Dit is een ingrijpende gebeurtenis voor de patiënt, de familie en omgeving, maar ook voor de arts. Daarom wordt zo'n operatie pas gedaan, nadat hier goed is over nagedacht en over gesproken is met u.
Lees de folder voor uitgebreide informatie.
Onder amputatie wordt verstaan: het afzetten van een deel van het menselijk lichaam. Bijvoorbeeld een teen, voet, been, vinger, hand (of een deel ervan). Met een amputatie wordt afstand gedaan van een deel van het lichaam.
Dit is een ingrijpende gebeurtenis voor de patiënt, de familie en omgeving, maar ook voor de arts. Daarom wordt zo'n operatie pas gedaan, nadat hier goed is over nagedacht en over gesproken is met u.
Lees de folder voor uitgebreide informatie.
Een amputatie is vaak medisch noodzakelijk als het weefsel zo beschadigd is, dat genezing niet meer mogelijk is. Het lichaamsdeel is als het ware dood en kan uw hele lichaam ziek maken. Er zijn verschillende oorzaken waardoor een lichaamsdeel beschadigd kan zijn.
Als het kan probeert de chirurg de bloeddoorstroming van het been te herstellen. Soms is dit niet mogelijk of slaagt de operatie niet zoals deze bedoeld was. Als er ernstige weefselschade is, kan er een voortschrijdende infectie optreden, zeker als er ook suikerziekte meespeelt. Een amputatie kan dan de enige mogelijkheid zijn om dit te overleven.
Amputatie niveaus
Voor de operatie wordt het amputatieniveau door de chirurg met u besproken, meestal in overleg met de revalidatiearts. Het amputatieniveau ligt altijd in gezond weefsel om wondgenezing een goede kans te geven. Daarnaast wordt het niveau bepaald door de plaats waar de toekomstige prothese wordt aangebracht.
Acute, levensbedreigende situaties, waarbij vóór de operatie vaak geen of onvoldoende overleg heeft kunnen plaatsvinden, vallen buiten deze uitleg. Onder normale omstandigheden neemt de arts het proces rond de amputatie uitgebreid met u door.
Voorbereiding
De chirurg bespreekt met u welke aanvullende onderzoeken vóór de operatie eventueel noodzakelijk zijn. De anesthesist overlegt met u welk soort verdoving u krijgt. Ook ontvangt u vóór de operatie instructies over onder andere eten en drinken en uw medicijngebruik vóór de operatie.
Na de operatie
Meestal wordt de operatiewond gesloten, maar bij een groot risico op infectie kan het verstandig zijn om de wond pas later te sluiten. In dat geval wordt de stomp pas na een paar dagen gecorrigeerd en de wond gesloten op het moment dat de infectieverschijnselen onder controle zijn.
De periode na de operatie is gericht op herstel van de wond en het vormen van de stomp, zodat er later in het proces een prothese of een aangepaste schoen kan worden aangemeten. De verpleegkundigen helpen u in het begin met wat u zelf nog niet kunt doen. Langzaam maar zeker heeft u steeds minder hulp nodig. Direct na de operatie heeft u een drukverband om de stomp. Deze blijft gemiddeld 2-3 dagen zitten.
Mogelijke complicaties
Bij iedere ingreep kunnen complicaties voorkomen. Gelukkig gebeurt het niet vaak, maar het is belangrijk dat u er van op de hoogte bent. De complicaties kunnen zijn: een nabloeding, wondinfectie, trombose en longontsteking. Door het vaak grote wondoppervlak en het feit dat veelal weefselschade de reden voor de amputatie is, kunnen nabloedingen en infecties vaker voorkomen.
Het is goed u te beseffen dat weefselschade vóór de operatie aan de buitenkant niet goed is vast te stellen. Het komt daarom wel eens voor dat de arts tijdens de operatie moet besluiten een groter deel te amputeren dan in eerste instantie met u is besproken.
Ook kan het voorkomen dat achteraf wordt vastgesteld dat bij de operatie te weinig is geamputeerd. De wond wil dan niet genezen, de weefselschade kan doorgaan en er is een nieuwe operatie nodig.
