bespreken. Naast de gegevens van de vragenlijsten, kunt u ook de resultaten van medische onderzoeken en uw medicatie in het overzicht zien. Zo weten jullie beiden hoe het nu met u gaat en hoe het eerder met u ging. Hieronder ziet u hoe 'Mijn Reuma Overzicht' eruit ziet.

Samen beslissen over uw behandeling

Ook vergelijken we de resultaten van uw vragenlijsten anoniem met die van patiënten uit andere ziekenhuizen. Zo onderzoeken we of een behandeling goed werkt. We krijgen zo namelijk informatie over de ervaringen van andere patiënten met dezelfde klachten en dezelfde behandeling.

Met alle informatie uit ‘Mijn Reuma overzicht’ kunt u samen met uw behandelaar beslissen welke behandeling past bij wat voor u belangrijk is.

Om u voor te bereiden op het gesprek met de behandelaar kunt u het volgende doen:

Samen met uw behandelteam beslissen over uw behandeling heeft een aantal voordelen:

  • U zult zich meer tevreden voelen.
  • U kunt de behandeling/therapie gemakkelijker volhouden/opvolgen omdat deze beter bij uw persoonlijke situatie past.
  • U ervaart een hogere kwaliteit van leven.

Deze voordelen zorgen er samen voor dat de behandeling beter slaagt.

Mijn Reuma Overzicht is ontwikkeld vanuit een project dat Joint Decision Support heet. Dit betekent ‘het ondersteunen van samen beslissen’ en dat is precies wat dit online hulpmiddel doet.

In Mijn Reuma Overzicht staan de resultaten van de vragenlijsten die de patiënt regelmatig invult, de uitslagen van medische onderzoeken en het medicatieoverzicht. Door het samen bekijken van deze resultaten weten de patiënt en behandelaar hoe het met de patiënt gaat en hoe het eerder met de patiënt ging. Deze informatie helpt de patiënt en behandelaar dan ook bij het maken van de beslissing voor de juiste behandeling.

Ook vergelijken we de gegevens uit de ingevulde vragenlijsten anoniem met die van patiënten uit andere ziekenhuizen. Zo kunnen we onderzoeken of de behandeling goed werkt. We weten door het delen van deze gegevens namelijk ook wat de ervaringen van andere patiënten met dezelfde klachten en dezelfde behandeling zijn. Ook dit zorgt ervoor dat we samen een betere beslissing over de behandeling kunnen maken.

De ontwikkeling van ‘Mijn Reuma Overzicht is in 2018 gestart en in 2021 beëindigd. Bij het maken van dit online overzicht is het patiëntpanel erg betrokken geweest. Hun wensen werden besproken; welke gegevens en op welke manier zouden zij deze informatie in het overzicht willen zien? Ook mochten ze Mijn Reuma Overzicht testen en laten weten wat ze wel of niet goed vonden.

Mijn Reuma Overzicht is gemaakt door ons behandelteam van de Reumatologie in samenwerking met Microsoft. Het project werd ondersteund door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Zorginstituut Nederland.