Wanneer komt u naar de Spoedeisende Hulp?

Wanneer komt u naar de Spoedeisende Hulp?

Bij een medisch spoedgeval heeft u natuurlijk snel de juiste zorg nodig. In welke gevallen komt u dan op de Spoedeisende Hulp (SEH) terecht? En wanneer is dat eigenlijk niet nodig? Dat vertellen traumachirurg Jefrey Vermeulen en internist acute geneeskunde Hien van Leeuwen.

Komt het voor dat mensen eigenlijk niet op de SEH hoefden te komen?

Jefrey Vermeulen vertelt: “Een deel van onze patiënten wordt ingestuurd door de huisarts. Die patiënten zijn nooit onterecht op een SEH. Ook al blijkt het soms mee te vallen of is een ziekenhuisbehandeling uiteindelijk niet nodig. De huisarts heeft extra informatie nodig, bijvoorbeeld van bloedonderzoek, röntgenfoto’s of een medisch-specialistische blik. Daarom moest de patiënt dan toch naar de SEH.”

Maar niet iedereen weet dat je eerst naar de huisarts moet: “Soms lopen patiënten binnen bij de SEH zonder verwijzing van de huisarts. Zij vrezen iets te hebben wat in een ziekenhuis behandeld moet worden, zoals een gebroken enkel. Heel vaak is dat niet het geval en gaat het om een verstuiking. Dan is het niet nodig om meteen naar de SEH te komen,” vertelt Jefrey Vermeulen. Hij raadt aan om het dan even aan te kijken en de dag daarna naar de huisarts te gaan. “Maar staat de enkel helemaal scheef? Of is de pijn onhoudbaar? Dan is het wel verstandig om direct naar de SEH te komen.”

“Op de SEH van het Maasstad Ziekenhuis zien we dus vaak sportletsels of patiënten na een ongeluk in huis. Of mensen met een langer bestaand probleem, die niet willen of durven wachten op de volgende spreekuurcontrole,” vertelt Jefrey Vermeulen. 

“Maar eigenlijk worden deze patiënten buiten kantoortijd altijd al aan de SEH-balie doorgestuurd naar de HAP, of krijgen zij het advies om naar hun eigen huisarts te gaan.”

Wanneer moeten mensen dan wel naar de SEH komen?

Jefrey Vermeulen legt uit: “Officieel moet iedereen die niet met de ambulance naar de SEH komt, eerst bij de huisarts geweest zijn. De huisarts verwijst de patiënt zo nodig door naar de SEH.” Maar toch kunnen mensen in sommige gevallen ook zelf direct naar de SEH komen, vertelt hij: “Het is natuurlijk begrijpelijk dat patiënten in bepaalde gevallen niet eerst naar de huisarts gaan. Bijvoorbeeld als iemand in zijn hand heeft gezaagd en het heel erg bloedt, kom je direct naar de SEH. Maar de huisarts is eigenlijk de poortwachter op afstand.”

Hien van Leeuwen is internist acute geneeskunde in het Maasstad Ziekenhuis. Zij voegt hieraan toe: “Wat Jefrey Vermeulen schetst, komt voor bij elk specialisme op de SEH. Dit is precies de reden dat er een landelijke campagne is gestart om mensen beter te informeren over en alert te maken op het juiste gebruik van de acute zorg. Maar ook regionaal zijn er verschillende ideeën om mensen bewust te maken van gepast gebruik van de acute zorg en dit te stimuleren.”

In dit plaatje ziet u met wie u in welk geval contact opneemt bij een medisch spoedgeval. 

Dus wat moet u in welke situatie doen?

Volg de stappen uit de bovenstaande afbeelding. Dat zijn:

  1. Advies nodig of twijfelt u of het spoed is? Ga naar thuisarts.nl.
  2. Nu zorg nodig? Neem contact op met uw huisarts.
  3. Nu zorg nodig, maar is de huisartsenpraktijk gesloten? Én kan het niet wachten tot uw huisartsenpraktijk weer open is? Neem dan contact op met de HAP. In deze regio is dat Huisartsenpost Rotterdam-Zuid. Bel naar (010) 290 98 88. Meer informatie over wanneer u naar de HAP gaat, vindt u op de website van de Huisartsenpost Rijnmond – Rotterdam Zuid.
  4. Levensbedreigend? Bel 112. Meer informatie over wanneer u 112 belt, vindt u op de website van Ambulance Rotterdam-Rijnmond.

U gaat dus eigenlijk alleen naar de Spoedeisende Hulp als u door uw huisarts of een zorgverlener van de ambulance (via 112) bent doorverwezen. Twijfelt u of u direct naar de SEH moet? Dan kunt u de receptie van de SEH van het Maasstad Ziekenhuis bellen via (010) 291 35 99.