Komt het voor dat mensen eigenlijk niet op de SEH hoefden te komen?
Jefrey Vermeulen vertelt: “Een deel van onze patiënten wordt ingestuurd door de huisarts. Die patiënten zijn nooit onterecht op een SEH. Ook al blijkt het soms mee te vallen of is een ziekenhuisbehandeling uiteindelijk niet nodig. De huisarts heeft extra informatie nodig, bijvoorbeeld van bloedonderzoek, röntgenfoto’s of een medisch-specialistische blik. Daarom moest de patiënt dan toch naar de SEH.”
Maar niet iedereen weet dat je eerst naar de huisarts moet: “Soms lopen patiënten binnen bij de SEH zonder verwijzing van de huisarts. Zij vrezen iets te hebben wat in een ziekenhuis behandeld moet worden, zoals een gebroken enkel. Heel vaak is dat niet het geval en gaat het om een verstuiking. Dan is het niet nodig om meteen naar de SEH te komen,” vertelt Jefrey Vermeulen. Hij raadt aan om het dan even aan te kijken en de dag daarna naar de huisarts te gaan. “Maar staat de enkel helemaal scheef? Of is de pijn onhoudbaar? Dan is het wel verstandig om direct naar de SEH te komen.”
“Op de SEH van het Maasstad Ziekenhuis zien we dus vaak sportletsels of patiënten na een ongeluk in huis. Of mensen met een langer bestaand probleem, die niet willen of durven wachten op de volgende spreekuurcontrole,” vertelt Jefrey Vermeulen.
“Maar eigenlijk worden deze patiënten buiten kantoortijd altijd al aan de SEH-balie doorgestuurd naar de HAP, of krijgen zij het advies om naar hun eigen huisarts te gaan.”