Revalidatie na ontslag
Terugkeer naar huis is vaak goed mogelijk bij een teen- of voorvoetamputatie. Later wordt u uitgenodigd op een spreekuur met een orthopedisch schoenmaker voor schoenaanpassing of orthopedisch maatschoeisel. Soms worden verbandschoenen verstrekt als u mag staan op uw geopereerde voet maar niet in eigen schoeisel past door het wondverband.
Bij een onderbeenamputatie of een amputatie op een hoger niveau, bespreekt en adviseert de revalidatiearts met u de ontslagbestemming. Als u naar uw eigen huis kan, heeft dat de voorkeur. Als dat niet lukt, wordt besproken naar welke zorginstelling u overgeplaatst kan worden om daar verder te revalideren. Hierbij kunt u denken aan een verpleeghuis, een verzorgingshuis of revalidatiecentrum.
Als u na een beenamputatie toch naar uw eigen huis terug kunt keren, kan poliklinische revalidatiebehandeling in een revalidatiecentrum of ziekenhuis met revalidatieafdeling gestart worden.
Het doel van uw behandeling is, dat u weer zo optimaal en zelfstandig mogelijk leert functioneren in uw persoonlijke leefomgeving, met en zonder prothese en dat er een begin gemaakt wordt met de emotionele verwerking van de amputatie.
Uw hulpvraag en behoefte zijn het uitgangspunt voor het behandelprogramma dat opgesteld wordt samen met de revalidatiearts. Het behandelteam bestaat daarnaast uit: de fysiotherapeut, ergotherapeut, medisch maatschappelijk werk, revalidatieverpleegkundige, bewegingsagoog en de orthopedische instrumentmaker. Ook kan de psycholoog of diëtiste ingeschakeld worden.
U kunt pijn hebben aan de operatiestomp. Dat is na de operatie normaal en u krijgt hier pijnstillers voor.
Verder kunt u last hebben van zogenoemde ‘fantoompijn’. Dit betekent dat u pijn voelt in het gedeelte van uw been dat is geamputeerd. De bij de amputatie doorgesneden zenuwen blijven prikkels doorgeven aan de hersenen alsof het geamputeerde lichaamsdeel er nog is. Dat kan vreemd aanvoelen of pijn geven. Vlak na de operatie komt fantoompijn heel veel voor. Bij de ene patiënt trekt de fantoompijn weg, bij de andere blijft de pijn bestaan. Meestal wordt dat gevoeld op momenten van rust en stilte, bijvoorbeeld ook s ’nachts. Hinderlijke fantoomverschijnselen zijn tegenwoordig met medicijnen en injecties redelijk onder controle te houden. Ook kan het lopen met de prothese de pijn doen verminderen.
Behalve fantoompijn bestaat het zogenoemde ‘fantoomgevoel’. U kunt het gevoel hebben dat het geamputeerde lichaamsdeel er nog steeds is. U kunt bijvoorbeeld jeuk of tintelingen aan uw (geamputeerde) voet hebben. Soms kan men het gevoel hebben dat het fantoomdeel beweegt. Soms lijkt het of het fantoomdeel verstijfd of verkrampt is en in een rare stand staat; bijvoorbeeld dwars op het lichaam. De fysiotherapeut kan u bepaalde oefeningen geven waardoor dit gevoel langzaam afneemt, zoals oefeningen waarbij u doet alsof u het geamputeerde lichaamsdeel beweegt of er kan spiegeltherapie toegepast worden.
De periode na de operatie is gericht op herstel van de wond en het vormen van de stomp (prothese rijp maken van de stomp, er mag geen vocht meer in de stomp zitten). Direct na de operatie heeft u een drukverband en eventueel een drain om wondvocht aftevoeren. Het drukverband en de eventuele drain blijven 2 tot 3 dagen zitten.
