De specialisten van RZWN houden de patiënten in de gaten en overleggen waar nodig met één van de artsen van het Maasstad Ziekenhuis. Op deze manier hoeven patiënten maar 1 of 2 keer per jaar naar het Maasstad Ziekenhuis te komen. Maar ontvangt de patiënt wel de expertise van het Maasstad Ziekenhuis dichtbij huis.
Controle dicht bij huis door samenwerking met Reumazorg Zuid West Nederland (RZWN)
Controle dicht bij huis door samenwerking met Reumazorg Zuid West Nederland (RZWN)
In sommige gebieden van Zuid-West-Nederland is een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in systemische auto-immuunziekten niet altijd dichtbij. Om te voorkomen dat patiënten voor elke controlemoment naar Rotterdam moeten komen, werkt het Maasstad Ziekenhuis samen met Reumazorg Zuid West Nederland.
Meneer Jongeneelen is één van die patiënten. Hij woont in de buurt van Roosendaal in Brabant en weet sinds een aantal jaar dat hij naast reuma ook Systemische Lupus Erythematodes (SLE) heeft.
Lupus, zoals meneer Jongeneelen het noemt, is een auto-immuunziekte die zorgt voor ontstekingen in het lichaam. Meneer Jongeneelen moet 2 tot 4 keer per jaar terug komen voor controle. Hij is blij dat hij voor deze controles naar zijn reumatoloog in de buurt kan. ‘’Zo hoef ik maar enkele kilometers te rijden in plaats van 50 minuten naar Rotterdam Zuid.’’
Dokter Zirkzee is één van de systemische auto-immuunziekten specialisten van het Maasstad Ziekenhuis. "De specialisten van Reumazorg Zuid West Nederland geven zorg dichtbij huis en overleggen als het nodig is met mij of één van de andere systemische auto-immuunziekten specialisten" aldus dokter Zirkzee aan. Eén keer per jaar komen de patiënten wel naar het Maasstad Ziekenhuis. Dan vindt er uitgebreid onderzoek plaats.
Bij Reumazorg Zuid West Nederland werken 12 reumatologen. Waaronder dokter Vercoutere. Hij werkt in het ZorgSaam Ziekenhuis De Honte in Terneuzen. Hij vertelt dat hij een goed gevoel krijgt bij de samenwerking met het Maasstad Ziekenhuis. "Je kunt zo samenwerking met experts die verstand hebben van deze zeldzame ziekten".
Wanneer dokter Vercoutere vermoedt dat een patiënt een systeemziekte heeft, verwijst hij hen door naar het Maasstad Ziekenhuis. ‘’De artsen in het Maasstad Ziekenhuis stellen dan een diagnose en maken een behandelplan. De controles vinden vervolgens weer bij mij plaats’’ aldus dokter Vercoutere.
Zowel het Maasstad Ziekenhuis als RZWN zijn blij met deze samenwerking. Zo kunnen we de juiste zorg bieden op de juiste plek.
De zorg voor systemische auto-immuunziekten is één van de topklinische functies van het Maasstad Ziekenhuis. Een topklinische functie betekent dat wij als ziekenhuis zorg aanbiedt die u niet in elk ander ziekenhuis kunt ontvangen. Kijk voor meer informatie over de topklinische zorgfuncties van het Maasstad Ziekenhuis op https://www.maasstadziekenhuis.nl/stz/