Ook wordt uw ziektebeeld en mogelijke behandeling besproken in een multidisciplinair overleg. Dit is een overleg waaraan verschillende specialisten deelnemen die longkanker behandelen (onder andere de longarts, chirurg en radioloog).
Behandeling bij longkanker (algemeen)
Behandeling bij longkanker (algemeen)
Ieder type longkanker heeft een ander soort behandeling nodig. Het kan zijn dat u verschillende behandelingen ondergaat. Dit alles wordt natuurlijk in goed overleg met u gedaan.
Wat is een curatieve behandeling?
Wanneer een behandeling tot doel heeft genezing te bereiken, wordt dat een curatieve behandeling genoemd.
Een curatieve behandeling gebeurt in de vorm van een operatie of radiotherapie. Dit is afhankelijk van de grootte en de plaats van de tumor. Soms is het nodig om na de operatie nog aanvullend behandeld te worden met chemotherapie. In zeldzamere gevallen kan een combinatie van chemotherapie en radiotherapie nodig zijn om van de ziekte te genezen.
Ook kan het voorkomen dat eerst een aantal chemokuren wordt gegeven, met als doel het verkleinen van de tumor. Zodat het misschien daarna wel mogelijk is een operatie uit te voeren of radiotherapie toe te passen.
Wat is een palliatieve behandeling?
Als de ziekte niet (meer) curatief kan worden behandeld, is het afhankelijk van uw persoonlijke situatie of er een palliatieve behandeling mogelijk is. Zo’n behandeling is gericht op het remmen van de ziekte en/ of vermindering van klachten zoals pijn, benauwdheid of hoesten. Het kan zijn dat u behandeld wordt met chemotherapie, radiotherapie, doelgerichte therapie, immunotherapie of een combinatie van deze behandelingen.
Verloop van de ziekte
Het verloop van longkanker is per persoon verschillend. Iedereen reageert anders op de therapie en ook de ziekte groeit bij iedereen anders.
Tegenwoordig wordt gezien dat na 1 jaar nog 52% van de patiënten in leven is en na 5 jaar 26%. Dit is van alle longkanker soorten bij elkaar, geslacht, leeftijd en alle stadia.