Bij een amputatie van het onderbeen of een voorvoetamputatie krijgt u als het drukverband eraf is en de wond het toe laat gips. U krijgt gips:
Het gips wordt door de gipsverbandmeester op de Gipskamer aangelegd. Bij een amputatie van het bovenbeen of door de knie wordt het drukverband eraf gehaald en de stomp conisch gezwachteld door een verpleegkundige. Hij of zij gaat u leren om zelf uw stomp te zwachtelen.
Zwachtelen met de Elset methode doen we voor de vorming van de stomp. De Elset zwachtel moet 24 uur per dag om uw stomp zitten. Minimaal 2x per dag wordt de stomp opnieuw gezwachteld, als de zwachtel afzakt dan doet hij zijn werk niet meer en moet er opnieuw gezwachteld worden.
Bekijk ook de film 'Zwachtelen volgens Elset methode'.
De zwachtels kunnen gewassen worden. Wij adviseren geen wasverzachter te gebruiken, het elastiek gaat kapot. Zit er geen rek meer in de zwachtel dan kunt u het weggooien en een nieuwe pakken.
Als u wilt douchen, mag de zwachtel natuurlijk wel af.
Het is belangrijk dat de wond goed geneest. Een amputatie gaat samen met een grote wond met veel hechtingen. Houdt u er rekening mee dat de wondgenezing wel even kan duren, zeker als u vaatlijden, diabetes en/of een slechte conditie heeft. De verzorging van de wond is erg belangrijk en wordt met u besproken door de verpleegkundige, behandelend chirurg of revalidatiearts.
De gipsverbandmeester
Wanneer u een onderbeen- of voorvoetamputatie heeft gehad wordt het drukverband na 2-3 dagen op de Gipskamer verwijderd. De gipsverbandmeester haalt het verband eraf en de vaatarts, de revalidatiearts en de revalidatieverpleegkundige komen de wond en stomp controleren. Hierna verzorgt de gipsverbandmeester de wond en krijgt u een stompgips van kalk. Het gipsen van de stomp kan in het begin gevoelig zijn.
Dit stompgips moet in het begin regelmatig worden vervangen, soms wel 2x in de week. Dit is nodig omdat de stomp snel in omvang afneemt en het gips te groot wordt. Verder willen we de wond goed in de gaten houden op mogelijke complicaties.
Na de derde week na de operatie worden de helft van de hechtingen verwijderd door de gipsverbandmeester en na de vierde week de rest. Alle keren dat u de Gipskamer bezoekt, komt er wel iemand meekijken (revalidatiearts, revalidatieverpleegkundige, vaatarts en in een later stadium de instrumentenmaker).
Hier volgen nog een aantal aandachtspunten die betrekking hebben op het stompgips:
U moet de Gipskamer bellen bij de volgende klachten:
Als u stomp gevormd is en de hechtingen eruit zijn gaan we over naar het zwachtelen van uw stomp via de Elset methode. Zijn alle hechtingen eruit en zijn uw wonden genezen en de stompmaten stabiel (deze worden iedere week gemeten door de Orthopedisch instrumentmaker) dan gaan we over naar een liner.
De revalidatiearts
De revalidatiearts coördineert het behandelproces, houdt zich bezig met de medische aspecten van een amputatie en controleert de stomp en de prothese samen met de orthopedische instrumentmaker, de fysiotherapeut en de revalidatieverpleegkundige op een speciaal spreekuur. Eventuele pijnproblematiek wordt desgewenst door ons opgepakt.
De fysiotherapeut
De fysiotherapie na een amputatie is gericht op een aantal doelen:
Voorbereiden op het lopen met een prothese
In deze fase is er nog geen prothese. Wanneer u nog geen prothese heeft, richt de training zich op het verbeteren van de kracht in de benen, verbeteren van de conditie en het voorkomen van contracturen. Hieronder een aantal belangrijke adviezen om contracturen de voorkomen:
Lopen met een prothese
Welke trainingen kan ik zelf thuis doen?
Er zijn veel oefeningen die u thuis ook kunt doen. Dit zijn oefeningen ter verbetering van de kracht in uw benen, maar ook oefeningen om te voorkomen dat u contracturen in het amputatiebeen krijgt. Dit alles is om het lopen straks met de prothese zo makkelijk mogelijk te maken.
Huiswerkoefeningen
U krijgt de oefeningen op papier mee of bekijk of print ze hier.
Verplaatsing zonder prothese
Wanneer u nog geen prothese heeft of de prothese niet kan dragen, moet u zich in een rolstoel of met een rekje/krukken verplaatsen in- en buitenshuis. Vaak is er in huis weinig ruimte om u zich met een rolstoel te verplaatsen, daarom
leren wij u aan om met een rekje of krukken te lopen en om veilig de transfers te maken naar bijvoorbeeld toilet of stoel. Een rekje en krukken kunt u zelf halen bij een zorgwinkel bij u in de buurt.
De ergotherapeut
De ergotherapeut leert u praktisch omgaan met de veranderingen in uw dagelijks leven die een amputatie met zich meebrengt. Te denken valt aan het uitvoeren van uw werk, het huishouden of uw hobby’s. Heeft u hulpmiddelen nodig zoals een rolstoel of moet er een aanpassing in uw woning of auto gerealiseerd worden? De ergotherapeut kan u hierin adviseren en de aanvraagprocedures begeleiden.
Medisch maatschappelijk werk (MMW)
Het doel van MMW is om mensen die een amputatie hebben gehad zo goed mogelijk te laten functioneren. Hun uitgangspunt is dat een amputatie zowel psychisch, sociaal en/of praktische gevolgen kunnen hebben.
Gespreksonderwerpen kunnen zeer uiteenlopend zijn. Te denken valt aan: omgaan met het verlies van een gezond lichaam, emotionele ondersteuning, verwerkingsproblematiek, leren omgaan met reacties van buiten af, balans vinden tussen belasting en belastbaarheid, maar ook is er ruimte om eventuele gevolgen over werk, woning en financiën te bespreken.
Samen zoeken ze met u naar een nieuw evenwicht in wisselwerking tot uw omgeving. Hierbij gaan ze uit van uw eigen kracht en kunnen, zodat u weer de regie over uw eigen leven krijgt en kan behouden. Eventuele problemen of vragen ten aanzien van seksualiteit kunt u hier aangeven maar ook bij andere teamleden als revalidatiearts of verpleegkundige.
De revalidatieverpleegkundige
De bewegingsagoog
De bewegingsagoog helpt u bij het sporten met of zonder prothese. U kunt tijdens uw revalidatietraject bijvoorbeeld fitnessen of deelnemen aan een zwemgroep voor amputatiepatiënten, maar ook met een andere sportvraag kunt u terecht bij de afdeling Bewegingsagogie. Dit betreft een gekaderd traject gedurende een aantal weken.
Ook kan de bewegingsagoog samen met u op zoek gaan naar een passende sportactiviteit bij u in de buurt om mee door te gaan na uw revalidatieperiode, veelal gebeurt dit met een beweegadvies.
De orthopedische instrumentmaker
De orthopedische instrumentmaker bekijkt samen met de revalidatiearts en fysiotherapeut, welke prothese voor u het meest geschikt is. Hierbij wordt onder andere gekeken naar uw algehele conditie en de activiteiten die u weer wilt gaan doen. De orthopedische instrumentmaker maakt uw prothese. De prothese wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar.
Een amputatie is niet alleen voor uw lichaam een ingrijpende gebeurtenis. Ook mentaal en emotioneel gebeurt er veel met u. Er wordt veel van u en uw omgeving gevraagd.
Zo kunt u te maken krijgen met gedachten, emoties en reacties die voor de amputatie niet bekend of gewoon voor u waren. Ziek worden en het verliezen van een lichaamsdeel houdt in dat u afscheid moet gaan nemen van een compleet lichaam, een deel van uw gezondheid en uw fysieke mogelijkheden.
Het aanvaarden van de nieuwe situatie, het leven met beperkingen en het opnieuw vormgeven van uw leven, is dikwijls een langdurig proces. In het proces is het willen, kunnen en durven rouwen om het verlies heel belangrijk. Het helpt u bij het maken van een nieuwe start in uw leven.
Hoe ga ik om met het verlies van mijn been?
De oorzaak van uw amputatie, uw gezondheid en karakter, eerdere ervaringen, de mate waarin u zich wel of niet gesteund voelt door de mensen om u heen, het zijn allemaal dingen die van invloed zijn op uw rouw- en verliesverwerkingsproces.
Iedereen rouwt en verwerkt verlies op zijn eigen manier. Indien u psychologische hulp wenst kan de revalidatiearts zorgen dat u deze hulp krijgt.
Welke reacties en emoties kunt u verwachten?
Hieronder volgen een aantal veel voorkomende emoties die kunnen spelen tijdens een verwerkingsproces. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat u al deze emoties ervaart en ook de volgorde kan wisselen.
Ons advies
Op het spreekuur met de prothesemaker wordt samen met de revalidatiearts besproken welk type prothese voor u het geschiktst lijkt.
Verschillende factoren spelen daarbij een rol:
Er zijn verschillende mogelijke technieken beschikbaar om de prothese aan om uw stomp te bevestigen. Meestal wordt gekozen voor een liner, dat is een stevig kousvormige hoes van bijvoorbeeld siliconen of gel-materiaal met aan de buitenkant een stoffen bekleding. Hieraan kan een pin bevestigd worden, waarmee de prothese vastgeklikt wordt als u in de prothesekoker stapt. Deze liner krijgt u als de wond genezen is en de omvangmaten van de stomp stabieler worden. Als u de liner goed kunt verdragen, kan vaak de prothese aangemeten en gemaakt worden. In de tussentijd kan soms al gestart worden met proeflopen op een oefenprothese met de fysiotherapeut. Zodra uw eigen prothese is verstrekt, kunt u verder gaan oefenen met lopen onder leiding van de fysiotherapeut.
Opbouwschema van de liner
Het dragen van een liner doet u overdag.
’s Nachts doet u de liner uit en draagt u een elastische stompkous of zwachtelt u de stomp.
Als u gaat beginnen met het dragen van een liner, doen we dit doorgaans via een opbouwschema.
Heeft u de liner uit dan moet u uw stomp controleren op plekjes en dan de stomp zwachtelen. Ontstaan er rode plekken die niet wegtrekken of ontstaan er huid problemen, bouw het schema dan niet op, of stop met de liner en neem contact op
met de revalidatieverpleegkundige. Als u de liner niet meer aan heeft moet u de stomp zwachtelen.
Het aan- en uittrekken van de liner
Schoonhouden van de liner
Schoonhouden van de liner is heel belangrijk. Als dit niet goed gebeurt, kunnen er huidproblemen ontstaan.
Opbouwschema van de prothese
Opbouwen van het dragen van de prothese gaat in overleg met de revalidatiearts en de fysiotherapeute.
Het aan- en uittrekken van de prothese
Het aan- en uittrekken van de prothese wordt met u geoefend tijdens uw revalidatiebehandeling.
Schoonhouden van de prothese
Iedere dag haalt u een vochtige doek door de koker heen van de prothese.
Verzorging van de stomp
Eventuele huidproblemen
Door het dragen van de liner en prothese kunnen huidproblemen ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn:
Controleer de stomp iedere dag met een handspiegeltje. Kijk heel goed of er plekjes of wondjes op de huid te zien zijn. Meld huidproblemen altijd aan een van uw behandelaren of orthopedisch instrumentmaker. Zij kunnen u adviseren en eventueel
behandelen. Het kan voorkomen dat u de prothese tijdelijk niet kunt dragen, zodat de huid zich beter kan herstellen. Zo nodig verwijst de revalidatiearts u naar een dermatoloog.
Voor het eerst gaan lopen met de prothese
De prothese wordt afgeleverd aan u tijdens het amputatiespreekuur die de revalidatiearts, instrumentenmaker, revalidatieverpleegkundigen en fysiotherapeut samen doen. Hierbij kan er samen gekeken worden of de prothese goed zit, of de stand van de prothese goed is, of de lengte goed is en hoe u ermee kunt lopen.
Als u voor de eerste keer de prothese aan krijgt, gaat u in de loopbrug voor het eerst staan en wanneer mogelijk lopen. Wanneer dit goed gaat, gaat de fysiotherapeut samen met u kijken welke hulpmiddelen er nodig zijn om het lopen veilig te maken. U kunt en mag de prothese niet meteen hele dagen aan doen, dit in verband met de gevoeligheid van de stomp/huid. U krijgt een opbouwschema van ons, wanneer u de prothese mee naar huis mag nemen.
Nadat de prothese mee naar huis mag, komt u 2 keer in de week bij de fysiotherapeut om het lopen zo veilig en makkelijk mogelijk te maken.
Waarop kunt u letten als u naar huis gaat, wie u kunt inschakelen en op welke hulpmiddelen en voorzieningen u kunt rekenen.
Als u na de ziekenhuisopname naar huis gaat moeten er een aantal zaken geregeld worden. Weer naar huis gaan kan spannend zijn. U bent waarschijnlijk al langer niet thuis geweest. Er kunnen allerlei onzekerheden en zorgen zijn rondom het weer thuis functioneren. Het is goed om samen met de betrokken behandelaars en uw familie en/of andere betrokkenen een plan te maken.
Naasten
U kunt mensen uit uw omgeving inschakelen om u te helpen, bijvoorbeeld bij het maken van de transfer naar de auto, het regelen van de boodschappen, de wondverzorging enzovoorts.
Thuiszorg
Een andere mogelijkheid is het inschakelen van thuiszorg. Met de thuiszorg bij u in de buurt kunt u regelen dat er iemand langskomt voor de wondverzorging of voor hulp bij wassen en aankleden.
De thuiszorgwinkel
Bij de thuiszorgwinkel kunt u van alles lenen, bijvoorbeeld een toiletverhoger, rollator of klossen om het bed te verhogen. Via de telefoongids of het internet kunt u de thuiszorgwinkel bij u in de buurt vinden. Vraag wat ze in het uitleenassortiment hebben. Ze kunnen grote spullen bij u thuis afleveren.
Hulpmiddelen thuis
In eerste instantie maakt u gebruik van hulpmiddelen welke u tijdelijk leent van de thuiszorgwinkel. Voor de lange termijn is het noodzakelijk dat naast hulpmiddelen ook aanpassingen in huis permanent aangevraagd worden. Denk hierbij aan:
Voorzieningen thuis
Het aanvragen van voorzieningen en hulpmiddelen verloopt voor een deel via uw zorgverzekeraar en voor een deel via de gemeente.
Daarnaast kan het zijn dat u hulp nodig heeft bij het draaiend houden van uw huishouden of bij de persoonlijke verzorging. Hoe dit hele proces van aanvragen van diverse voorzieningen, hulpmiddelen en diensten verloopt, is een uitgebreid verhaal. De verschillende behandelaars geven u hier uitleg over.
Autorijden
Ook nadat er een teen of been is geamputeerd is autorijden mogelijk. In sommige gevallen moet een auto eerst aangepast worden. Voor mensen met een amputatie van het rechterbeen moet het gaspedaal bijvoorbeeld verplaatst worden naar de
linkerkant.
De beslissing of iemand weer kan autorijden met of zonder aanpassing aan het voertuig wordt genomen door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het CBR is verantwoordelijk voor het uitgeven en beheren van rijvaardigheidsbewijzen. Na ontstaan van lichamelijke beperkingen kan het noodzakelijk zijn om een eigenverklaring aan te vragen waarna het CBR beoordeelt of u (met enige aanpassingen) weer een auto mag besturen. U kunt zelf bekijken of dit
voor u van toepassing is op de site van het CBR. U kunt ook de brochure Met een handicap veilig achter het stuur lezen. Deze is te downloaden via de site van het CBR.
Als u aanpassingen nodig heeft aan de auto, kunt u informatie vinden op een diverse websites, bijvoorbeeld:
Motorrijden
Ook motorrijden na een amputatie is mogelijk. Wilt u daar meer over weten? De projectgroep Motor Mobiliteit voor Gehandicapten wil mensen met functiebeperkingen begeleiden in de procedure om het motorrijbewijs te behalen en te gaan motorrijden. Er worden oplossingen geboden voor veel technische en procedurele problemen die hierbij kunnen ontstaan. Wilt u hierover meer weten?
Vraag bij uw gemeente of u een tegemoetkoming kunt verwachten in de kosten voor aanpassingen aan auto of motor.
Parkeren
Als u moeite heeft om lange afstanden af te leggen is het belangrijk dat u zo dicht mogelijk bij uw bestemming kunt parkeren, bijvoorbeeld op een gehandicaptenparkeerplaats. Hiervoor heeft u een speciale gehandicaptenparkeerkaart nodig, die u bij de gemeente kunt aanvragen. Een medisch adviseur beoordeelt of u voor de kaart in aanmerking komt. Zo'n kaart krijgt u in de regel als u een afstand van honderd meter niet meer met de gebruikelijke hulpmiddelen, zoals krukken of een rollator, kunt
afleggen.
Met de gehandicaptenparkeerkaart kunt u parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen. Vraag de gemeente om meer informatie. De nieuwste parkeerkaarten zijn geregistreerd op naam en niet meer op kenteken. Dit betekent dat u de kaart ook kunt gebruiken als u met iemand meerijdt.
Een gehandicaptenparkeerkaart vraagt u aan via de gemeente. Dit doet u met uw DigiD.
Wanneer u zelf wilt lezen over voorzieningen kunt u kijken op:
Verwijsadressen
Het advies van het behandelteam is om door te blijven gaan met bewegen. Onderstaande adressen zijn geselecteerd op toegankelijkheid en begeleiding.
Adressen voor fitness
Boost | Beweegprogramma Maasstad | € 85,00 voor 12x |
Anytime | Fitness Sportschool in Ridderkerk | € 29,95 per maand |
Cure+ | Verschillende locatie Rotterdam | € 35,00 per maand |
Life Time | Wellness Rotterdam Zuid | € 29,95 per maand |
Aad van Loon | Barendrecht | vanaf € 34,50 per maand |
Spijkenisse | vanaf € 18,00 per maand | |
R.I.S. | Rijndam Revalidatie | € 130,00 per jaar |
Adressen voor hydrotherapie
Boost | Beweegprogramma Maasstad | € 85,00 voor 12x |
Hydrotherapie | Aafje | € 50,00 voor 10x |
Aquatherapie | De Fakkel, Ridderkerk | € 6,00 per les |
Aquajogging | Inge de Bruin bad, Barendrecht | € 5,00 per les |
Oefengroep in water | Zevenkampse ring, Ommoord | |
Aquajogging | Afrikaanderbad, Rotterdam | € 10,50 per maand |
R.I.S. | Rijndam Revalidatie | € 130,00 per jaar |
Mocht u meer geïnteresseerd zijn in een lidmaatschap bij een sportvereniging dan verwijzen wij u door naar SportMEE. De aanmelding wordt gerealiseerd en de medewerkers van MEE begeleiden u persoonlijk naar een passende
beweegvorm en vereniging.
Thuisoefenprogramma
Ook is het heel goed mogelijk om thuis aan de slag te gaan. Ook hiervoor
is een oefenprogramma opgesteld. U krijgt de oefeningen op papier mee of bekijk of print ze hier.
Meer informatie en lotgenotencontact
Mogelijk hebt u behoefte aan meer informatie of aan lotgenotencontact. U kunt daarvoor terecht bij de volgende organisaties.
Contact
Heeft u nog vragen, stelt u die dan gerust aan de vaatchirurg, de revalidatie arts of de revalidatie verpleegkundige. U kunt ons op de volgende telefoonnummers bereiken: